Det finns extremt få individer som personifierar den estetiskt perfekta fysiken på samma självklara sätt som Anders Graneheim. Redan tidigt stod det klart – den här Sundsvallskillen är ett undantag.

Som tävlande var han på flera sätt exceptionell. Alltid i perfekt form, harmoniskt utmejslad, där hans fulländade fysik alltid tilläts skina för fullt. Aldrig fanns där en muskelgrupp som överskuggade en annan. Alltid fanns där en sällsynt påtaglig balans.

Själva presentationsmomentet – poseringen – utfördes alltid med stil, kontroll och med en påfallande passion. Faktiskt med så mycket eftertryck att det verkligen märktes.

Anders tävlade både i -70, -80, -90 och i tungvikt. Han segrade som junior, segrade som senior och gjorde dessutom bra ifrån sig som proffs.

Anders Graneheim, Luciapokalen
Anders Graneheim, gästposering på Luciapokalen 2002

Som ett led i att sätta punkt för sin karriär lät han SVT följa honom inför hans proffsstart på Masters Mr Olympia 2002, där Anders till slut blev 10:a (av 26). Dokumentärprogrammet döptes passande nog till ”Sista Posen” och sändes i SVT vid flera tillfällen under 2003, samt i både dansk och norsk TV under 2004 och 2005. Därigenom fick hela Skandinavien lära sig att en kroppsbyggare kan vara så mycket mer än vad som först möter ögat, och vad som normalt som förknippas med en.

Och sporten bodybuilding kunde inte ha drömt fram en bättre ambassadör än Anders. Hans värme, omtanke och stora empati formligen strömmade ur rutan. Att han dessutom är intelligent, exceptionellt ödmjuk och välbeställd även när det kommer livets djupa och svåra frågor kunde heller inte undgå någon.

Bara genom sitt sätt att vara kom Anders att egenhändigt förflytta det berg av föreställningar som omvärlden uppenbarligen hyser om kroppsbyggare. Och det en rätt bra sträcka.

“Bara genom sitt sätt att vara kom Anders att egenhändigt förflytta det berg av föreställningar som omvärlden uppenbarligen hyser om kroppsbyggare. Och det en rätt bra sträcka…”

Anders alltid i en egen klass

Anders är som sagt speciell på flera sätt. Han hade alltid en naturlig aura kring sig, där vi andra såg på honom med minst ett extra lager av beundran och respekt. Anders var alltid “den där” med de där speciella förutsättningarna, som nästan alltid var ett snäpp bättre än alla andra. Han blev på ett sätt nästan en myt redan medan han fortfarande tävlade. Och inget av detta var av hans egen förskyllan såklart. Mer ödmjuk och empatiskt driven individ får man leta länge efter.

Kanske är det rentav så att vår aktning tog sig såna oformliga proportioner just för att han alltid fanns där om man ville? Allas vän, allas förtrogne, och alltid på bekostnad av sitt eget välbefinnande.

Norrländsk perfektion

Men inget kommer ju gratis. Inte ens om man heter Anders Graneheim. Därför var hans arbetsmoral och vilja i gymmet närmast legendarisk. Få tränade intensivare än Anders, och ännu färre använde samma kombination av utmanande vikter och volym. Storyn om hur Anders kunde ägna 15 minuter åt att ladda om och fokusera för sista setet av maxreps på 200 kg i knäböj är omtalad.

Dessutom var han en mästare på det han själv kallar “intensitetshöjande principer”. Vi pratar om forced reps, super-set, tri-set, drop-set, rest-pause-set och alla andra möjliga sätt och set. Han var såklart progressiv och nyfiken på nya sätt att få jobbet gjort. Men han var alltid den som kavlade upp ärmarna först och längst när det kom till att stämpla in i stålfabriken (gymmet).

Anders summerar sin kunskap i bokform

Han var länge frågeskribent i B&K Sports Magazine/BODY, där våra vägar ofta korsades. Då alltid med utrymme för en balja kaffe och långa intrikata samtal. Som skribent var han precis som han är som människa. Alltid pedagogisk, alltid tydlig, aldrig raljant eller undflyende. Av Anders får man tålmodigt genomtänkta svar som alltid landar rätt.

Dessa skrivna rader gav sedan syre åt boken “Optimal Styrketräning” som kom att på mer än 300 sidor dokumentera Anders 40 år i gymmet.

Anders med sonen Viktor i bakgrunden – från Sundsvalls Tidning

Tack för allt du gjort och den du är, Anders!


Anders viktigaste meriter:

1982

 • 1:a Foto Norden Junior
 • 1:a Norrlands, junior -70 kg
 • 6:a SM, junior, -70 kg

1983

 • 1:a Norrlands, junior -70 kg
 • 1:a SM, junior, -70 kg
 • 1:a Nordiska Mästerskapen, junior -70 kg

1985

 • 2:a EM-kval, -80 kg

1986

 • 1:a Norrlands, -80 kg
 • 1:a SM, -80 kg
 • 5:a VM, -80 kg

1988

 • 1:a SM, -90 kg

1997

 • 3:a Sweden Grand Prix

2000

 • 1:a B&K Classic Body Show (gav proffslicens)

2002

 • 10:a Masters Mr Olympia

Fler svenska bodybuildingprofiler


Här är några andra av världens bästa kroppsbyggare.