Festivalstämning!

Det börjar lacka mot helg. Dock inte vilken helg som helst. Vi snackar om en festivalhelg modell grand de luxe, med extra allt. Det är dags för Fitnessfestivalen.

Alex Danielsson

Det är märkligt hur människan är funtad. I det här fallet talar jag i och för sig om mig själv, varför jag kanske skulle omformulera inledningen till hur jag‌ är funtad. Förlåt.

I alla fall – jag har under de senaste 15 åren varit på minst lika många festivalliknande fitnessevent som sedan de senaste 10 åren just gått under namnet Fitnessfestivalen‌ . Anspänning och förväntningar har alltid varit på topp innan, men det märkliga är att jag inte kan minnas att jag någon gång åkt därifrån med en besviken känsla i bröstet. Tvärtom.

Möten som dessa gör den stundande helgen magisk.

Fitnessfestivalen, för dig som aldrig varit där, är nämligen det mest spektakulära man kan tänka sig på svensk mark [(1)]. Inget annat kommer egentligen i närheten. Ljudnivån är konstant på tinnitusnivå, mängden företag och utställare som är där för att visa dig vad de kan erbjuda är ofantlig, och antalet besökare, vilka är där för att uppleva, spendera och även utgöra en initierad del av ”fitnessbranschen”, når varje år rekordnivåer. Det går faktiskt inte att på ett lättfattligt sätt förklara.

Caroline Aspenskog – möt henne i vår monter.

Mitt i allt detta larmiga, ibland larviga, men alltid underbara, och märkbart väl fungerande, kaos finns tävlingen Luciapokalen‌ . Varje år attraheras allt fler att själva ta steget från betraktare till utövare. Från publik till tävlande. Upp på scenen, närmast helt utan vanliga kläder, fullt insmorda och lika inoljade. I år finns där fler än 500 tävlande i diverse fitness- och byggargrenar, som alla vill mäta sig mot varandra, som en sorts potentiell slutpunkt på flera års koncentrerade ansträngningar i både gymmet och vid matbordet.

En man alltid längtar efter att träffa – Lars Berglund, från IronWorks, Sundsvall. Kommer han i år? 

Varje år jag tar mig ner till Göteborg och festivalen [(2)] så är det lite som att komma hem. Hem till bekanta miljöer, bekanta ansikten och även dofter, ljudbilder och annat är som förr. Om än alltid större, men ändå. Jag gör också alltid resan – och det är här det märkliga jag fiskade efter kommer in – med världens största [(3)] deadlinebila rafsande i nacken. Så ock idag. Artiklar ska redigeras, krönikor likt denna ska panikhackas, allt medan min ömma fru står och stampar i hallen, syrligt påpekandes att vi borde ha åkt för läääänge sedan, och så vidare. Alltid är det något, liksom.

Robert Berg hänger med oss.

Trots dessa faktorer – som i sig också utgör en känd bekantskap – är min egen stämning rentav högre än någonsin. Vid i princip varje tillfälle tidigare har jag haft specifika redaktionella uppgifter på plats, antingen bakom en kamera, vid en mikrofon eller med någon annan formell funktion knuten till mitt namn. Det har jag inte i år. Den här gången ska jag och broder Andreas‌ bara hänga. Vi är faktiskt bara där för att träffa dig, för att ge dig ett handskak, en omfamning och för att ge dig möjlighet att face-to-face berätta vad du tycker om denna anspråkslösa [(4)] webbplats, och vad du saknar och vill se mer av.

Linus Carlén will be there. 

Vi finns i monter B 01:40‌ , vilket är ganska precis mitt i smeten. Så om du har lust och möjlighet, kom förbi och säg hej! Vi finns där hela helgen, faktiskt bara för dig.

Med lite tur hittar du även Sandra Solaric i vår monter.

I dina växande musklers tjänst!

Alex

***

REDAKTÖREN LISTAR
‌ Roligast på festivalen i år

1. Att få träffa våra läsare & lyssnare
‌ Den direkta feedback dessa möten innebär utgör det mest betydande bränslet för varför vi ska göra jobbet.

2. Att få träffa Ove & Catharina Rytter
‌ Kära, underbara arrangerande vänner, som vi mest beroende på idel knökfulla agendor träffar på tok för sällan.

3.Att få hänga med branschkollegor och kompisar
‌ Några träffar man bara en gång om året, men det är lika roligt för det.

4.Att få se morgondagens fitnesstjärnor
‌ Varje år föds ett gäng nya, och det är under den här helgen de kliver fram.

5.Räkmackorna på Gothia / Heaven 23 
‌ Denna smörgåsens Koenigsegg förtjänar att få anlända i grupper om tre.



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022