Om du dör imorgon

Varför inte leva som du själv vill – inte som samhället lärt dig?

Sebastian Avindell

Det blir en något annorlunda krönika denna gång. Den kommer inte handla om styrketräning, crossfit eller andra världsliga ting. Nej, istället kommer den beröra något så högtravande som livet självt. Det är en aning vanskligt att ta sig an ett sådant ämne, jag är medveten om det. Risken är att texten endast blir plattityder och skriva-på-näsan-råd, staplade på varandra. Jag ska göra mitt allra bästa för att undvika det, men lämnar inga garantier. Men, frågar du dig nu, vad har en sådan här text att göra på tyngre? Det ska ju handla om träning här. Jag ger dig delvis rätt där. Men, träning innebär för mig att uppleva god hälsa. Och utan ett meningsfullt liv finns i mitt tycke ingen hälsa att tala om. Således är det härifrån vi måste börja. Inifrån, tills vi trivs med oss själva och vårt liv. Sedan kan vi för all del applicera muskler på utsidan av detta. Men det är egentligen bara grädden på moset.

Ponera att du skulle dö imorgon. Hemsk tanke, jag vet. Den första impulsen är att direkt gå i försvarsställning och tänka det må hända andra, men jag kommer inte dö än på länge! Och det måste vi givetvis hoppas innerligt. Ändå händer det hemska att människor dör knall och fall, chockerande och plötsligt, varje dag. Individer som nyss gick omkring fulla av tankar och liv försvinner på ett ögonblick. Verkligheten är tyvärr sådan. Så, förställ dig nu att detta hemska skulle hända dig och ställ dig sedan direkt följdfrågan: skulle jag vara nöjd med mitt liv? Hur jag lever och har levt? Vad har jag gjort för prioriteringar? För att spetsa till argumentationen kan vi se framför oss att du får veta att du ska dö imorgon. Du har således ett dygn att tänka över allt du gjort, allt du gör. Jag frågar dig återigen – skulle du vara nöjd?

I de studier som gjorts på terminalt sjuka patienter, där de tillfrågats vad önskar att de gjort annorlunda i livet, var de vanligaste svaren att de önskar att de levt som de själva ville, och inte som det förväntats av dem samt att de inte lagt så mycket tid på sitt arbete. Jag vet inte hur du känner, men mig träffar de här svaren rakt i hjärtat. För, hur ser vårt moderna samhälle ut? Hur lever vi våra liv? På ett generellt plan jobbar vi alla alldeles för mycket. Att "bara" jobba 100% finns knappt längre. Nej, istället arbetar vi allt mer övertid, svarar på mail innan läggdags och går in extra för att "det inte finns någon annan". En del av er opponerar nu kraftigt mot vad jag säger och utbrister upprört: "man måste ju jobba för att ha råd att leva!". Det stämmer, i alla fall till vis del. Men, låt mig då ställa en del motfrågor: måste man åka utomlands två gånger om året? Är det tvunget att bo i ett nyrenoverat hus, ha två nya bilar samt fyra femtio tums platt-tv i husets alla rum? Om ditt svar på dessa frågor är ett rungande "JA!", så förstår jag att du måste jobba ihjäl dig. Men, vad är då alla dessa saker till, om du ändå inte är där och hinner njuta av dem? Hur många gånger hör man inte sig själv och andra prata om att de knappt hunnit se sin familj under den senaste tiden, men att man "ska ta igen det på semestern!". Men, om semestern inte kommer då? Livet är trots allt här och nu, inte nästa vecka. Jag upplever det som så att vi på något vis lurats in i ett ekorrhjul av jobb, konsumtion och måsten som bara snurrar fortare och fortare. Och tack vare det så glömmer vi bort varandra. Det som faktiskt betyder något, våra vänner, familjer och partners.

Hur vore det om vi faktiskt ställde oss den högst provocerande frågan: måste jag jobba så mycket? Om jag hade mer tid, vad skulle jag göra då? Många av oss gillar våra jobb, och det är ju alldeles fantastiskt, men betyder det att vi måste arbeta jämt? Och hur många är det inte där ute i samhället som faktiskt ogillar sitt arbete, men jobbar heltid ändå, bara för att det förväntas av oss? Skulle vi göra det om vi visste att döden stod och lurade kring hörnet? Tror du någon, någonsin någonstans, har uttryckt ånger över att de inte arbetat mer på sin dödsbädd? Nej. Såklart inte. Men ändå verkar det vara just hur effektiva vi är på vårt arbete som blivit måttstocken för hur lyckade våra liv är. Hur fin bil vi har, vilket stor pool vi har på baksidan till det nyrenoverade huset. Om det är svaret till lyckan, varför mår så många så psykiskt dåligt i dagens samhälle?

Jag tror på riktigt att det är dags att ta två steg tillbaka och ställa sig frågan: är jag lycklig? Är det här det liv jag vill leva? Och om svaret på någon av dessa frågor blir nej, ja då är det sannerligen dags att göra något åt det. Har du alltid velat båtluffa i Grekland, jamen gör det då! Nu! Oavsett om du så råkar vara femtio år fyllda och tänker att så kan man ju inte göra! Säger vem? Såklart du kan! Går du och önskar att du kunde vara mer med din familj, men är rädd för vad de på jobbet och alla omkring dig kommer att tycka om att du går ned i procent? Vad spelar det för roll? Vi har bara ett liv, ett liv som i slutändan kommer kännas som om det passerade på fem minuter, varför inte då göra något av det? Varför inte leva som du själv vill - inte som samhället lärt dig att du ska leva?

Kliv av karusellen av ytlighet och måsten. Se dig själv i spegeln och ställ den där obekväma frågan till dig själv om jag skulle dö imorgon - skulle jag då vara nöjd? Om svaret är nej så gör du något åt det. Inte imorgon. Idag.

Livet är alldeles för kort för något annat.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022