Emma Rosengren är inte som andra. Ganska långt ifrån, om man ska vara ärlig. I våras kvalade hon till CrossFit Regionals som bästa svenska (femma totalt). Vägen till Games och de stora internationella framgångarna låg därför vidöppen när en allvarlig knäskada tvingade Emma att lägga tävlingsplanerna åt sidan. Nu är skador tyvärr en del av verkligheten för många av oss, inte minst för våra elitatleter. I Emmas fall var det dock ingen akut skada som var boven. Hon hade helt enkelt slitit ut sitt högra knä.
Emma går vidare. Foto: Mikael Svärdh
– Jag är dessvärre född med så kallade flata knäskålar, och de har egentligen gett mig problem sedan min tid med gymnastiken [(1)]. Knäna har därför hoppat ur till och från, och det var också det som fick mig att tvingas ge upp gymnastiken till slut , berättar en dämpad men balanserad Emma.
Vänsterknät är opererat flera gånger sedan tidigare och nu var det då till slut dags för det högra.
–Operationen planerades och genomfördes den 2 september. Dessvärre hittade man då allvarligare skador än man först trott. Ingreppet blev därför större och mer omfattande, vilket gör att min konvalescens och rehabilitering blir ännu längre , berättar Emma.
Dagsläget. Gipset precis avtaget, men ben och knä är ordentligt fastspänt ändå.
Skadan med tillhörande smärtor är alltså något som Emma dragits med länge. Under flera år tävlade hon i Athletic Fitness och även Body Fitness, och för den typen av påfrestning klarade sig knäna ganska bra. Sin sista start i Body Fitness gjorde hon 2010, på Luciapokalen i Göteborg.
– Även om domarna uppenbarligen inte höll med så var jag mycket nöjd med min form och författning den gången. Det var då jag bestämde mig för det var sista gången i BF för mig. Gillar de inte vad jag gör så skiter jag i det liksom , säger Emma med ett bullrigt skratt.
Emma vid sin seger i Body Fitness på Loaded Cup 2009.
Istället bestämde hon sig för att testa Classic Bodybuilding [(2)]. Hösten 2012 förberedde sig Emma för att göra sin debut på en byggarscen när hon upptäckte crossfit – en kärlek som var intensiv och ömsesidig.
– Ja, jag kände direkt att detta var perfekt för mig. Det påminde en hel del om gymnastiken, faktiskt. Jag gjorde stora framsteg direkt och kände att jag kunde prestera. Dessutom var det en träningsform som krävde massor av energi, vilket gjorde att jag kunde äta kopiöst med mat och ända ha skarpa magrutor , skrattar Emma.
Och Emmas tävlingsresultat gick från klarhet till klarhet. Förvånansvärt snabbt tog hon sig upp till att bli en av de bästa i Sverige. Och det är fullkomligt självklart. Hon är nämligen i det närmaste som skräddarsydd för crossfit. Vig och med kroppskontroll sedan gymnastiken. Erfaren inom styrketräning från fitnesskarriären. Och dessutom med en sällsynt skådad skalle.
Det gnuggas. Emmas motor är exceptionell.
– När jag hittar något jag verkligen gillar så finns det ingen hejd på mig. Jag kan bli i det närmaste manisk och som precis uppslukad av det. Exakt så var det här. Plötsligt kunde jag hålla på med något där det handlade om vad jag presterade, inget annat. Och för en person med min läggning [(3)] är crossfit rena himmelriket. För att bli riktigt bra måste man träna flera pass om dagen, och energibrist har liksom aldrig varit en issue hos mig , berättar Emma.
Årets huvudmål var som sagt Crossfit Regionals men sista veckan innan kvalet var över sa knät ifrån ordentligt, och nu kunde inte ens Emma krumbukta tillräckligt för att fortsätta.
– Nej, det gick helt enkelt inte. Jag hade bitit ihop så länge, och faktiskt gjort mitt yttersta för att dölja att jag hade ont, men det gick inte längre. Det blir inte mer än så här, kände jag.
Nygipsad. Fortfarande med mungiporna uppåt.
När skadans omfattning blev känd svepte flera olika känslor tag i Emma. Dels ett personligt nederlag av att kroppen inte höll. Dels en förstärkt sorg över att vägen tillbaka var ännu tuffare än beräknat. Men också en sorts bekräftelse på att skadan var på riktigt och att den inte var inbillad.
– Huvudet spelar spratt med en ibland. Ett tag där så trodde jag att jag helt enkelt lurade mig själv att jag var skadad, för att jag innerst inne kanske inte ville, eller ens vågade tävla i Danmark. Nu var det inte så, vilket var skönt på sitt sätt.
I dagsläget går Emma omkring med helgipsat ben, och försöker hålla sig stilla. Det går så där.
– Haha… ja, jag är på boxen så ofta jag kan, och försöker göra de övningar jag kan i alla fall. Det är svårt för mig att hålla mig still, dessvärre.
Emma vill tillbaka. Inte nödvändigtvis till tävlandet. Men tillbaka. Foto: Cris Design
Och tankar om framtiden?
– De klarnar mer och mer, faktiskt. Jag vill komma tillbaka, kanske inte för att tävla. Men jag vill bli så bra som jag kan.
Emma är som sagt minst sagt speciell. Ett fysiskt kraftpaket, med en mental styrka som övertrumfar det mesta. Det lätt ironiska är att Emma avslutar med en projicerande tanke inför hennes egen rehab:
– Man måste må bra huvudet också.
Sant. Speciellt om man har pannben.
Emma Rosengren är på väg uppåt igen.
Fakta
Namn: Emma Louise Rosengren
Ålder: 27 år
Bor: Malmö
Yrke: Ordningsvakt på Securitas
Tävlingsmeriter
Fitness
2005
x:a Decembercupen, Athletic Fitness
2006
5:a Decembercupen, Athletic fitness
2007
3:a SM, Athletic Fitness
2008
2:a SM, Athletic fitness
2009
5:a Battle of Scandinavia, Body Fitness
1:a Loaded Cup, Body Fitness
5:a SM, Body Fitness
2010 17:e Luciapokalen, Body Fitness
Crossfit
2012
1:a Frontline, Malmö (Team)
2:a Butchers Classic, Köpenhamn
1:a Gripens Julspel, Malmö
2013
6:a Open (EM-kval)
6:a Regionals (EM) Danmark
2:a MK Open, Falun (1:a deltävlingen i SM)
1:a Solid Open (2:a deltävlingen i SM)
1:a Roslagen Open och SM-totalvinnare. (3:e deltävlingen i SM)
2:a Crossgym Challenge på Fitnessfestivalen (Team)
2014
5:a Open (EM-kval)