Styrketräningsgalaxen kan vid första anblicken verka oändligt stor. Och det är helt riktigt. Om du till exempel tycker att det är långt till din lokala träningsanläggning, så är avståndet ändå bara smågrus i universum. För att underlätta för medresenärer som just påbörjat sin intergalaktiska styrketräningsresa, eller är redo att utforska nya sfärer, presenteras här en enkel guide till vanligt förekommande ord och uttryck:
Funktionell träning: Den funktionella träningen sägs vara helt och hållet utformad för att förbättra kroppens olika funktioner. Människan tränas därför endast för att kunna bära matkassar, flytta köksmöbler eller springa till bussen. Men den funktionella träningen har även en hemlig agenda; den används lika ofta för göra kroppen mer estetisk.
Vanligt? Nej, men funktionellt.
Basövning: Skulle kunna härledas till en övning som utförs i ett basläger. En trygg punkt att återvända till för vilsekomna motionärer som förirrat sig ut i träningsgalaxens utkanter.
Tungt.
Fria vikter: Vikter som har egna rättigheter att utöva och utveckla självbestämmande utan begränsningar i form av förtryck (såsom inbyggda i maskiner).
Man fattar.
Set: Fem set är bättre än ett tre set. Två sätt är bättre än ett. Sett till den logiken är fem set fler än fyra och därmed bäst. Ungefär.
Den som numera har alla.
Squat: Samma som knäböj men namnet anses lite mer fräckt och ungdomligt.
Kan vara skitbra att kunna.
Smith-maskin: Träningsmaskinens motsvarighet till matkulturen Janssons frestelse. Ingen vet riktigt vem denne Smith är, ingen mäter heller några prestationer med densamme. Den är lite som traditioner är mest; några uppskattar den, andra tycker den är meningslös och de allra flesta har absolut ingen aning om ursprunget.
Smith-maskin.
Viktminskning: Inget färdas fortare än ljuset, förutom det möjliga undantaget av viktminskningsråd, de följer sina egna regler.
Kettlebells: Träningsredskap rätt och slätt. De som väger lite mindre ser ut som örhängen. De som väger lite mer ser ut som handväskor. De som väger allra minst är ofta rosa. Underligt nog.
You rang? No?
Marklyft: En basövning som innehåller ett märkligt syftningsfel. I marklyft lyfts alltså inte marken. Det är vikten som lyfts från marken.
I marklyft bör man ha koll på alla detaljer.
Bål och ROM : Två av de lite mer festliga uttrycken. Bålen bör vara stark. ROM:en bör vara full.
En förutsättning.
PWO och gainer: Den första är en slags fördrink. Den andra är slags återställare.
Ungefär.
Bicepscurl : Befinner du dig i närheten av någonting med förkortningen CF så nämn den helst inte alls för att undvika obehagliga konfrontationer.
´Til you hurl.
Handduken: En handduk är utan all konkurrens det mest användbara föremål den instelläre träningsresenären kan ha med sig. Man kan dra den över sig när man tränar, man kan vinka med den som en nödsignal och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren.
Alla vill ha den.
Paleo: Ordet kommer från tidsperioden Paleolitikum (äldre stenåldern) som inleddes för omkring 2,5 miljoner år sedan och varade till omkring år 10 000 f.Kr. Inom vissa kretsar är man överrens om att människans utveckling gått alldeles för långt och därför strävar man tillbaka till denna tid.
Interiörbild från en typisk paleo-restaurang.
Persa: Om du hör uttrycket i en träningslokal var beredd med första hjälpen, lindan och isen.
Joråsåatt.
Skägg: Hur den ens hamnade i en denna guide vet bara gudarna. Nu finns den i alla fall här och den ska vara tyngre.
Nuff said.
Marianne Randers
***
Referenser:
Fritt tolkad frånLiftarens guide till galaxen av Adam Douglas, 1979