"Jag får så stora axlar"

I ett modernt samhälle ska ingen behöva anpassa sig efter andras preferenser.

Sebastian Avindell

Jag har då och då hört samtal där två eller fler kvinnor börjar diskutera styrketräning eller någon annan idrott som inkluderar en stång eller vikter. Ofta är någon i sällskapet frälst till just denna träning, och vill få dom andra att testa samma sak. Lite som när man käkat en god pizza och vill tipsa sina vänner om dess förträfflighet, du vet? Nästan alltid hör jag motargument i form av "jag kan inte träna med vikter, jag får så stora axlar direkt". Sällan, för att inte säga aldrig, hör jag något i stil med att "det verkar inte så kul. Det är nog inte min grej". Nej. Istället detta prat om att man som kvinna kommer svälla upp likt en spärrballong, bara man skulle komma på tanken att se åt ett par vikter ens. Som om det naturliga urvalet redan i evolutionens vagga bestämde sig för att människor av kvinnligt kön för alltid var dömda till löpning i neontights eller Zumba‌ med någon övertänd danslärare. 

När jag hör den här sortens prat så uppstår med ens en rad konflikter inom mig. Först och främst vill jag slå mig för pannan för att det fortfarande i vår moderna tid är så att muskler inte är synonymt med kvinnlighet. Att det på något vis finns inpräntat i alldeles för många av oss att muskler, det har man bara om man är kille‌ . Ungefär som när man hör två osäkra killar prata med varandra, och den bevingade frasen "hon är ju snygg och så, men hon ser ju ut som en kille..."‌ . Återigen ska muskler vara något som enkom tillhör män. Det gör mig ledsen, upprörd och tvärilsk. Allt på samma gång. 

Nästa interna konflikt uppstår kring det faktum att allt för många individer fortfarande lever med föreställningen att muskler på något magiskt vis bara uppstår där på kroppen. Som om det räckte med att läsa lite träningstidningar, käka en burk kvarg och sen lite förstrött köra fyra set sittande militärpress. Om det ändå vore så enkelt. Jag får bita mig både en och två gånger i tungan för att inte upprört blanda mig i ovan nämnda diskussioner, med utlägg om testosteron, muskeluppbyggnad och en utläggning om att risken för att bli en kvinnlig Arnold är minimal. Jag påpekar inte heller dom kardiovaskulära och fettförbrännande effekterna av att pumpa skrot. Nej. Istället blir jag bara än mer folkilsk på det samhälle vi idag tvingas leva i, med minst sagt knepiga kvinnliga ideal. Du ska vara vältränad, men enligt en majoritet av tyckare inte ha för mycket muskler. Tala om gordisk‌ knut. 

Den sista och mest infernaliskt brinnande inre konflikten som bubblar upp till ytan är det här med utseendepress. Om hets och ideal och fan och hans moster. Om känslorna av att ständigt vara otillräcklig och att försöka tillfredsställa den stora massan av människor. Som om det vore själva poängen med att träna. Så att man som människa i allmänhet, men kanske som kvinna i synnerhet, ska eftersträva ett ideal bara för att samhället har bestämt att det är så man ska se ut. Har vi inte kommit längre än så? Har vi inte nått förbi den punkt där någon är sugen på att lyfta tungt, men helst avstår i rädsla för att axlarna på sagda person kan bli "för stora"? 

I ett modernt samhälle som vi lever i idag ska ingen, vare sig man, kvinna eller hen, behöva anpassa sig efter någon annan. Vill man som kvinna se ut som Arnold Schwarzenegger, så ska man få göra det. Vill man som man måhända se ut som en balettdansös så ska man väl banne mig få göra det också, utan att för ett ögonblick behöva bry sig om vad någon annan nu eventuellt kommer tycka? Det finns inga "för stora"‌ axlar på kvinnor. Lika lite som det finns "för små"‌ axlar på män. En kropp är ens egen, och den ska man trivas med. Punkt. Slut. 

Så du tjej, som vill‌ lyfta men oroligt betraktar dina axlar i spegeln. Ser dom inte lite bulkiga ut redan? Skit i allt, och kör så att axlarna brinner. Detsamma till dig kille, som inget hellre vill än att dansa eller göra något annat som av samhället betraktas som kvinnligt, gasen i botten! Det är ta mig tusan på tiden att vi släpper allt vad ideal, krav och annat elände är. För det är inte till nytta för någon. Allra minst du själv. 

Så kör. Bara kör. 

Mer rörelseglädje åt folket!Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022