Utan skam i kroppen

Många som lever strikt kan vinna på att släppa tyglarna lite.

Lorena Gustavsson

När de här raderna börjar ta form är det söndag förmiddag och idag betalar jag priset för en helg i firandets tecken, med allt vad det innebär. Symptom i form av huvudvärk, illamående och egodödande vätskekilon på vågen är väldigt verkliga i denna stund. Söndagsångest uppblandat med en viss oro över sagda kilon väcker en del frågor; Var det verkligen nödvändigt att dricka vin och drinkar både fredag och lördag? Behövde jag all den där pastan, burgarna och pommesen?

Det enkla svaret är nej. Ingen behöver guldkant för att överleva…

Det är just det här: "för att överleva" som trots allt gör söndagen hanterbar, för jag vill ju leva!

Nu råkade det vara en födelsedag som föranledde två dagars skamlöst firande och det kan tyckas, att det med åldern skulle bli lätt som en plätt att sluta fred med sin person. Icke! Än så länge sliter den där oron i mig om söndagarna, även fast jag sex dagar av sju lever hälsosammare än genomsnittssvensken. För inuti mig bor en röst, som många andra här i träningsvärlden också har som hyresgäst i skallen. Jag pratar om rösten som säger åt oss att vara disciplinerade, måttfulla och återhållsamma. Som generell kompass är dessa tre utan tvivel goda riktlinjer men ibland är det praktiskt och trevligt att ignorera hela skiten och bara köra.

Världen lär oss att vi ska dricka, andas och leva mellanmjölk, ingen ny observation direkt. Synnerligen Sverige är om något de goda rådens land. Vi har rekommendationer för allt livsnödvändigt – kost, träning, alkohol och mat. Maxgränser och minimikrav som ska göra den genomsnittliga människan till en god medborgare bestäms av myndigheter. Med sin generella karaktär är råden framtagna för passa alla – eller, så passar de ingen.

Vi som tillhör de som uppfattas som "duktiga" tar ofta till oss dessa evidensbaserade råd med råge. Det räcker inte att bara följa ett råd, nej då! Om lite av något är bra, då måste mycket vara bättre. Om för mycket är skadligt, då måste det vara bäst att låta bli helt, eller?

För mig bottnar tendensen att begränsa mig i stället för att tillåta mig i att lagom är svårt. Om Socialstyrelsen anser att jag bör äta 2000 kilokalorier om dagen vill jag ha 3000 minst. Vill de att jag ska motionera lagom hårt och tungt vill jag hetsträna mig utslagen två gånger om dagen. Säger internet, media och min omgivning att jag ska vara cool, oberörd och sval så kan ni ge er tusan på att jag kommer vara lite för imponerad, berörd och intim. Då är det enklare att begränsa mig, för annars är jag rädd att vara för mycket av allt hela tiden. Min inre Edward Blom däremot tycker bestämt att "när man festar festar man och då festar man rejält" och en viss poäng har han ju. Lagom är sämst, eller hur var det nu igen?

Lagom är sämst, eller hur var det nu igen?

Förordningar och rekommendationer om hur vi bör agera finns det som sagt gott om. Desto färre goda råd finns där ute om hur en ska kunna sålla bland dessa, då råden inte tar någon som helst hänsyn till vad din mening med livet är. Missförstå mig rätt, poängen med att "sköta sig" någorlunda är förstås inte tagen ur luften. Ditt leverne bör inte ska skada dig och övriga, varken direkt eller samhällsekonomiskt. Vart gränsen för det går är en avvägning som alla barn över 18 måste göra och som de flesta av oss tro det eller ej faktiskt klarar av.

Mitt och många andras inom tränings- och fitnessväggarna, är dock inte att vi spårar ur, utan att det är svårt att tillåta sig. Vi avstår från sådant vi innerst inne längtar efter eftersom det ger upphov till jobbiga känslor av stress. Vi är rädda för att tappa formen, flowet och gud förbjude – kontrollen. Newsflash: alla har laster, den som säger någonting annat ljuger. Så länge det är just laster och inte regelrätta missbruk eller destruktiva beteenden så är det faktiskt helt okej och inte synonymt med att vara en okontrollerad vilde.

Vad jag säger är att många som lever väldigt strikt kan vinna på att släppa tyglarna lite, precis som de som befinner sig i andra lägret kan tjäna på att dra åt dem. Lagom kanske är helt okej trots att det är så svårt? Följande år kommer därför att ägnas åt färre halvmesyrer. Jag säger välkommen fler helmesyrer!

Eftersom varje födelsedag skoningslöst för oss närmare ättestupan, och vår biologi och psykologi tenderar att följa samma spår, ger det naturligtvis upphov till diverse tankar om hur länge proceduren kommer att fortgå. För i den mån det finns ett himmelrike, vilket jag starkt betvivlar får man ändå inte ta med sig allt man avstått. Räkna inte med att få med dig potentiella ragg som du aldrig vågade prata med, kickar och upplevelser du avstod, måltider du tackade nej till, din oklanderliga kropp eller de viktiga orden du aldrig sa…

Tyvärr kommer majoriteten på att tiden är begränsad när den redan håller på att rinna ut, vissa inser aldrig. Kalla mig brådmogen, det tycker jag är ett billigt pris för att ha det i åtanke redan nu. Då har jag i bästa fall cirka 60 sköna år framför mig istället för cirka 60 osköna år präglade av "nej tack, det är bra".

Senaste året har jag försökt att aktivt uppmärksamma vilka mentala hinder som står emellan mig och det jag tycker om. Kommande året ska jag fortsätta med detta; Ta reda på vad som ger mig mening och syfte, och sedan realisera det så mycket jag bara orkar och kan - utan skam i kroppen.


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023