Orimlighetens ideal

Varför verkar det bara finnas ett ideal där ute? Ett som dessutom ingen någonsin når? Krönikören Petter Damré slår ett välformulerat slag för en annan, mer balanserad, tillvaro.

Petter Damre

På senare tid har vi kunnat höra fler och fler röster höjas mot den negativa normbildningen som sker i träningsvärlden, men även i samhället i stort. Här kommer mitt tredje bidrag till den här diskussionen. De andra två kan du läsa här och här.

Allt har sin tid.‌ Fyra små ord som tillsammans bildar det som har blivit min ledstjärna. De ger mig ett lugn och de berättar för mig att jag är på rätt väg. En simpel mening, och ett välanvänt begrepp. Men ändå, så oerhört applicerbart på det livet som jag och många andra lever. Jag har insett att jag inte kan befinna mig i flera olika faser samtidigt. Jag måste fokusera på en sak i taget, och har upptäckt att alla faser i mitt träningsliv faktiskt har sin charm. Ibland är jag stor och stark, ibland tar jag mig ”i form” för att scenen kallar.

Att många lever sina liv med konstant stress över jakten mot att uppnå ett ideal, det vet vi. Men det faktum att ingen någonsin når fram, det tänker vi inte så mycket på. För visst är det väl så att ingen av oss någonsin känner oss färdiga? Antingen når vi inte målet, eller så upptäcker vi när vi står vid mållinjen att det finns en hel del kvar att göra ändå. För mig är detta charmen med träning, att aldrig bli färdig och att alltid ha utvecklingsmöjligheter framför mig. Men problemen uppstår när vi börjar blanda ihop saker och ting, när målet innebär en onaturlig och ohälsosam livsstil.

Vi har på något sätt lyckats röra ihop en gröt av ingredienser som träning, tävling, hobby, elit, prestation, estetik och hälsa. Alla dessa faktorer har olika förutsättningar, och framför allt olika syften. Vi måste komma ihåg att allt har sin tid och att allt har sitt syfte. Vi kan jobba med alla dessa faktorer, men inte samtidigt. En tävlingssatsning har inte sina rötter i hälsa, utan i just tävling. Sen vill vi givetvis att en tävlingssatsning ska ske med stor respekt för kroppen och med så skonsamma metoder som möjligt.

De riktigt stora problemen som skrämmer mig är när hobbytränande tjejer och killar vill leva och se ut som en fitnessatlet gör veckan innan tävling. Ett faktum som dessa tjejer och killar kanske glömmer bort är att denna atlet bara ser ut så några veckor om året. Och ännu viktigare, att det finns en anledning till att det är på det viset. Kroppen gillar nämligen inte att ha väldigt lite fett. Befinner du dig på en onaturligt låg fettprocent under en längre tid så sätts hormonbalanserna ur spel, organen tar stryk och psyket mår inte bra. Addera sedan den stress som kroppen utsätts för, både psykiskt och fysiskt, under jakten mot det här idealet som man egentligen aldrig riktigt uppnår.

Varför har vi då hamnat i den här situationen? Varför är det naturliga målet att uppnå en onaturlig fysik?‌ Jo därför att vi konstant matas med bilder på dessa kroppar. Tjejer med magrutor och stora bröst, killar med räfflade lårmuskler och ådrade axlar. Människor med iskalla ansikten och sammanbitna uttryck. Ingen glädje, bara hardcore. Vi ser dom i tidningar och vi ser dom i sociala medier. Vi ser dom varje dag, varje vecka, året runt. Kroppar som hyllas till skyarna. Vi blir helt enkelt manipulerade, ja hypnotiserade, till att vilja se ut på ett sätt som definierats av någon annan än oss själva. Tuffast är det för tjejerna, som får lära sig redan som barn att det är genom utseendet de finner sitt värde.

Men varför ska jag leva efter någon annans spelregler? Varför ska mina döttrars självkänsla kontrolleras av omslaget på en tidning? Det måste inte vara så, men vi påverkas oavsett om vi vill eller inte. Men till vilken grad, det kan vi påverka tillsammans.

Att det finns ideal behöver i sig inte vara negativt, inte alls. Men när balansen blir så skev att tidningar som påstår sig arbeta med hälsa endast porträtterar förkroppsligandet av något som i grunden inte är hälsa, då har det gått för långt. Ideal och normer kommer alltid att finnas, men vi måste ha fler ideal. Det måste finnas en buffé av olika ideal, alla med samma värde.

Som jag ser det så finns det en primär åtgärd. Vi måste börja prata mer om detta och vi måste börja fundera mer på detta. Diskutera med vänner och bekanta. Jag tror inte att någon egentligen vill att det ska vara på det här sättet, men vi dras med. Vi sugs in i det, och vi bidrar. Det gör vi genom att låta idealet styra hur vi porträtterar oss i sociala medier. Alla har ett ansvar, men alla är ett offer. För att komma någonstans måste vi våga trotsa normen, vi måste utmana våra komplex och vi måste göra det tillsammans.

Slutligen vill jag bara förtydliga mitt ställningstagande. Jag pekar inte finger på någon, inte heller fördömer jag uppvisandet av formbilder som är resultatet av hårt arbete och en stark dedikation. Det jag fördömer är balansen, och det faktum att de kroppsformer som representerar en liten majoritet får sätta agendan för alla andra. Jag motsätter mig trenden (inte människorna) där vi som individer bara visar den förskönande sidan av vår verklighet. Jag vill kort och gott se mer glädje, prestation och starka välmående kroppar i världen.

° ° °


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022