Less is more. Så mycket more.

Om hur krav och iver att hela tiden vara mer och bättre gör att vi går sönder.

Sebastian Avindell

Less is more. Så mycket more.

Hur ofta händer det inte att man från någon äldre filur får höra att unga nu för tiden är lata/dumma/inte duger något till? Sant är att detta sades redan på antiken, om den tidens ungdom. 

Det mansplainades således redan på den tiden.

Ändå finns här något som jag tycker är värt att titta närmare på.

Nämligen krav. Dessa ständiga krav på oss som människor. 

Jag tror inte någon, kanske allra minst de yngre själva, förstår hur stor skillnaden på krav är idag, jämfört med för fyrtio år sedan. 

Då gick en till sitt jobb, gjorde sitt, rökte några gula Blend i rökrummet och sen var man färdig. Finito. Done.

Ingen ringde hem om projekt som måste slutföras innan midnatt. Inga plingande notiser i små plastföremål som pressade våra stressnivåer upp mot stratosfären. Nej. Bara Rapport på teve, måhända något naturprogram voiceat av Arne Weise och sen började allt om igen. 

Snabbspola till idag. 

Idag vi springer runt som skållade bävrar, jagade av imaginära monster. Aldrig nöjda, ständigt bombade med budskapet att vi måste orka lite till. Fixa lite mer. Nu, eller allra helst igår.

Du vet. Vika tvätten, ha ett telefonmöte och stretcha sätesmuskeln samtidigt. Gå en promenad och samtidigt lyssna på en faktabok om Kinas inre konflikter och kulturella skillnader. Sen kan man sova sina tre timmar, dricka åtta energidrycker och posta hur produktivt duktig man varit i sina sociala medier. 

Mer ska hela tiden göras på mindre tid. 

Varje generation ska bli ytterligare lite mer effektiv. Producera mer.

Undra på att vi är trötta. Undra på att de äldre tittar på oss med oförstående blickar. Deras verklighet och vår är lika skild som Nangijala och Mordor

Jag är så trött på det här. Tröttare än vad jag är på lukten av gula Blend

För, det smittar av sig på allt vi gör. I livets alla aspekter.

Våra relationer (hallå alla som fikar med kompis och samtidigt tittar på telefonen var tredje sekund), jobbet (är någon någonsin ledig nu för tiden?) och fan till och med semestrar (vi måste hinna med tjugoåtta lokala resmål under vår veckolånga resa till Mallis).

Och så, träningen. 

Det känns som om ingen "bara tränar" längre. Alla, ja till och med vardagsmotionären följer någon sorts programmering Äter enligt en minutiöst framtagen kostplan från NASA. Folk går inte och tränar för att de vill, utan för att "det står så i deras programmering"

Och ja, jag överdriver. Lite, i alla fall. 

Kanske vore ovan nämnda fenomen inte ett direkt problem. Om det inte vore för allt det där andra. Det där med att hinna med ALLT hela tiden. Inte nog med att vi ska jobba jämt, sova så lite det går och varje dag bli lite mer produktiva. Vi ska dessutom träna som om vi vore elitatleter också. Förstår du stresspåslaget i detta? Att vi ska vara elitutförare i precis allting vi gör. 

Hallå! Sjuttiotalet ringde och ville ha tillbaka… ingenting? Är det verkligen ett bra betyg? Är det den sorts framtid vi vill befinna oss i?

Nej. Fan heller. 

Jag vill slå ett jätteslag för less. Less som, faktiskt, är så väldigt mycket more. I alla aspekter av våra liv. 

Eller, på ren svenska, vi måste bli snällare mot oss själva.

Inse att det faktiskt inte finns något nederlag i att inte vilja vara en mänsklig maskin (ja, det där var en Magnus Uggla-referens. Så knastertorr är jag). 

Tror någon att det är en slump att människor slår in i livets vindruta med samma intervall som det slås dubbla biccar på ett fitnessexpo? Att utmattningsdepression börjar bli en nästan lika vanlig diagnos som säsongsinfluensa? Nej. För samhället idag är inte sunt. Det är inte oss människor det är fel på. Det är det andra.

Att man inte orkar mer är, faktiskt, en sund reaktion på en osund miljö. 

Så, vänner:

I träning som i livet är stort: less. Så mycket mer less. Då blir det liksom inte more. Missförstå mig rätt nu. Det här betyder inte att vi ska sluta kämpa. Sluta jaga våra drömmar och lägga oss som platta amöbor med gula Blend i mungipan med blicken tomt stirrande mot skyn. 

Inte alls.

Men, vi ska lova oss själva och varandra att vara snällare mot oss själva. Inse att verkligheten idag är vitt skild från den för bara trettio, fyrtio år sedan. Att vi ens orkar hasa oss ur sängen om morgnarna är faktiskt en bedrift i sig. Och ibland kan det faktiskt vara nog. Att man lämnar bingen. Mer än så behöver det faktiskt inte vara, ibland. Och det är inget att ha dåligt samvete över. 

Less. Is. More. 

Glöm inte det. 


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022