Kroppen som identitet

Hur är egentligen ditt förhållande till din egen kropp? Är din kropps förmågor en väsentlig del av din identitet? Marianne Hansson filosoferar.

Marianne Hansson

Att ha en kropp är en del av att vara människa. Våra kroppsliga förmågor och hur väl de fungerar är därför djupt sammankopplade med vår identitet. Men om en kroppsdel är skadad och inte längre fungerar finns det risk att vi hamnar på kollisionskurs med vår kropp och bilden av oss själva; att vi låser oss fast vid att vara‌ vår fysiska prestation personifierad.

När jag var 28 år fick jag höra av min läkare: “Dina lungor fungerar inte så bra. Vi vet inte riktigt varför, men vi vet att lungornas funktion kan börja försämras kring trettio års ålder‌ ”. Att mina lungor inte gjorde sitt jobb var lätt att förstå. Jag inhalerade astmamedicin var tredje timme och åt mediciner av olika färger och former för att överhuvudet taget kunna andas. Men det obehagliga som också inträffade - likhetstecknet mellan mig själv och mina underpresterande lungor - var att jag fick svårt att särskilja mig själv från mina lungors odugliga funktion.Jag skämdes över min kropps svaghet.‌

Dina lungor fungerar inte så bra. Vi vet inte riktigt varför, men vi vet att lungornas funktion kan börja försämras kring trettio års ålder‌
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det finns något djupt problematisk när vi ordnas in i termer av frisk och sjuk, bra och dålig, normal och avvikande. Till skillnad från lungornas funktion, som är väl bestämd och därmed kan värderas som bättre eller sämre, kan inte människan i sig tilldelas en funktion utöver sin mänsklighet. Människan är större än sina enskilda kroppsdelar och deras funktioner; vi är fria från funktionsduglighetskrav.

Liknande problematik kan uppstå för idrottaren eller motionären som med träning förvärvar kroppsfärdigheter för att, exempelvis, utföra en prestation så bra som möjligt. Den fysiska optimeringen av kroppen gör den i viss mån till ett modifierbart objekt; föränderlig genom kost och träning. Kroppen blir på så sätt det verktyg som ska realisera ett uppsatt prestationsmål; vår skiftnyckel som ska dra åt muttern.

Den som tränar hårt vet att när kroppen utsätts för påfrestningar kan den under vissa omständigheter även bryta. Skador och sjukdomar kan göra att kroppen plötsligt blir begränsningen för att nå målet; skiftnyckeln passar inte längre till muttern. När kroppens värde ställs i proportion till hur väl den förväntas realisera målet, uppfattas den lätt som svag eller misslyckad när den inte hjälper oss dit.

En vän till mig berättade nyligen om hur han, efter att några års regelbunden löpning, börjat identifierat sig själv som löpare‌ . Då han började träna inför ett maratonlopp med en utsatt tid för målgången i sikte, hade han fått smärre smärtkänningar i ena knät. Signalerna ville han inte alls fånga upp och medan han struntade i dem blev knäet sämre och sämre. Till slut skadades knäet så illa att han efter medicinsk bedömning fick löparförbud under några månader. Det värsta, berättade han, var inte själva skadan i sig, utan att hans identitet som löpare‌ riskerades att gå förlorad. Han skämdes för sin underprestation och insåg att hans funna löparidentitet gjort att han börjat nedvärdera sin egen självbild under skadeperioden.

Det är inte ovanligt att idrottare eller motionärer identifierar sig så starkt med sina mål eller prestationer att kroppens värde endast tolkas utifrån sin förmåga att uppfylla dem. Diskrepansen mellan målen och den faktiska prestation hos den tränande gör att kroppen kan börja uppfattas som en fiende till sin rättmätiga identitet. Men vi måste vara medvetna om att vi alltid har friska aspekter och förmågor i vår kropp. Varje människa är inte sin skada eller sina brister till 100%. Vi har alla faktorer och funktioner som fungerar alldeles utmärkt, lika viktiga för oss att bejaka och utveckla. Människor är inte verktyg. Vi är inte heller redskap, program eller metoder. Vi finns helt enkelt inte till för en bestämd funktion, utöver vår mänsklighet.

"Människan ska alltid respekteras för sin egen skull, som ett mål i sig, och inte betraktas och behandlas enbart som medel”‌ - Immanuel Kant

Marianne Hansson‌

*** 

Referenser:
‌ M. lundström, U. Johnsson, 2001, Friskfaktorer och framgångsrik rehabilitering i ett idrotts- och hälsoperspektiv. Svensk idrottsforskning nr 4:2001
P. Hassmén, N. Hassmén och J. Plate, 2003, Idrottspsykologi. Natur och Kultur
Nina Björk - Om att det viktigaste inte går att värdera. Publicerat fredag 30 januari kl 15:40 på www.sr.se
K. Johannisson, 1997, Kroppens tunna skal. Nordstedts förlag


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022