"Men tänk om jag misslyckas då?"

Sluta spegla din framgång i vad andra individer tycker om dig.

Sebastian Avindell

Beroende på vem vi är och vad vi har i bagaget så bär vi på olika sorters rädslor. Som liten är mörkret i korridoren det mest skrämmande som finns. Tonåringen fruktar mer än något annat att göra bort sig inför folk och den fullvuxne tycker måhända att spindlar är det vidrigaste som finns. Rädslor är på det stora hela något individuellt, en produkt av de upplevelser vi varit med om genom livet. Flickor med långt svart hår, ormar, höjder eller stirrande barn, alla har vi något vi är rädda för.

Men så finns även det där andra, det som nittiofem procent av oss alla delar som en gemensam rädsla. Och nej, det är inte polarisarna smälter eller att proteinpulver ska ta slut. Misslyckande. Smaka på det ordet. Redan nu är du i gott sällskap av alla som läser detta med ett obehag och minns tillbaka till ett, eller måhända flera, saker eller händelser som du ser som dina stora misslyckanden. Upplevelser som var så obehagliga att du aldrig någonsin vill vara med om dem igen. Någonsin. Är du med?

Om vi för en sekund flyttar vårt fokus till något annat och istället berör misslyckandets betydligt trevligare syskon, att lyckas, istället. Samma sak här, inte sant? Du tänker på den där gången när allt gick som det skulle. När alla planeter och gudar tycktes le mot dig samtidigt. Kanske det bästa som finns. Fullständig lycka i att lyckas med det man tagit sig för.

Och trots euforin som möjligen hägrar vid horisonten vågar många, kanske de allra flesta av oss, inte ta steget ut i det där okända. För, även om chansen finns att vi lyckas så lurar även det där andra precis utanför synfältet. Risken att vi misslyckas.

För, även om chansen finns att vi lyckas så lurar även det där andra precis utanför synfältet. Risken att vi misslyckas.

Jag pratade med två goda vänner för ett tag sedan om rädslan för att misslyckas. Vi gled in på fenomenet tävlingar och insåg efter en stund att anledningen till att de flesta inte väljer att tävla inte beror på att de själva inte vill, utan snarare på rädslan att de ska misslyckas. Efter en stunds vidare filosoferande gick det också upp för oss att det nog mest inte är för sin egen del folk är rädda att misslyckas på tävling. Nej, det är att misslyckas inför folk, en publik som är det fundamentalt mest skrämmande.

Vi bryr oss således allra mest om vad folk ska tycka om vår misslyckade insats. Vad ska den och den tro om jag inte fixar det här? Tanken är för oss outhärdlig.
Det är således där vi har hamnat. Hur tragiskt är inte det? Misslyckandet hade andra proportioner förr. Lyckades du inte fälla ett byte på jakt, ja då fick du ingen mat. Missade spjutet när en rabiat sabeltandadtiger med aggressionsproblematik kom rusande mot dig, ja då var du död. Det kan man kalla misslyckande. Men idag? Vad spelar en förlorad tävling för roll? Hur allvarligt är det om någon annan flyktig bekant tycker att din insats var värdelös, egentligen?

Är det här ett reellt bekymmer då, undrar du. Jag tycker det. För rädslan att misslyckas inför andra har tagit över hela vår vardag. Ser du fram emot en resa till Mallorca men hör grannen berätta att de ska till Thailand, ja då är nog risken att du plötsligt ser på din stundande färd som något av ett misslyckande. Vad är egentligen Mallis, jämfört med elefanter och singah-öl på andra sidan jorden? Är du med på hur jag menar? Vi blir som människor helt enkelt både hämmade och handlingsförlamade av denna ständiga rädsla för att misslyckas inför andra. Med avundsjuka betraktar vi individer som "vågar" säga upp sig och flytta till andra sidan jorden, som törs bryta upp från sitt välbetalda jobb och istället börja på en utbildning mot ett yrke som personen alltid drömt om. För, vi vill också. Men vi vågar inte riktigt. Tänk om vi misslyckas. Och vad ska alla andra då tro och tycka?

Här finns hela svaret till en ganska simpel väg till lycka, tycker jag. Det låter enkelt men är rätt svårt. Sluta bry dig om vad andra tycker. Enkelt va?

Men låt oss bryta ned det lite. De som vågar, de som så många andra är avundsjuka på, vad har de gjort? Precis. De har slutat vara rädda för misslyckandet och framförallt för vad andra ska tycka. Tänk så mycket potential som finns där ute som hålls tillbaka av något så trivialt som rädslan för att misslyckas inför folk.
Vill du upp på scen och tävla men är rädd för vad andra ska tro – skit i det! Den resan är din och din allena. Har du vågat ta steget och givit allt vad du har, spelar det då egentligen någon roll vad resultatet blir? Det är ju, trots allt, inte en sabeltandad tiger vi talar om här.

Perspektiv!

Vågar du aldrig kommer du förmodligen att ångra dig i framtiden.

Sluta spegla din framgång i vad andra individer tycker om dig. Det är du som ska vara lycklig, inte till synes lyckad i vad andra anser vara lycka för dem.

Våga köra. Och våga misslyckas.
Det är grunden till att lyckas.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022