Gör 2017 till ditt bästa år

Med rätt sorts nyårslöften är det faktiskt möjligt.

Daniel J Larsson

Börja träna eller träna mer. Ät bättre eller ät mindre. Sluta dricka läsk varje kväll. Gå ner i vikt. Många av de vanligaste nyårslöftena handlar om träning och hälsa. Gemensamt för de flesta nyårslöften är att de dock sällan hålls. Det verkar nästan vara underförstått att de inte ska‌ hållas. Hela grejen med nyårslöften förefaller för en del bara vara att säga några bra saker man borde göra, som man sedermera skiter i att genomföra.

Nyårslöften kan vara ganska befriande att yttra. Nytt år, nya möjligheter. Allt börjar på nytt. Nu ska det minsann bli det bästa året någonsin.‌ Man tror liksom att motivationen kommer som ett brev på posten när klockan slår över till första januari och föregående år sopas undan. Nu börjar vi om på ny kula. Till hjälp brukar vi använda så kallade nyårslöften, men precis som tidigare nämnt får dessa sällan en så dramatiskt positiv effekt som man vill tro. Inte för att nyårslöften i sig måste vara fel, utan för att dessa ofta sätts upp enligt tämligen planlösa modeller och utan vidare eftertanke. 

Hur du sätter upp dina nyårslöften är såklart upp till dig. Vill du för skojs skull bara säga några plojiga saker så skadar du knappast någon. Men vill du vara en av dem som lyckas med sina löften kommer här lite tips. Du känner säkert till flera av dem, eller kanske allihop. Men en påminnelse är aldrig fel.

1) Sätt inte dina nyårslöften när du är rund om fötterna
‌ Du får givetvis ta ett glas bubbel eller två om du vill, men vad gäller dina framtida målsättningar, likt nyårslöften, så bör dessa konstrueras i nyktert tillstånd. Du förstår nog varför. 

2) Ditt nyårslöfte behöver vara specifikt
‌ Att ”börja träna” eller ”träna mer” är inte tillräckligt bra nyårslöften eftersom dessa är väldigt luddiga och oklara. Mål likt dessa måste du tydliggöra mer.

3) Ditt nyårslöfte ska vara mätbart
‌ För att kunna veta att du nått ditt mål måste det vara mätbart på ett bra sätt. Att ”komma igång med träningen”‌ är inte optimalt i det avseendet. Men att ta en viss vikt i marklyft, springa milen på en viss tid eller dylikt är däremot bättre och ytterst mätbara mål.

4) Du ska veta varför du vill sätta just dessa nyårslöften
‌ Mål är bara bra om de är satta med relevanta grunder. Vet du inte varför du vill uppnå just dina mål ska du nog tänka några varv till innan du faktiskt listar dem bland dina nyårslöften. 

4) Acceptera att allt inte går enligt planen hela tiden
‌ Din målsättning kan mycket väl ändras under året – och det är inte nödvändigtvis något fel med det. Du kanske märker att de mål du satte upp var för enkla eller på tok för svåra, du kanske blir sjuk och missar massa träning eller på annat sätt måste omvärdera din målsättning. Se inte detta per definition som ett misslyckande, utan acceptera att målsättningar ej är statiska – de kan ändras med tiden. 

5) Dina nyårslöften ska vara realistiska – men inte fega
‌ Ofta när det diskuteras målsättning pratas det om ordet realistiskt. Inget fel med det. Men ofta tolkar folk det ordet, enligt mig, lite fel. Istället för att sätta upp en utmanande och tuff men fullt nåbar målsättning, tenderar många att istället sätta ganska fega mål. Sådant som man vet att man kommer uppnå med ytterst liten ansträngning. Men realistiskt‌ är inte synonymt med enkelt‌ . Det innebär i sammanhanget enbart att dina mål inte ska vara totalt omöjliga. Utmanande och jobbiga får, och ska, de gärna vara.


Daniel J Larsson‌ är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022