Troll och surskallar

En saga om en tid när alla var lyckliga och glada i alla sina dagar.

Sebastian Avindell

Jag ska berätta en saga för er, barn. Förtälja om en tid som måhända låter lite som en roman av Tolkien‌ , men som för blott tjugo år sedan var en verklighet. Det var en tid när du kunde få en Big Mac‌ för under trettio kronor, när en biobiljett inte kostade som en mindre bil och när det fortfarande gjordes musik som gick att lyssna på. Självklart fanns på denna tid, precis som idag, så kallade "sura jävlar"‌ . Sådana som tyckte allt var pest och pina. Sken solen, så var det bara en orsak till att man fick ont i huvudet. Tog Sveriges fotbollsherrar VM-brons, ja då var det ju bara ett bevis för att de inte var bra nog att ta guldet. Dessa surisar‌ kunde för all del ventilera sina åsikter. Men, kanalerna för att göra det var minst sagt begränsade. De kunde skriva arga lappar, men att få se reaktionen hos dem som läste den, var det knappast tal om. Det gick ju även att skriva ursinniga insändare om att tiden var fullständigt ur led, men att sen sitta och vackert vänta på att lokaltidningen skulle trycka nämnda insändare, ja det kunde ju ta flera dagar. På så vis blev den tidens surisar förpassade till att flytta ut på landet i en stuga, där de ilsket kunde lyssna på väderleksrapporten i P1, medan hatet mot allt riktigt skummade i huvudet. Snipp snapp slut, så var den sagan slut.

Vi flyttar oss till idag, med allt vad det innebär. Värdelös musik (väl värd en arg insändare till närmsta tidning), dyra hamburgare och, vad det verkar, sura jävlar‌ precis överallt. Och innan någon smartis nu ivrigt påpekar att undertecknad verkar vara just en sur, mossig gubbe, vill jag att du läser vidare. För det här är viktigt. Du förstår, att ända sedan de sociala medierna blev en självklar del av våra liv, så har de där surisarna fått något av en pånyttfödsel. Lite som när Modern Talking‌ [(1)] härjade loss kring millennieskiftet igen. För, i och med knapptelefonernas uttåg, och den smarta telefonens entré, verkar sans och förstånd ha packat ihop och flyttat någon annanstans. Detta parallellt med att surjävlarna lämnade sin stuga och vädrade morgonluft.

Att det egna sociala flödet är just ens eget verkar vidare inte alls vara självklart. För, alltid finns där någon tråkig snubbe eller snubba. Som, bland alla trevligheter som snälla och självsäkra personer skriver, bara måste slå ned som en bomb. Det ska kritiseras om hur någons teknik ser ut, särskilt när det kommer till bänkpress och andra lyft. Om någon postar en bild om en stundande utlandsresa, då dyker surisen upp säkert som amen i kyrkan. Låter meddela att just den platsen har usel mat, ännu sämre väder och att hen hellre skulle dö en långsam död än att åka dit. Och säga vad man vill – nog är det väl som så, att även om man fått tusen positiva kommentarer, så räcker det med att en person skriver något riktigt taskigt för att det är allt man efteråt kan minnas. Så är det ju bara.

Därför har jag börjat fundera på om allt inte var bättre innan de sociala medierna fanns. Den tid innan några riktiga surkart kunde störa ihjäl sig på någon annans träningsbild, nya-bil-bild, leka-med-barnen-och-det-är-fantastiskt-statusuppdatering eller motsvarande-citat-bild redan innan lunch. Ni vet, när man hade en gammal knapp-Nokia och skrev ned sina träningsresultat i en svart liten bok. Inte farao försökte personen bredvid dig på gymmet att smygskriva några elaka rader om din form i bänkpressen, medan du fyllde på vattenflaskan. Inte heller sa hen det rakt ut till dig. För du hade ju faktiskt inte frågat om råd. Annat är det idag. Nu finns det formexperter som knappt är myndiga, men som gått en snabb-pt-kurs online, och därför nu mer än gärna berättar vad alla gör för fel när de tränar. Övningen som fungerat för alla i decennier, verkar plötsligt vara helt värdelös, för det vet alla förstå-sig-påare. På något högst otrevligt vis har nämligen alla surisar smittat av sig på den yngre generationen. Det kvittar om en bild handlar om styrketräning, crossfit eller blomsterodling. Alltid finns det något att gnälla på eller bli kränkt över. Internet och sociala medier har blivit så till den milda grad översvämmat av troll, att de får böcker av John Bauer‌ att blekna i jämförelse. Jag bad dig i början på denna text att ha överseende med att även jag verkade vara en surgubbe. Men jag vet i tusan... kan man bli annat än uppgiven när man blickar ut över hur folk verkar tycka är okej att bete sig i den digitala världen? Ska vi andra tycka att det är okej att ständigt behöva möta elakheter, bitterhet och cynism så fort vi surfar in på någon plattform som från början var tänkt att skapa glädje för människor? Var i hela friden har sunt förnuft och vanligt folkhyfs tagit vägen? En del människor rycker på axlarna och säger att "äh, det är väl bara att strunta i det?"‌ . Men nej. Det tycker inte jag. För vi beter oss inte såhär mot varandra i den verkliga världen. Så varför i hela friden ska det vara okej att göra det i den virtuella? Är det inte lika bra att vi avskaffar allt vad sociala medier heter? Så alla troll och surisar får slut på näring. Så de kan flytta ut i sina stugor igen. Återgå till att skriva arga insändare och ilskna lappar. Fast... det vore ju detsamma som att låta de osäkra och bittra vinna.

‌ För vi beter oss inte såhär mot varandra i den verkliga världen. Så varför i hela friden ska det vara okej att göra det i den virtuella? Är det inte lika bra att vi avskaffar allt vad sociala medier heter?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Så nej. Vi borde inte avskaffa sociala medier när allt kommer omkring. Även om den tanken ibland känns lockande. När man uppgivet suckar över ytterligare en dum-dryg kommentar och minns den tid då Snake‌ var populärt på telefonen. En tid där troll och surskallar var i minoritet.. Vad som dock borde avskaffas är alla surisar. Så det så.

Mer rörelseglädje (och mindre troll) åt folket!Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022