Functional Movement Screen verkningslöst?

Att med ett standardiserat knippe rörelsetester försöka uppskatta en persons benägenhet till skador låter kanske som en god idé. Men funkar det?

Jacob Gudiol

Om du har följt mig över en längre tid så vet du att jag inte är något fan av Functional Movement Screen (FMS) och andra liknande system. Om du inte har läst något jag skrivit tidigare och är intresserad av äldre texter kan du börja med 9+ Screening Batteri – tillför det något nytt? och Screening är svårt – FMS som exempel.

Förklaringen till varför jag inte gillar den här typen av test är för att det inte finns någon rimlig förklaring till varför de skulle fungera. De är i princip ett försök till att ”dumma ner” något väldigt komplext till en modell som i princip vem som helst kan förstå. Problemet blev bara att rörelserna man använder i princip inte har någonting med idrott att göra och faktiskt väldigt lite med det mesta som folk utför i sin vardag att göra. Om det hade varit möjligt att använda de här övningarna ändå så hade det givetvis varit super men när FMS togs fram så hoppade man typ femtioelva steg före forskningen på området och man antog en väldig massa påhittade saker som fakta.

På senare år har det börjat dyka upp en hel del studier på FMS och jag har skrivit om många av dem på främst tränastyrka.se. Kort och gott kan de summeras med att FMS inte fungerar. I vissa studier är resultatet faktiskt så dåligt så att du hade haft lika stor chans att förutspå om någon ska råka ut för en skada om du singlat slant som om du utsatt personerna för FMS.

För någon dag sen publicerades en översiktsartikel med meta-analys där forskarna försökt att summera resultaten från alla studier som tittat på endast FMS och dess nytta i att förutspå olika former av utfall, vanligen skada (1). Resultatet som forskarna kom fram till var att FMS inte har något predikativt värde, det är ett fint ord för att FMS inte visat sig kunna förutspå någonting. Sannolikheten att någon ska kunna förutspå om du blir skadad eller inte efter att du har utfört ett FMS visade sig i den här översiktsartikeln vara 0,58. Med det menas att personen hade 58 procent chans att få rätt om hen sagt att du skulle skada dig eller inte. Så det är aningen bättre än att singla slant men det är långt ifrån bra nog.

Så om du utför ett FMS-test så säger det dig i princip ingenting mer än att du är dålig på de sakerna som testades vid testet. Så vill du bli bra på att utföra dessa testövningar så är testet relevant, i övrigt verkar det inte göra någon nytta.

Nu ska det sägas att forskarna endast hittade sju studier som passade in på deras kriterier. Jag vet med säkerhet att det finns fler studier på FMS än sju så vissa har inte kommit med i den här översiktsartikeln av olika orsaker. De här andra studierna har dock inte visat på några positiva resultat för FMS de heller.

De allra flesta studierna på FMS har även försökt förutsäga skador hos till exempel lagidrottare eller löpare. Möjligen hade FMS kunnat fungera bättre hos personer som styrketränar? Personligen ser jag dock ingen orsak till att utföra en FMS på alla personer innan de börjar styrketräna eftersom du i princip alltid hinner med att se hur rörelserna utförs under själva träningen. Det är helt enkelt enklare att titta på hur någon rör sig i en knäböj jämfört med hur de rör sig på en basketplan eller liknande.

Bara för att något är väldigt svårt att göra bra kan man inte nöja sig med enkelt och dåligt

Personligen tycker jag att huvudbudskapet kring hela den här fadäsen med FMS och hur snabbt den växte och blev extremt populär visar på någonting som vi alla har inbyggt i oss, vi gillar genvägar. När det gäller att förutspå vem som kommer skada sig är det dessutom så att det i många och mycket saknas evidens helt, det finns i princip inga kända metoder som bevisligen kan förutspå om någon kommer skada sig eller inte. Den metod som än så länge visat sig fungera bäst är att fråga personen om hen haft en tidigare skada (2, 3, 4). Även saker så som tillfällig stress eller ångest (5), lite sömn (6) och en hög träningsbelastning för stunden ökar skaderisken (7). Även om de här studierna främst är utförda på lagidrottare och det inte är säkert att de är överförbara till andra idrotter så antyder de i alla fall att det är viktigare att du fokusera på vad du ska göra istället för att du utför test som säger till dig vad du inte kan göra.

Men man kan väl inte bara strunta i att göra någonting?

Ett vanligt argument som ofta förs fram när jag påpekar sakerna här ovanför är att man ju måste göra någonting. Bara för att det inte finns någon bra evidens bakom en metod så måste man ju använda någonting när det inte heller finns någon bra evidens för någonting annat. Här är jag beredd att hålla med till viss del men där finns många fällor som kan göra saker och inte värre istället för bättre. Först och främst tycker jag att man ska fundera kring vad man ska lägga sina resurser på men om resurserna finns till att göra någon form av screening inför en träningsperiod så varför inte göra det?

Som jag har varit inne på ett par gånger på senaste tiden och som jag tagit upp i en krönika i SvD tidigare så finns det faktiskt faror med att börja leta efter fel. Krönikan i SvD har titeln ”Du får ont för att du tror det ska göra ont” och det är också min huvudpoäng i texten. Om du säger till en person att någonting kommer att ge besvär så är risken stor att personen också kommer uppleva besvär trots att du ljugit. Det här kallas för nocebo och är precis lika kraftigt som placebo vilket de flesta känner till. Nocebo är alltså på sätt och vis placebons onda tvilling.

Varje gång jag brukar skriva om nocebo så brukar jag rekommendera den här videoklippet på sex minuter. Om du inte har sett det så titta nu:

https://www.youtube.com/watch?t=52&v=O2hO4_UEe-4

Tänk dig nu vad som händer om du utför ett test som ingen vet om det fungerar men där testledaren säger att de har hittat ”ett problem”. Kanske är det till och med så att du för höra att din ”begränsning” kan ge dig problem om du fortsätter med att utföra rörelse X. I den här situationen är du i princip körd då din skaderisk i princip har blivit höjd av att någon har påstått att du är i högre risk.

Jag känner inte till någon studie på FMS som har undersökt just det här men det hade varit väldigt intressant. Vi vet ju att FMS knappt är bättre än att singla slant men vad händer om du utför ett FMS-test på en grupp människor och sen slumpmässigt säger till hälften av dem att de är i ökad risk för skada medan du säger till den andra hälften att de rör sig väldigt bra? Kommer antalet skador då att vara den samma i de två grupperna?

Min poäng här är att om du ska utföra någon form av screening inför en tävlingsperiod så säg inte till personen som du undersöker att du tror att du har hittat något som är fel. Säg inte till personen att hen är i ökad risk för skada. Med en enkel omformulering kan du i princip säga samma sak men istället för att öka skaderisken så kan du förbättra motivationen. Till exempel hade du kunnat säg till en person något i stil med ”om du utför rörelsen så är blir den mer effektiv” eller kanske ”du kommer kunna hantera vikten bättre om du förbättrar din rörlighet här”.

Summering

Jag avslutar den här artikeln med att säga att det enligt mig inte finns någon orsak att fortsätta med FMS som någonting rutinmässigt. Det utesluter ju inte att du vid något tillfälle tycker att du har ett bra syfte till att utföra alla eller något av testerna men jag har svårt för att se att en sådan situation ska vara frekvent. Visst kan man säga att om det inte finns något som bevisligen fungerar så måste man ju ändå kunna utföra något men det ursäktar ju inte att man fortsätter att utföra något som bevisligen inte fungerar. Så lämna FMS. Vill du utföra screening av något slag ändå så får du hitta på något nytt, se bara upp med hur du förmedlar dina resultat till den du undersökt för annars kanske du gör mer skada än nytta.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Tankar kring att introducera styrketräning för äldre tonåringar

Gudiol och Valkeaoja diskuterar styrketräning för nybörjare med fokus på vad de tycker är ett vettigt sätt för att introducera styrketräning för äldre tonåringar.

31 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023