Med bara några veckor kvar till SM och det Tyngre slaget vid Kistamässan förbereder sig Josefine Bilberg från Västerås. Gott om tid, tung träning och vettig kost är melodin för denna mycket jordnära civilingenjör som coachar sig själv med prominenta inspirationskällor att luta sig emot.

– Många gör nog det här svårare för sig än vad det är. Självklart är det viktigt att ha någon eller några att kunna bolla med, men mycket klarar man faktiskt själv om man skaffar sig kunskapen. I mitt förhållningssätt är jag inspirerad av exempelvis Carina Isaksson och Madde Myhr som båda har en väldigt ödmjuk inställning till träning och tävlande. Det behöver inte vara så himla svårt eller jobbigt – man bara gör. Det måste också finnas utrymme för mer än bara fitness i ens liv, balansen är viktig.

Träningsfilosfin och upplägget kan bäst beskrivas som smart, basic och ganska old school.

– Jag kör en split med över- och underkroppspass, oftast sex dagar i veckan. Båda körs tungt då jag behöver utveckla och få hela kroppen att växa. Repsantalet ligger på 12-15, då ska det ändå vara en utmanande vikt som jag får kämpa med så pass mycket att jag ofta behöver ta en kort vila mitt i setet. Jag gör dock aldrig lågreps eller maxningar på grund av skadeisken.
Ett typiskt underkroppspass börjar med benpress, upp till 12 set, följt av “finnen” för hamstrings, där gör jag runt 6 set då jag behöver fokusera lite extra på den muskelgruppen. Efter det kör jag flerledsövningar som hip thrust och split squats. Dessa är mina “stapelvaror”. Kroppsviktsövningar och gummiband hör till uppvärmningen för mig.

Kosten har Josefine givetvis också stenkoll på

– Här håller jag det också enkelt. Just nu ligger jag på 1600 kcal om dagen (fyra veckor ut reds. anm.), började gjorde jag på 2000. Frukosten består av den klassiska gröten, lunch och middag utgörs av en vettig proteinkälla samt ris eller potatis. Mellanmålen är oftast kvarg och frukt/bär. Då jag äter bra råvaror och många gånger per dag har jag inte upplevt alltför mycket hunger. Man får äta ganska mycket kyckling och potatis för 1600 kalorier.

Även om Josefine har koll på bitarna är det så klart inte alltid en dans på rosor att tävlingsdieta. Vad motiverar henne att lämna bingen den där regniga tisdagsmorgonen klockan 06 när det är dags för promenad egentligen?

– Att tänka positivt betyder allt. Det funkar inte för mig att gå och tänka på hur jobbigt allting är utan jag försöker tvärtom tänka att det är skönt att gå ut och gå, att det ska bli gott att äta min kyckling och så vidare. Sedan älskar jag verkligen att träna. Visst, att tävla är superkul och ens chans att få visa upp allt slit, så det är en viktig del av helheten, men om jag inte hade älskat att träna hade det här nog varit betydligt jobbigare. Sedan ska jag inte förringa hur glad och energisk jag bli av stöd och support från nära och kära, och ibland från de som inte ens känner mig!

Bakgrunden finns inom ridning och kampsport. Två fostrande sporter. Som för så många andra föll dock den tidigare idrottsutövningen bort då studentlivet gjorde intåg i Josefines liv. Turligt nog hittade hon ganska snabbt in på gymmet och vidare därifrån till scenen.

– I början när jag pluggade blev det inte mycket till träning. Det resulterade i att jag tappade all muskelmassa och gick ner väldigt mycket i vikt, i och med det kände jag att gymmet var värt att prova. Detta var för 5-6 år sedan, det var som att hitta hem. Sedan dess är det dit jag gått varje dag,
Plötsligt en dag på gymmet kom Carina Isaksson fram till mig och frågade ut mig, för att sedan berätta för mig att jag borde tävla. Jag visste knappt vad Bikini var då, men efter att ha tagit reda på mer bestämde jag mig för att jag lika gärna kunde prova.

Första tävlingen, Alströmerpokalen 2016 resulterade i en första plats vilket gav mersmak. Luciapokalen stod för andra guldet och nu siktar Josefine betydligt högre, både inför hösten och den mer avlägsna framtiden.

– Jag hoppas självklart på att placera mig bra på SM. Det vore en dröm att få representera Sverige utomlands i landslaget. Framförallt vill jag gå upp på scenen nu om några veckor och känna att jag kan visa upp någonting mycket bättre än sist, att jag är “klar” och har gjort allt jag kan.

FAKTA
Ålder: 28 år
Tränar på: Gymmet Västerås
Team: Fairing
Meriter:
7:a SM 2017
2:a Tyngre VI 2017
1:a Alströmer 2016
1:a Luciapokalen 2016

Favoritmuskelgrupp: Ben/Gluteus, har inte fått någon kontakt förut och därför skippat att köra dem men nu har jag hittat kontakten och ser resultat och det är kul!
Sämsta/tråkigaste muskelgrupp: Mage och vader
Äter efter dieten: Bröd, tapas, choklad och pastarätter