Varför tränar crossfitare utan tröja?

Det och några fler funderingar tar sig Herr Avindell an denna tisdag.

Sebastian Avindell

Förra veckan skrev jag om en av de klassiska förolämpningarna mot crossfit, nämligen den att träningsformen inte ger några muskler. Under tankeprocessen som ledde fram till den krönikan uppdagades en hel del andra fenomen som är typiska för oss som tränar crossfit, men som andra kanske har lite svårt att förstå. Som det där med att träna utan tröja, till exempel. Låt mig således bli din guide in i crossfitdjungeln. Tillsammans ska vi nog kunna räta ut en del frågetecken. Artikeln kan med fördel läsas med Arne Weise-röst inne i huvudet, för att få den där riktigt gemytliga naturprogram-känslan. Så, in i snåren då! 

Alla dessa förkortningar

Är man inte crossfitfrälst kan det vara nog så komplicerat att för första gången stiga in i en box [(1)]. Överallt skymtar konstiga ord skrivna med versaler. Nog för att du var en aning nervös innan du klev in genom dörren, men du har väl inte blivit tokig på kuppen? Dessutom verkar alla här inne prata på samma konstiga vis som de stavar. ”Ska vi köra en tjugo minuters AMRAP med buy-in och så en AMSAP-hold som cash out?”‌ . Vad betyder det där ens? Var det såhär upptäcksresanden kände sig då de för första gången stötte på avlägsna stammar av människor som pratade hitte-på-språk? Den man träffar på står där och pratar, men allt man hör är rotvälska och ljud.

För att klargöra då, nej crossfit har inte kommit på en egen version av rövarspråket. Inte heller någon sorts universalspråk a la esperanto. Det hade ju varit en aning pretentiöst. Istället är det något så enkelt som just förkortningar. Det vore en aning jobbigt att uttala allt som ska göras i klartext ibland. ”Ska vi köra as many seconds as possible, eller as many calories as possible eller kanske måhända as many rounds as possible‌ ”? Ja ni hör ju själva. Det skulle inte bli annat än prat gjort. Käkmusklerna skulle med all säkerhet bli gigantiska, men alla vill kanske inte se ut som Jay Leno‌ . Så, när du först gången träffar på en crossfitare kan du lugnt slappna av, hen är inte psyksjuk. Hen pratar bara i förkortningar.

"Jag förstår inte hvad ni säger – talar ni måhända crossfit?"

Alla dessa engelska ord

När du väl har lärt dig att förstå crossfitspråket så kommer du rätt omgående upptäcka en annan sak. När alla inte pratar i förkortningar, så snackar de engelska. Inte då som i ”Jisses vilka snygga guns du har”‌ (även om just det citatet förekommer). Nej, istället talas det om thrusters‌ . Om bar-muscle-ups‌ och GHD-situps‌ . Och du som just lärt dig alla dessa förkortningar, ska crossfit vara som en språkkurs till Brighton‌ i ungdomens dagar, frågar du uppgivet dig själv. Jag kan förstå din frustration, men vill precis som ovan flika in med ett motargument – hur skulle det låta om vi översatte allt detta? Om din käke ovan skulle växa till Ron Perlman‌ -storlek skulle den i detta fall hoppa ur led. Thursters‌ skulle bli något i stil med ”frontböj-med-överhuvud-stöt”‌ , bar-muscle-up‌ kallas ”räckhävs-muskla-up”‌ . Vad GHD-situps‌ skulle bli törs jag knappt tänka på. Men här har du således förklaringen till att crossfitare blandar sin redan kryddiga vokabulär med engelska ord. Det skulle bli så långrandigt annars.

”Mest vältränad på jorden”

Det finns en del saker som sticker i ögonen på folk i träningsvärlden. Ett av dessa är när favoritsmaken på protein är slut i webbshoppen. En annan är när crossfit anordnar sitt CrossFit Games‌ för att utse, som de kallar det, de mest vältränade atleterna på jorden. Träningsälskande människor jorden runt sätter unisont sina proteinbars i halsen och utropar ett ilsket ”Va fan?!”‌ , medan bar-smulorna flyger all världens väg. Betyder det här faktumet att alla andra som tränar något är underlägsna crossfit? Nej. Är crossfitare de mest vältränade atleterna på jorden? Svårt att säga, det beror lite på hur man ser på den saken. Istället ska jag en gång för alla klargöra den här frågan, så att ingen någonsin mer behöver bli så upprörd att den tvättar sina GASP‌ -kläder på alldeles för hög temperatur. Det handlar om marknadsföring. Jag vet, visst är det hemskt. Men, återigen, vänd på det. Crossfit skulle väl inte gärna kunna gå ut med att kora ”Typ den mest vältränade människan på jorden, ungefär‌ ”. Det säljer liksom inte. Lika lite som om Worlds Strongest Man‌ skulle basunera ut att de tänker kröna jordens fjärde starkaste man som vinnare. Crossfitatleter som deltar i Games‌ är oerhört vältränade, men är de sedan de mest‌ vältränade på jorden? Det ligger i betraktarens ögon.

*

‌* Hörde du vad de sa älskling?! Vaddå mest vältränade på jorden?! Thats it, nu ringer jag Plus!

Att vara tröjlös

Crossfit grundades som bekant i det något, om man jämför med norden, varmare klimatet i USA. Så någon gång i början på 2000-talet befann sig person A någonstans i staterna. Måhända var det i Kalifornien. Varmt var det i alla fall. Person A svettades. Kanske utförde hen någon sorts wod [(2)] i en temperatur på cirka 25-30 grader varmt. På kroppen hade A en typisk generisk t-shirt, bestående av hundra procent bomull. Tröjan klibbade. Var i vägen. Kändes oerhört överflödig i sammanhanget. Person A fattade då ett ödesdigert beslut, som skulle skaka hela träningsbranschen i dess grundvalar. Hade allt utspelat sig i en Hollywood-film hade scenen när person A tog av sig i bar överkropp gått i slowmotion, till ljudet av Chariots of Fire‌. Men i samma stund som den svettindrypta t-shirten träffade marken var tärningen kastad. För, flera personer observerade person A. Insåg att det faktiskt ibland kunde vara rätt skönt att träna utan t-shirt. Så de gjorde på samma vis, möjligen också i slowmotion och till samma soundtrack. Och så har det fortsatt. Överallt i boxar runt om i världen, oavsett om de råkar ligga i innersta Sibirien‌ eller i en förort till Alingsås‌ , så ryker t-shirtar och linnen all världens väg. Inte mycket med det, tänker du nu. Men ack så fel du har. För finns det något som retar vissa individer till gränsen av totalt nervsammanbrott så är det just detta. Människor som tränar i bar överkropp. För det är nog sant, att crossfitare är överrepresenterade inom just det tröjlösa skrået. Dock har jag aldrig förstått vad det är att störa sig på. Både här och där på konventionella gym spatserar folk omkring i så minimala linnen att de lika gärna kunde gått nakna. Vad är det att bli uppretad över? Blir samma personer som ser rött över bara överkroppar lika vansinniga på stranden om sommaren? Kontentan är helt enkelt att det ibland blir obehagligt att träna drypande av svett i t-shirt eller linne. Således tas det av. Inget konstigt med det, egentligen.

*

‌* Träningskläder.

Med allt detta sagt kan vi väl närma oss en liten summering, inte sant? Vad har vi då upptäckt i denna artikel? Jo, att crossfitare generellt slänger sig med förkortningar för att slippa få en haka likt Ingvar Carlsson‌ , att de pratar i engelska termer för att undvika att tungan hoppar ur led och att de kanske är de mest vältränade atleterna på jorden, men då beroende på vilken infallsvinkel man vill se på det hela med. Dessutom har vi en gång för alla slagit fast att man faktiskt får träna tröjlös, oavsett vad någon annan tycker. Men framförallt tycker jag att vi kan enas om en sak. Nämligen det att crossfit, precis som alla andra idrotter, har sina egenheter. Och det kanske kan få vara helt i sin ordning, inte sant? Det är ju just sådana saker som gör att alla kan hitta en plats någonstans, vare sig det nu är strongman, bodybuilding, styrkelyft eller crossfit. Alla har vi våra egenheter, men det är ju också det som är det finurliga och roliga. Att alla inte gillar samma sak. Med det sagt släpper jag ut er alla ur crossfitdjungeln. Sätt gärna på er t-shirtarna igen, när ni lämnar området.

Mer rörelseglädje åt folket!



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022