Lyftarens guide till styrketräningsgalaxen

Med en tydlig blick mot vår ofantliga omvärld kan krönikören Marianne Randers här presentera en sorts parlör för dig som måhända kan komma i kontakt med en träningsanläggning.

Marianne Randers

Styrketräningsgalaxen kan vid första anblicken verka oändligt stor. Och det är helt riktigt. Om du till exempel tycker att det är långt till din lokala träningsanläggning, så är avståndet ändå bara smågrus i universum. För att underlätta för medresenärer som just påbörjat sin intergalaktiska styrketräningsresa, eller är redo att utforska nya sfärer, presenteras här en enkel guide till vanligt förekommande ord och uttryck:

Funktionell träning:‌ Den funktionella träningen sägs vara helt och hållet utformad för att förbättra kroppens olika funktioner. Människan tränas därför endast för att kunna bära matkassar, flytta köksmöbler eller springa till bussen. Men den funktionella träningen har även en hemlig agenda; den används lika ofta för göra kroppen mer estetisk.

Vanligt? Nej, men funktionellt.

Basövning:‌ Skulle kunna härledas till en övning som utförs i ett basläger. En trygg punkt att återvända till för vilsekomna motionärer som förirrat sig ut i träningsgalaxens utkanter.

Tungt.

Fria vikter:‌ Vikter som har egna rättigheter att utöva och utveckla självbestämmande utan begränsningar i form av förtryck (såsom inbyggda i maskiner).

Man fattar.

Set:‌ Fem set är bättre än ett tre set. Två sätt är bättre än ett. Sett till den logiken är fem set fler än fyra och därmed bäst. Ungefär.

Den som numera har alla.

Squat:‌ Samma som knäböj men namnet anses lite mer fräckt och ungdomligt.

Kan vara skitbra att kunna.

Smith-maskin:‌ Träningsmaskinens motsvarighet till matkulturen Janssons frestelse. Ingen vet riktigt vem denne Smith är, ingen mäter heller några prestationer med densamme. Den är lite som traditioner är mest; några uppskattar den, andra tycker den är meningslös och de allra flesta har absolut ingen aning om ursprunget.

Smith-maskin.

Viktminskning:‌ Inget färdas fortare än ljuset, förutom det möjliga undantaget av viktminskningsråd, de följer sina egna regler.

Kettlebells:‌ Träningsredskap rätt och slätt. De som väger lite mindre ser ut som örhängen. De som väger lite mer ser ut som handväskor. De som väger allra minst är ofta rosa. Underligt nog.

You rang? No?

Marklyft:‌ En basövning som innehåller ett märkligt syftningsfel. I marklyft lyfts alltså inte marken. Det är vikten som lyfts från‌ marken.

I marklyft bör man ha koll på alla detaljer.

Bål och ROM :‌ Två av de lite mer festliga uttrycken. Bålen bör vara stark. ROM:en bör vara full.

En förutsättning.

PWO och gainer:‌ Den första är en slags fördrink. Den andra är slags återställare.

Ungefär.

Bicepscurl‌ :‌ Befinner du dig i närheten av någonting med förkortningen CF så nämn den helst inte alls för att undvika obehagliga konfrontationer.

´Til you hurl.

Handduken:‌ En handduk är utan all konkurrens det mest användbara föremål den instelläre träningsresenären kan ha med sig. Man kan dra den över sig när man tränar, man kan vinka med den som en nödsignal och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren.

Alla vill ha den.

Paleo:‌ Ordet kommer från tidsperioden Paleolitikum (äldre stenåldern) som inleddes för omkring 2,5 miljoner år sedan och varade till omkring år 10 000 f.Kr. Inom vissa kretsar är man överrens om att människans utveckling gått alldeles för långt och därför strävar man tillbaka till denna tid.

Interiörbild från en typisk paleo-restaurang.

Persa:‌ Om du hör uttrycket i en träningslokal var beredd med första hjälpen, lindan och isen.

Joråsåatt.

Skägg:‌ Hur den ens hamnade i en denna guide vet bara gudarna. Nu finns den i alla fall här och den ska vara tyngre.

Nuff said.

Marianne Randers‌

***

Referenser:
Fritt tolkad frånLiftarens guide till galaxen av Adam Douglas, 1979


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022