Kroppshets Schmoppshets

Oavsett vem du är eller vad du väljer att syssla med; ta dig inte friheten att bestämma varför andra gör vad de gör.

Marcus Syvertsen

Och där, i rubriken, lägger jag min retoriska ribba för idag ungefär. Den andra handfullen gånger jag öppnat truten på hemsidan har det handlat primärt om mitt missnöje när folk inte fyller tofflorna med den mängd kärlek de förtjänar att vada runt i på internets iskalla stengolv. Idag är inget undantag, men med en twist – det är tråkiga bieffekter av en annars bra sak jag är förbannad över, inte saken i sig. Med andra ord ska ni få höra mig ungefär så liberal som jag är kapabel att vara när jag fortfarande har tappat humöret tillräckligt mycket för att öppna FocusWriter.

Sista tre-fyra åren så har träning fullkomligt exploderat i samhället. 2007 vistades jag på min första tävling och svandyket in i den här subkulturen är fortfarande ett minne och kapitel jag är mycket tacksam för. Men trots att jag aldrig riktigt beblandat mig med träningen på det sättet många av er som läser gör utan mest kalsongpumpat lite oseriöst i perioder så har jag lyckats utveckla en ganska stark kärlek för de av er som gör det här av rätt orsaker. Och tyvärr, varför lämnar jag osagt, får ni ganska mycket skit av de tuffa kidsen i media. Media går som bekant skallgång mot lite förlegade ideal om hur man ska och inte ska se ut, min generation premierar frihet (samtidigt som vi kvantifierar framgång i hur många följare dina tuttar har... Alanis Morisette, anyone?) men omogna fanatiker som ”vi” är medför det också ganska mycket spottloskor på de som inte faller in. Träningsbranschen har länge haft sin beskurna del oödmjuka skithögar med utgångsläget att alla kritiker är avundsjuka, ingen orkar ”kriga” som de gör på gymmet och alla som tycker att Dorian Yates ser helt störd ut bara är avundsjuka. Medelsvensson har alltid kommit med trötta ståndpunkter som ”det där är inte ens snyggt!”, ”vad kompenserar han för?” och ”undrar vad hennes pappa tycker om det här?”. Ingen sida är pojkscouter vad gäller smutskastning och det är väl vad det är.

Träningsbranschen har länge haft sin beskurna del oödmjuka skithögar med utgångsläget att alla kritiker är avundsjuka...

Nu däremot har det börjat åla fram något extra lager trams där man ska beskylla varandra för saker man inte ens sysslar med och en av de grejerna är att kasta runt känsliga slagord. Kropp t.ex. är, primärt i kvinnliga sammanhang, en typisk sån där magvändare som de flesta med ett Facebook-konto direkt känner igen vilken ton som kommer föras på debatten hädanefter. Man är politiskt safe om man premierar hälsofarliga mängder övervikt i modetidningar, tränar man mycket är det jävligt viktigt att hela tiden påpeka varför på ett långsökt sätt så ingen får för sig att man bara vill vara fin och du kan väl knappast förvänta dig att få vara som du är om det stör mig, va?! Min tanke här är att ja, det kan du. Eller du ska kunna det åtminstone.

Det är inte varken medias eller utomstående populärkulturs uppgift att bedöma vad ni sysslar med och varför. Man kan käfta om vilken effekt det har på samhället och en riktigt långsökt måndag kanske se det som att en del av er tar mer ansvar än andra för hur eran perfekta Tyngre 7-röv kanske landar negativt i vissa identitetssökande betraktares ögon, men så fort man börjar säga att ni gör fel, är förvirrade eller mår dåligt som sysslar med det här så blir jag lite irriterad. Den rådande ”kroppshetsen” kan innebära en av 500 saker, men det är knappast rättvist att döma ut atleter med 10-15 år på gymmet för någonting som blivit en missnöjesåsikt i mitten av 2018. Och ännu mer psykande är det att se hur lätt det är för folk på andra sidan häcken att klaga på den här branschen, idrotten, livsstilen eller vad man nu ska kalla det för att den är trendig just nu när de själva har svurit trohet till varje fluga sen hockeyfrillan.

...för att den är trendig just nu när de själva har svurit trohet till varje fluga sen hockeyfrillan.

Det är lite ospecifika vattenballonger jag kastar här känner jag, så jag vill förstärka att poängen är långt ifrån att alla är idioter. Tvärt om tycker jag att alla ni som tränar av vettiga orsaker, trivs med era aktiva liv och gärna fortsätter skryta med era muskulösa figurer, viktnedgångsresor eller skönhetsingrepp ska ha en applåd för att ni svarvar er själva till vad ni vill vara. Oavsett om Expressen tycker att det är ok eller inte.

Så som summering efter min ostrukturerade torgspya vill jag bara säga att oavsett vem du är eller vad du väljer att syssla med; ta dig inte friheten att bestämma varför andra gör vad de gör. Det vet inte du. Och som motvikt till det; njut av friheten att vara den du vill vara, se ut på det sättet du vill och träna hur jävla mycket du vill. Även om en liten högljudd grupp motståndare blir sura när du gör det.

Vi ses på ”kroppshetsens” högtid Tyngre 7, där jag och min kamera kommer att fira lite av varje, så länge det verkar roligt och fullt av kärlek, och ingen ska behöva stå till svars för hur mycket de väljer att träna. Där du och din ”kroppshets” är så jävla välkomna.

Kram!


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022