Länge leve kärleken!

Byggning, bänkpress eller burpees? Spelar det egentligen någon roll? Förmodligen inte.

Alex Danielsson

Först en långhelg i Spanien med byggar- och fitnesslandslaget. Därefter direkt till en härlig helg i Sundsvall med världens bästa bänkpressare. Ett lämpligt komplement för att få till ett stiligt hattrick hade ju varit om jag förra helgen också hade styrt kosan till Ballerup, Danmark och där gästat CrossFit Regionals [(1)].

Tre till synes väsensskilda världar, var och en med en egen publik, en egen fanbase, egen kultur, ja nästan ett eget språk. På ytan är dessa lika oförenliga som i princip alla forna unioner, där det inom respektive klan finns en lika självklar som härlig stolthet över de egna premisserna. Högst specialiserade, nitiskt trimmade, detaljerat anpassade och för alla utomstående rätt svåra att förstå. Precis som det ska vara.

Vad man lätt glömmer är dock det enkla faktum att vi – och detta sagt i den inkluderande bemärkelsen – faktiskt har ett gemensamt ursprung: styrketräningen. Man kan förvisso ta tigern ur djungeln, men det går inte att ta djungeln ur tigern. En skivstång är vad den är, liksom. Underbar. Genial. Men också banalt enkel. Några av oss föredrar att pumpa våra bicepsar med den. Några önskar inget hellre än att fullastad dra den från golvet. En del andra använder den till att både rycka, stöta, vända och pressa. Same, same – but different.‌

Patrick, Freddi & Lukas – alla guld värda.
Vad som också är gemensamt är passionen hos både utövare och fans. Vi har sett massor av tävlande och publik under vårens fitnesstävlingar, inte minst vår egen Tyngre Classic. Och de engagerade vrål som berikade mina dagar i Spanien har fortfarande satt mina trumhinnor på sobril. Bara några dagar senare lyftes (nästan bokstavligen) taket till Tonhallen i Sundsvall, när atleter som Sandra Lönn, Fredrik Svensson och såklart Freddi Smulter gjorde sitt yttersta för att slå knut på sig själva. Och nu var jag ju inte där – som bekant – men jag vet att det var ett rent ut sagt jävla drag även under Regionals i Danmark. 

Jag har tidigare skrivit spaltmeter om min egen relativt nyfödda dragning till styrkelyftandets anspråkslösa täppa. För mig finns det enkla, mätbara aspekter där som är både konkreta, progressiva och utmanande. Jag tycker dock fortfarande att min första kärlek – bodybuilding – är en fängslande företeelse. Hade jag haft bättre karaktär och lättare kunnat glömma var jag förvarar nyckeln till kylskåpet så hade jag måhända nu varit en fullblodig fitnesstävlande. Det är dock inte för alla.

Vad som dock är för alla är begreppet styrketräning. Du kan flå din katt på vilket sätt du vill – jag bryr mig inte – men det är min absoluta övertygelse att du snarast bör börja betrakta skivstången som din bästa vän, syster, prins eller heta sängkamrat, oavsett färg, form eller vikt.

Jag har under de senaste veckorna förstärkts i en sorts övergripande glädje, som slår an precis det som Tyngre handlar om. Att försöka samla våra olika pappenheimare, hur spretiga och motspänstiga de än verkar. Vi må alla ha våra egenheter och små tics. Men vi drivs av samma motor: kärleken till träningen‌ .

Länge leve den kärleken!


REDAKTÖREN LISTAR
‌ 5 minnesvärda händelser 2015 (så här långt). I kronologisk ordning.

Patrick Monga, Battle of Scandinavia
‌ Ja, jag var nära att golvas. Killens form, struktur och symmetriska kvaliteter var outstanding. Hans EM-guld en månad senare bekräftade det.

Tyngre Classic I
‌ Upplever fortfarande en tacksam tillfredställelse över helgen, och ser därför fram mot höstens uppföljare enormt.

Andreas Fotiadis, EM, Santa Susanna
‌ Sylvass, symmetrisk och sensationellt superbra. Vinner både klass och overall på EM, en grym prestation. 

”Gino, the Announcer”, bänk-VM, Sundsvall
‌ Eugene (efternamn oklart) var influgen speaker från New Jersey, som trots borttappat bagage ägde hela världen en helg.

Freddi Smulter, 401 kg, bänk-VM, Sundsvall
‌ Freddi är inte som andra. Redan i ingången knäcker han övriga. 401 kg lastar han, och klarar. Boom!

Gino at work!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022