Träna ihop – håll ihop!

Gör det – träna tillsammans.

Sebastian Avindell

Det pratas ofta om att vi i vardagen glömmer bort varandra. Att vi i den kakafoni av dagislämningar, heltidsarbete, Netflix‌ och trädgårdsarbete liksom missar det allra mest centrala – nämligen varandra. Kanske är det då inte så märkligt att par liksom vaknar ur något som kan liknas vid en dimma, efter femton år ihop, och inser att de sitter bredvid en främling i soffan. Till utseendet vet man vem det är, men man känner inte varandra som man en gång gjorde. Förläget tittar ni på varandra, borstar förstrött bort lite chipssmulor ur knät och letar efter något att säga.

Det är ju annorlunda i början. Du vet, den där första förälskelsen när allt är perfekt och underbart och världen utanför liksom sätts på paus. Hela världen badar i ett rosa skimmer av rödvin och prata-hela-natten. Men sedan då? Vad händer efter allt det där? När vardagen hinner ikapp och slänger sig som en stor blöt, kall och illaluktande filt över er? Vad gör man då?

Går det att förhindra vad som för de allra flesta verkar vara ett fullkomligt faktum?

Jag är då sannerligen ingen Katarina Janouch, men jag tror att lösningen i att få en lyckad relation är att hitta en gemensam passion. Jag är lyckligt gängad sedan tio år tillbaka. Givetvis kan inte den lyckliga tillvaro jag lever i enkom tillskrivas att vi båda har en brinnande passion för träning, men jag tror ändå att det har en stor del i det hela. Vi har hittat något som vi båda älskar, som vi kan älska tillsammans. Därför pratar vi lika mycket om bäst form vid en frivändning hemma, som vad vi ska äta till kvällsmat. Därför kan vi gemensamt bli lyriska över en ny kollektion med träningskläder tillsammans. Passionen vi upplever är vår egen, men vi kan också dela den med varandra. Bättre kan det nog inte bli.

Bortser vi från enkom egna upplevda känslor, och vänder oss till forskningens underbara värld så finns där faktiskt fog för att en gemensam passion är nyttigt för ett förhållande. En forskningsstudie från år 2000 påvisade att par som tränar ihop generellt sett är lyckligare än par som inte gör det. Ytterligare en studie, från år 2010, kunde påvisa att par som tränar ihop upplever sig komma mer nära sin partner på det emotionella planet.

Men. Givetvis behöver inte er passion vara träning. Kanske älskar ni matlagning, datorspel eller cosplay‌ . Jamen dåså! Älska det ihop då! Jag tror att vi i många hänseenden i samhället gör fel när vi individualiserar oss från varandra. Att det har blivit så viktigt att få ha "sitt eget liv". Klart man ska få vara ifred ibland, men, har man inte bestämt sig för att hänga ihop för att man gillar varandra? Är det då inte naturligt att försöka göra mer med varandra, snarare än mindre? Jag kan bara tala för mig själv (och lite för min fru) när jag säger att träningen är nog det bästa intresse ett par kan ha ihop. Det finns liksom en ömsesidig förståelse för att tvättmaskinen jämt är fylld med träningskläder, att det står gamla shakers överallt i huset och att partnern ständigt vill titta på träningsdokumentärer.

Så. Är det som så att du är ensam i förhållandet om att träna så finns det både fog och skäl för att få med din partner till gymmet. För, det kommer troligen att gynna inte bara er gemensamma muskeltillväxt, utan troligen även hela förhållandet som sådant. Visst, ni kanske får offra någon timme av det där Netflix-maratonet. Trädgården blir måhända lite mer djungellik. Men, spelar det egentligen någon roll? Det viktigaste vi har är ju varandra, inte sant? Just det! Och just därför ska du lyfta tillsammans med din partner!

Mer rörelseglädje (och mer lyftande ihop!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022