Förebilder

Förebilder är mer än summan av sina handlingar. Förebilder utstrålar någonting extra, de ger mersmak, sticker ut i mängden och får en att vilja utvecklas. Förbilder har också alltid, oavsett om de vill eller inte, ett visst ansvar.

Lorena Gustavsson

I individualismens och autonomins tidevarv har jag vid flera tillfällen sett framgångsrika personer påstå i intervjuer och liknande att de inte har några förebilder. De hävdar att deras originalitet då skulle vara så fullständig och befriad från influenser att just de själva är prototypen i sitt gebit. Kaxiga PR-sägningar i all ära men...

Det behövs ingen examen för att fatta att hur eminent en person än är, är hen inte världens första och enda framgångsrika innovatör eller entreprenör. Undantaget dessa enstaka strebers så erkänner och hyllar de flesta villigt det gedigna kluster av människor som format dem, lärt dem och visat vägen.

Styrketräningsentusiaster världen över framhäver gärna Arnold‌ som själva urfadern av förebilder, på goda grunder. Mister Schwarzeneggers‌ liv och karriär är rena skolexemplet på hur en förebilds potential manifesteras. För samtidigt som han är störst genom tiderna i bodybuildingens värld så når han ut till nästan hela världen genom offentlighetens ljus. När ens budskap och andemening sträcker sig lite längre än till "ät, lyft, sov, repetera"‌ och stjärnorna står i kurs kan en sådan ikon skapas. Arnold är någonting mer än sina framgångar. Han är sinnebilden för budskapet "tro på dig själv - gå din egen väg"‌ . Mottot är allmängiltigt, konstruktivt och därmed också framgångsrikt på bred front. 

Ens valde förebild(er) avslöjar någonting om vad vi behöver för att växa i ett visst skede av livet. När jag var yngre klippte och klistrade jag fram en identitet genom att studera ikoner inom teatern och musiken, som var mina grejer då. Förebild och idol var så gott som synonymer och de jag såg upp till symboliserade mod, handlingskraft och framgång. De ingav hopp för de speglade någonting som jag förstod att jag också hade. De gav mig en fingervisning om vad jag teoretiskt sett skulle kunna bli. 

Mina atletförebilder idag är i någon mån också idoler fast på ett helt annat sätt. Jag behöver inte identifiera mig med en person för att den ska kunna vara min förebild längre. Nu är jag primärt intresserad av nya infallsvinklar och originella personligheter. Annorlunda förebilder som varken tänker, tränar eller ser ut som jag får mer än gärna inspirera mig i hur de tänker och gör. Låt mig ge ett par exempel;

Styrke- och tyngdlyftarnas‌ millimeterprecision är otroligt främmande för mig som alltid graviterar mot splittrad (men rolig) kaosträning och jag försöker ta till mig och omsätta åtminstone någon procentenhet av den noggrannheten. Crossfitatleternas‌ motor och driv får mig att förstå att när jag är som tröttast kan jag lära mig att koppla in den femte växeln. Strongmanelitens‌ brutalitet gör mig väldigt trygg i att det är okej att träning låter och ser ut som fan (ursäkta franskan) när det är som tyngst. Det häftigaste med alla atleter är att trots likartade upplägg, livsstilar och mindset är de otroligt unika personligheter med ett brett spann av erfarenheter i sina respektive ryggsäckar.

När jag inspireras av en viss atlet bland dessa är det självklart delvis på grund av vad denne har åstadkommit men till stor del upptäcker jag någon på djupet genom att faktiskt lyssna på vad den har att säga. Genom tonfall, reflektioner och analyser blir summan av kardemumman att de flesta som idrottar på hög nivå är otroligt genomtänkta och vissa ännu mer än andra. De må alla vara på helt olika plan i sina liv och karriäre. Det som sägs kommer ut väldigt olika. Isabella V.W‌ och Kim G‌ talar helt olika språk men de har båda bitarna på plats och nu snackar jag inte om muskulaturen även om den också är mycket respektabel. Jag har oerhört stor respekt för atleter som verkligen har funderat igenom vad de gör och vad de står för. 

Bella.
I ett lite större perspektiv är frågan om vad som utgör en bra förebild någonting som tål att tänkas på i våra dagar. Världen kan som bekant upplevas som en bitvis mycket egoistisk och polariserad plats, kantad med hårda tongångar och ännu hårdare dömanden av varandra. Att mitt i allt detta våga lägga ner garden, ta folk och företeelser för vad de är och bemöta dem med öppenhet och respekt är värt mer än alla guld, aktier och bitcoins i världen. 

I det personliga perspektivet då? Min röst här faller på äkthet. Profiler som tillåter sig att fira sina segrar men de vågar också tala om misslyckanden och imperfektion har de senaste åren blivit något vanligare i träningsvärlden och det behövs. Modet att visa sin sårbarhet är en egenskap jag niger djupt för. Det fungerar tvärtemot vad man kanske skulle kunna tro som en garanti för man har åtminstone en fot på jorden. Vi behöver kunna relatera till varandra, för vi är mänskliga och vi gör vårt bästa och vi vill alla bli accepterade och erkända även om vi alla fuckar upp ibland. Därför bör vi också vara försiktiga med att döma andras skavanker och misslyckanden. En genuin person, offentlig eller ej, är per definition motsägelsefull. Vi tänker en sak och gör en annan, säger X när vi menar Y. Deala med det. 

‌ En genuin person, offentlig eller ej, är per definition motsägelsefull. Vi tänker en sak och gör en annan, säger X när vi menar Y. Deala med det.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Influenserna från förebilder är en rätt big deal. Våra uttryck blir nämligen en playlist av våra intryck och inspirationskällor. Välj därför ut de bästa spåren. Vissa av dem är tidlösa och kommer följa dig genom livet, andra är mer förgängliga. Lägg till nya hits när du upptäcker dem och radera de som spelats sönder efter hand. Chansen är nämligen stor att du själv är någons förebild. Inte minst i träningssammanhang där förebilder, framåtanda och utveckling är en så central del. Många jag möter idag har atleter och andra profiler i träningsvärlden som sina största förebilder, och här finns inspiration i överflöd att hämta men det finns också rent ut sagt... skräp. 

För att undvika att sprida dynga kommer här ett tips från ja, knappast "coachen"‌ men ändå; undvik att bete och uttala dig provokativt och vettlöst för att i nästa sekund ropa "Hallå ursäkta, jag har faktiskt aldrig bett om att bli en förebild!"‌ och på så vis skjuta eventuella problem ifrån dig. Det är inte okej. Det är ansvarslöst och allmänt osoft. Ingen ber om att bli förebild till någon de inte ens känner, nästan alla blir det ändå. Så vi kan åtminstone försöka vara rimliga, det är inte för mycket begärt att tänka två gånger och särskilt inte som offentlig person. Ju större inflytande du har, desto större ansvar följer med det. Like it or not. Sedan ska naturligtvis ingen behöva tänka på sin framtoning non stop 24/7. Dels är det omöjligt, dels begriper de flesta att det är en kass idé att kopiera någon annans liv och leverne rakt av. Självklart kommer det gå åt skogen ibland men det är bättre att råka göra ett snedsteg ibland än att spåra konstant bara för att man går igång på den lättköpta uppmärksamheten som provokation ger. 

Hitta rimliga människor att inspireras och influeras av, de finns inom alla områden. Lär av dem och skicka vidare, för det finns alltid någon där ute ser upp till dig också. Det kallas ringar på vattnet

Ett riktmärke som är jag upptäckt är brukligt i nästan alla lägen är denna enkla mening - Be the person you needed when you were younger.‌

Vi ses på TCV allihopa, simma lugnt tills dess <3



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022