Julen knackar på dörren. Men vad är egentligen det bästa med denna högtid? Här är några påminnelser:

Att ge – och få

Klyschigt, måhända. Men att se glädjen, företrädesvis hos barnen på julen är utan konkurrens det som värmer mest i julkylan. Denna högtid är som bekant inte densamma när man växt upp. Men å andra sidan – det är väl ingen som oavsett ålder, INTE tycker om att få julklappar själv? Tänkte väl det.

Snö

Som stockholmare är man knappast garanterad en vit jul, men när den väl infinner sig så blir julkänslan naturligtvis mer påtaglig. Att huvudstaden i sedvanlig ordning blir chockad över det vita nedfallets existens, så till den milda grad att kollektivtrafiken mer eller mindre ställs in, är en smäll värd att ta för mer jul-feeling. För alla som gillar skidor och andra aktiviteter som utförs på snö är det naturligtvis ännu mer välkommet om denna infinner sig. Som plus i kanten blir tillvaron lite ljusare i det annars kolsvarta december.

Tid för mer vila

De flesta är lediga, eller åtminstone mer lediga än vanligt under julhelgerna. Nu kan förvisso dessa dagar vara tämligen stressfyllda, men för många är det ändå ett bra tillfälle att ladda om batterierna lite extra och skruva ner intensiteten på det mental planet. Att bara sitta i soffan, kolla på Sunes Sommar‌ och sippa på lite glögg. Ta tillvara på de tillfällena. Kanske unna dig helt ledigt från träning med? 

Tid för mer träning

… Eller så tränar du ännu mer istället? Personligen gillar jag att göra det sistnämnda, speciellt då gymlokalerna brukar eka tomt under julhelgerna. Den extra tiden, och det i många fall högre födointaget under dessa dagar gör dessutom att du har guldläge att träna både hårdare och mer än i vanliga fall. När resten av familjen också är lediga kan du ni ju dessutom passa på att dra ut på ett ett gemensamt träningspass. 

Mat i massor

Åh, julbord. Så gott första gången varje år och så tjatigt redan andra gången. Men för dig som tränande individ så går det breda utbudet av mat att dra till din fördel, speciellt om du under julen tränar på ordentligt. Nu behöver du inte, som Jacob Gudiol‌ skrivit om förut, vara speciellt rädd för att lägga på dig allt för mycket under julen. Men när du ändå äter på kan du lika gärna se till att få användning för energin på bästa sätt. 

Mellandagsrean

Kanske det farligaste du kan utsätta dig för under julhelgen. I alla fall om du tänkt beträda en större galleria eller dylikt i någon av Sveriges större städer. Men beväpnad med vassa armbågar och kvicka steg kan du under dessa dagar också passa på att fynda som om det inte fanns någon morgondag. Träningskläder, skor, elektronikprylar samt diverse saker du absolut inte behöver men ändå vill ha. Är det mellandagsrea så är det.


Daniel J Larsson‌  är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson