Börja träna eller träna mer. Ät bättre eller ät mindre. Sluta dricka läsk varje kväll. Gå ner i vikt. Många av de vanligaste nyårslöftena handlar om träning och hälsa. Gemensamt för de flesta nyårslöften är att de dock sällan hålls. Det verkar nästan vara underförstått att de inte ska hållas. Hela grejen med nyårslöften förefaller för en del bara vara att säga några bra saker man borde göra, som man sedermera skiter i att genomföra.
Nyårslöften kan vara ganska befriande att yttra. Nytt år, nya möjligheter. Allt börjar på nytt. Nu ska det minsann bli det bästa året någonsin. Man tror liksom att motivationen kommer som ett brev på posten när klockan slår över till första januari och föregående år sopas undan. Nu börjar vi om på ny kula. Till hjälp brukar vi använda så kallade nyårslöften, men precis som tidigare nämnt får dessa sällan en så dramatiskt positiv effekt som man vill tro. Inte för att nyårslöften i sig måste vara fel, utan för att dessa ofta sätts upp enligt tämligen planlösa modeller och utan vidare eftertanke.
Hur du sätter upp dina nyårslöften är såklart upp till dig. Vill du för skojs skull bara säga några plojiga saker så skadar du knappast någon. Men vill du vara en av dem som lyckas med sina löften kommer här lite tips. Du känner säkert till flera av dem, eller kanske allihop. Men en påminnelse är aldrig fel.
1) Sätt inte dina nyårslöften när du är rund om fötterna
Du får givetvis ta ett glas bubbel eller två om du vill, men vad gäller dina framtida målsättningar, likt nyårslöften, så bör dessa konstrueras i nyktert tillstånd. Du förstår nog varför.
2) Ditt nyårslöfte behöver vara specifikt
Att ”börja träna” eller ”träna mer” är inte tillräckligt bra nyårslöften eftersom dessa är väldigt luddiga och oklara. Mål likt dessa måste du tydliggöra mer.
3) Ditt nyårslöfte ska vara mätbart
För att kunna veta att du nått ditt mål måste det vara mätbart på ett bra sätt. Att ”komma igång med träningen” är inte optimalt i det avseendet. Men att ta en viss vikt i marklyft, springa milen på en viss tid eller dylikt är däremot bättre och ytterst mätbara mål.
4) Du ska veta varför du vill sätta just dessa nyårslöften
Mål är bara bra om de är satta med relevanta grunder. Vet du inte varför du vill uppnå just dina mål ska du nog tänka några varv till innan du faktiskt listar dem bland dina nyårslöften.
4) Acceptera att allt inte går enligt planen hela tiden
Din målsättning kan mycket väl ändras under året – och det är inte nödvändigtvis något fel med det. Du kanske märker att de mål du satte upp var för enkla eller på tok för svåra, du kanske blir sjuk och missar massa träning eller på annat sätt måste omvärdera din målsättning. Se inte detta per definition som ett misslyckande, utan acceptera att målsättningar ej är statiska – de kan ändras med tiden.
5) Dina nyårslöften ska vara realistiska – men inte fega
Ofta när det diskuteras målsättning pratas det om ordet realistiskt. Inget fel med det. Men ofta tolkar folk det ordet, enligt mig, lite fel. Istället för att sätta upp en utmanande och tuff men fullt nåbar målsättning, tenderar många att istället sätta ganska fega mål. Sådant som man vet att man kommer uppnå med ytterst liten ansträngning. Men realistiskt är inte synonymt med enkelt . Det innebär i sammanhanget enbart att dina mål inte ska vara totalt omöjliga. Utmanande och jobbiga får, och ska, de gärna vara.
Daniel J Larsson är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson