Ja, jag vill vara snygg naken. Och jag står för det.

Det är faktiskt inte det minsta viktigt varför vi går och tränar. Så länge vi gör det.

Alex Danielsson

Även om det var länge sedan så minns jag tydligt när jag började träna. Det var på alla sätt en härlig tid. Och jämfört med idag var det väldigt enkelt. Man gick till gymmet för att få större och starkare muskler, och man gjorde precis som proffsen beskrev det i både amerikanska och svenska tidningar. Såklart att den träningen inte var optimal. En åttasplit med två pass om dagen är väldigt sällan rätt medicin för en yster tonåring. Men vi visste inte bättre, så vi gnetade på. Och vi älskade det.

Idag är valen när det kommer till gymträning närmast obegränsade. Vi kan pumpa biccar, vi kan dra mark och pressa bänk, vi kan fuska i strongman, vi kan spexa till det med de olympiska lyften, och vi kan pyssla med crossfit. Och det är såklart superhärligt! Någonstans där i den närmast ofantliga djungeln av träningsdialekter finns förhoppningsvis något som intresserar och passar dig. Grattis!

Men precis som vi människor har en tendens att göra även i allmänhet så har vi också krånglat till det här med träningen. Istället för att bara låta oss alla liksom hållas så finns där en närmast snobbig och nästan elitistisk hållning, där vissa varianter av träning plötsligt seglat upp till att vara mer värda än andra. Plötsligt är det OK att anta en attityd där vi kan fnysa åt andras försök till fysisk bättring enbart för att vissa väljer en träningsmelodi som kanske inte stämmer helt överens med det man själv föredrar. På nåt sätt känns det som vi har gjort religion av träningen. Det är bara min Gud som är värd namnet. Din kan dra.

På samma sätt är det med drivkrafterna. Det verkar som det nuförtiden bara är ”prestation” som är den generellt sett blåblodiga anledningen till att gå och träna. Att önska sig en vacker kropp är tydligen inte högstämt skäl nog, trots att det ju är en tydlig förlängning av ett av de mest fundamentala och mänskliga behov vi känner: att bli älskad och åtrådd. Att inte vilja bli bortsorterad när det kommer till någons val av partner är, varesig vi vill låtsas om det eller ej, en innerlig önskan i oss alla. Rätt eller fel.

Naturligtvis håller jag med om att det är trist att vi människor tenderar att till så stor del selektera våra potentiella partners på deras visuella dragningskraft, där den fysiska representationen förefaller bli allt viktigare. Men det känns som ett omöjligt upptåg att förmå våra medmänniskor att se förbi den fysiska ytan i mötet med människor, för att istället fånga upp de personliga egenskaperna.

Nu finns det en del som inte bryr sig ett dugg om hur de ser ut i kroppen. Som är fullständigt trygga i sig själva och som kanske har en annan, mer tolerant, definition av fysisk idealbild. En del andra har med tiden gett upp och till sist förlikats med de genetiska kort de delats. Några är såklart skitnöjda med sin egen kalsongreflektion. Men min uppfattning är att det finns väldigt många därute som inte är det. Däribland ett stort gäng som av politiska skäl väljer att föra fram ”prestationen” som den enda anledningen till vansinniga intervaller och snärtiga burpeesar, men som ändå innerst inne och med hårt hållna tummar önskar sig en mer obekymrat lättklädd sommar så långt ifrån vassen man kan komma.

Jag vill vara snygg naken, absolut. Samtidigt så avlider jag inte om någon skulle finna mig rentav motbjudande i födelsedagskostymen. Men jag vill också vara stark, både i mark, böj, bänk och fan-och-hans-moster. Stark. Och hade jag nu inte haft så kexiga knän toppat med den krummaste av ryggar så hade jag definitivt gett mig på både crossfit och olympiska lyft, liksom på vägen mot strongmanlokalen.

Min poäng är att det inte finns några dåliga drivkrafter till att vi går och tränar. Så länge vi gör jobbet så är inte ens en from önskan om en snyggare och mer välbyggd fysik en sämre anledning än någon annan.

Och jag står för det.

I dina växande muskler tjänst!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022