Hinner du njuta?

Eller blir det som när en äter för fort och inte känner när en blir mätt?

Lorena Gustavsson

ommartider… Smaka på ordet. Vad smakar det? En glass på stranden? Grillat och rosé kring dukat bord med plastbestick i goda vänners lag? Kanske smakar det som ett glas iskaffe till en god bok i hammocken, eller en kylskåpskall saftig vattenmelon efter joggingturen? För visst är det väl så att smakerna ofta tenderar att vara lite tydligare, lite godare och mer minnesvärda på sommaren? Anledningen till detta torde stavas : T I D.

För när vi är lite ledigare än vanligt, vilket ofta korrelerar med sommartider, finns det plötsligt lite mera tid att vara istället för att som att till vardags ideligen göra.

Det må vara en nött gammal klyscha, men jag kan inte låta bli att förundras av hur mycket vi ser på oss som ”human doings” snarare än – som det ju egentligen heter – ”human beings”. ”Tid är pengar” finns djupt inpräntat i många av oss. Fyllda agendor och många bollar i luften ses som någonting upphöjt och fint, som vi gärna skryter med. Det känns rätt att ha många grejer på G, som ”ligger i pipeline”; redo att matas ut. Vi förväntas önska oss ett ansvarsfullt men ändå inspirerande och kreativt arbete, en fritid fylld med familjeaktiviteter, en pågående Svensk Klassiker, en styrkelyftssatsning och en kvarts HIIT klockan 4:30 varje morgon. Och självklart ska vi ha tid för diverse resor och äventyr med våra vänner. Helst ska vi avrunda denna modesta livsstil med något spännande projekt i form av en app eller en youtubekanal som ska ta världen med storm, en självbiografi eller ett klimatsmart hus att bygga på.

Strävan efter denna typ av lycka verkar ligga i att göra sig så upptagen som det någonsin går. Vi stoltserar gärna om det i sociala medier och på lunchrasten, men till vilket pris? För det första måste en jobba både hårt och mycket, med någonting tillräckligt välbetalt. Och för det andra utförs det intensiva schemat ofta på bekostnad av två saker:

1. Eftertanke

Handen på hjärtat – hinner du reflektera över varför du gör än det ena, än det andra? Vem hinner verkligen känna hur långkoket smakar, när fokus ligger på att plåta det snyggt nog för Instagram (i tjugotre vinklar)? När kan en känna efter om det faktiskt är kul med vasaloppsträningen, eller om det snarare görs för att det ”ska” göras? Vem känner signalerna av stundande utbrändhet, när en jobbar på i 120 knyck och noterar fler timmar övertid än timmar där en lyssnar på vad ens partner/barn/polare faktiskt försöker kommunicera med en? Hinner du njuta? Eller blir det som när en äter för fort och inte känner när en blir mätt, och därför fortsätter äta på fast en inte ens är hungrig, av saker en knappt tycker är goda?

2. Tacksamhet

Jag vet inte hur det är för er, men jag kan känna att de mest magiska stunderna i livet är när tiden ”står still”. När jag stannar upp under en skogspromenad och verkligen ser och hör allt som händer, eller i mötet med en kär vän. När jag inte har tider att passa inser jag att det bästa sakerna i livet inte händer när jag är upptagen, utan när jag tar mig tid.

Skälen till denna iver att göra sig upptagen torde ligga på flera nivåer. Dels på samhällsnivå; vi lever i en marknadsekonomi och kampen om tillgångar, lön och karriär bygger till stor del på prestation och effektivitet. Detta har byggts in i ett kollektivt medvetande, som i hur vi talar om saker som ”stresstålighet” och ”effektivitet” som de finaste egenskaper en människa kan ha. Vi värderar dessutom det mesta i ekonomiska termer; hur många snackade om att ”investera” i ett förhållande för 70 år sedan? Hur vi pratar och vad vi läser och hör påverkar utan tvekan hur vi tänker. På relationsnivån så handlar detta varumärkesbyggande kring jaget kanske mer om att passa in – om att inte hamna utanför sitt sociala sammanhang. På den personliga nivån så handlar det nog ofta framför allt om att bevisa för sig själv att en duger.

Det sistnämnda kan bli problematiskt, då den där känslan av att ha ett inre värde – oberoende av yttre faktorer – är svår att uppnå med hjälp av prestationer. Du får säkert uppskattning och bekräftelse utifrån av det du gör, men kom ihåg att de viktigaste personerna i ditt liv (däribland dig själv) absolut bör uppskatta och bekräfta dig för den du är; för dina drömmar, ideér, åsikter och känslor. Saker som inte direkt påverkas av vad du presterar även om dessa ofta är sammanlänkade på ett mer komplext plan.

Tänk omvänt: de viktigaste personerna i ditt liv, inte älskar du dem för att de är så himla duktiga på jobbet, eller för att de gör milen på en viss tid? Det går inte att varken träna sig till eller köpa de egenskaper du egentligen uppskattar allra mest hos andra. Personkemi kostar noll kronor, men ofta kräver en himla massa – just det, tid.

Jag tänker att rastlösheten i samhället och hos enskilda individer har sina upp- och nedgångar. Visst kan strävan framåt fungera som en katalysator för kreativitet och entreprenörskap, men den kan också handla om en norm vi omedvetet anpassar oss till, för att det anses lite fult att ta det lugnt. Vem efterfrågar den kompetensen att ”chilla” på den fria marknaden liksom? Ta steget in på närmaste gym eller box och kolla hierakin för vilka träningsformer som anses creddigast så lär du se mönstret även där.

Jag tycker inte att det snabba prestationssamhället är idel fel. Det går faktiskt att digga både ”the fast lane” och att cruisa runt i 30 på en landsväg – men båda skulle göra mig tokig om jag bara fick välja den ena. Och jag tror faktiskt att många idag får för mycket motorväg. Det är inte farligt att sakta ner lite då och då. Kanske speciellt nu de här fyra-fem veckorna om året som vi kallar för sommar (oavsett vad det står i väderapparna). För om vi nu ska se tiden som ett ekonomiskt medel kanske vi faktiskt tjänar både tid och livskvalitet på att våga vika av på de långsamma småvägarna ibland.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022