Förväntat resultat och faktisk utkomst

Läs först av kartan och gör sedan resan till något du tror dig kunna hantera.

Erik Sander

Om jag får spekulera fritt baserat på egna erfarenheter och observationer efter många år inom träningsbranschen tror jag att en av de allra vanligaste anledningarna till att man inte når sina önskade resultat och därför ger upp beror på att den faktiska utkomsten hamnar för långt från det förväntade resultatet. Avsaknaden av en rimlig bild över vilken insats som krävs för att nå dit man på förhand tänkt sig kan mycket väl vara en av de vanligaste anledningarna till att folk tappar lusten och slutar.
Jag tror det är för många som förväntar sig på tok för stor utkomst av en på tok för liten insats. Problematiken grundar sig många gånger i en oförmåga att på förhand förstå vad som krävs för att nå dit man i slutändan vill hamna. Om man överhuvudtaget reflekterat över vad som kommer att krävas vill säga.

Gissningsvis går många runt i tron om att det kommer lösa sig självt bara man sätter igång och börjar träna hårt, utan att varken veta vart man ska, hur man tar sig dit och vilka verktyg som behövs. Det är som att träningen är ett undantag när det kommer till planering, genomförande och vad vi förväntas få för resultat på sista raden. Ska vi bygga ett hus tar vi reda på vad det kommer kosta, hur lång tid det kommer ta och förväntningarna på slutresultatet sätts i relation till ingående kostnad och spenderad tid. När alla förutsättningar ligger i linje med våra förväntningar slår vi till och genomför köpet. Vi vet vad det kommer kosta, vi vet vad som krävs för att ta oss dit och vi vet vad vi kommer att få. Rimmar inte plan, kostnad och arbetsinsatsen med det förväntade slutresultatet blir det ingen affär och vi letar vidare efter något annat som känns mer hanterbart. Ett husbygge vi inte tror kommer vara färdigt en vacker dag finns ingen anledning att påbörja, det är att kasta pengarna i sjön.

När det gäller det mesta här i livet lägger vi kraft och energi på det vi vill ha, men oftast är det samtidigt även saker vi efter noggrant övervägande tror oss ha en rimlig chans att uppnå. Känns det inte möjligt att uppnå letar vi istället vidare efter något annat där våra chanser bedöms som goda att i slutändan lyckas och ger oss efter det istället.

Varför kan vi inte vara lika rationella när det kommer till träningen?

Det är som att många tappar all slutledningsförmåga när det kommer till vad ens träning ska resultera i. Om det ens är något som reflekteras kring alls vid ingången av en träningsperiod eller satsning. Bestäm dig för vad du vill, inte vad du typ tror att du vill – vad du verkligen vill. Redan här har mer än hälften misslyckats eller inte ens försökt förstå vad det innebär för en själv. Man föreställer sig en suddig målbild av vad ens framtida jag ska bli som en följd av något man inte ens vet vad det är.

Men om du väl kommit på vad du vill, ta reda på vilken insats som rimligen krävs för att nå dit och översätt det i tid, energikostnad och kanske allra främst vad du måste offra för att nå dit. Nu när du har alla korten på bordet – är du beredd att göra det som krävs?

Om svaret är något annat än lika klart som korvspad tycker jag det är läge att tänka om. Annars är risken överhängande att du istället blir besviken halvvägs in, lägger ned verksamheten och ser på dig själv och din insats som ett misslyckande när det i själva verket var dömt att misslyckas på förhand för att du inte till fullo tagit reda på förutsättningarna.

Bryr du inte dig inte ett skit om hur stark du är eller hur bra kondition du har (vilket du borde göra, men men...) kanske du ska sluta ha ångest för att du aldrig kommer iväg till gymmet. Det kommer bara göra att du mår dåligt. Fokusera då på kosten, det är trots allt den som du överlägset enklast kan påverka ditt utseende med. Men då kommer det bli om möjligt ännu tråkigare. Men vet du vad, det är tyvärr så det funkar. Gilla läget, eller skit i det och se då till att gilla just det läget. Livet blir så mycket trevligare om man gillar läget.

Detsamma gäller givetvis individer som med mer seriösa mål, som i slutändan ska upp på scenen. Får du inte de resultat du räknat med? Självklart ska det läggas tid och energi på att banka huvudet i väggen för att du inte fått samma resultat som andra som gjort samma resa som du, men när du bankat ut bucklor i både väggen och pannan är det dags att rycka dig i kragen och göra något konkret. Tough fucking luck, det gick inte som du ville. Då är det dags att göra en förändring.
Det förväntade resultatet ligger sällan i linje med den verkliga utkomsten. Ibland är de inte ens i närheten av varandra. Det första felet, vilket är kardinalfelet, är att gå in med orimliga förväntningar som inte baseras på något annat än lösa grunder. Man vet att det är kosten och träningen som tar en dit man vill komma, men där stannar det ofta, man tar inte reda på vad ”rätt” kost och träning är, vad det kostar, hur det påverkar resten av det vi kallar livet, din kraft och energi, vilja, motivation och vad gör du om resultaten uteblir?

Fel nummer två är ett pågående fel som följer en under resans gång. När det förväntade resultatet (som redan från start varit baserat på fel grunder, om ens några alls) lyser med sin frånvaro börjas det tvivlas, korrigeras, fuskas, planen lämnas och rätt vad det är har det blivit en sörja av skarvningar och påbyggnationer som inte alls är att likna ursprungsplanen. När man sedan nått sitt slutdatum (vass strandform 2018 eller vad det nu kan vara) och inte kommit hela vägen fram konstaterar man att vägen dit inte var den rätta, det fungerade inte – men hallå, du gick ju inte ens den tilltänkta vägen, du kringelikrokade dig runt hela världskartan – och kanske förkastar du en välfungerande väg och tar den för en gropig grusväg fastän den i själva verket varit av Europastandard.

Det är ju inte vägens fel att du valt att åka halva sträckan nere i diket.

Livet blir mycket härligare om det vi tar oss an åtminstone hamnar någonstans i närheten av vad vi förväntat oss på förhand. Det ger oss energi och bränsle att fortsätta mot nya övervinningar.

Så ta reda på vart du vill åka, ta fram kartan och ta reda på hur du tar dig dit, hur lång tid det kommer ta och hur mycket det kommer att kosta. Lirar förutsättningarna med vad du tror dig mäkta med? Ja, men ut på vägarna och blås på likt du vore på Autobahn i din nytrimmade Ferrari. Låter det istället övermäktigt, planera om resan till något du tror dig kunna hantera och puttra sedan fram i bekvämt tempo i din Volvo V40.

Vi ses ute på vägarna!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022