När uppfattningar förändras utan att evidensen gör det

Med smarta tricks och PR-ambitioner blir "sanningen" ibland dunkel och svår att se. Och då kan det bli riktigt snårigt.

Jacob Gudiol

Om du är intresserad av träning och kost i allmänhet och inte bara relaterat till ren styrketräning så har du nog inte missat att lågkolhydratkost har fått sig ett litet uppsving på senare år hos gemene man. Det är inte svårt att hitta anekdoter på internet från människor som påstår sig prestera mycket bättre på en lågkolhydratkost jämfört med det som de åt tidigare, vad nu än det var.

Även vissa vetenskapliga tidskrifter och då främst British Journal of Sports Medicine, BJSM‌ , har släppt igenom ett antal artiklar på senare år och där väldigt öppet insinuerat att lågkolhydratkost skulle vara bäst för konditionsidrottare (1). Jag skriver artiklar för det har inte varit studier utan det har helt enkelt varit krönikor, ledare eller liknande där vissa LCHF-frälsta personer i princip fått påstå lite vad de vill kring träning och kost. Du kan se det som ett blogginlägg på Kostdoktorn fast där man lånar kredibilitet från en ganska ansedd tidning inom idrottsmedicin och träningsfysiologi.

Ytterligare en tidskrift har publicerat en artikel från samma forskare men då under kategorier så som ”kontroversiella ämnen inom idrottsnutrition” (2). Då den artikeln hade krav på sig att vara evidensbaserad så påstås det inte heller samma fantastiska saker här.

Den första ledaren jag refererade ovanför har samma forskargrupp sedan försökt använda som referens till att försöka stödja sitt påstående i ytterligare en ledare i BJSM‌ (3). De skrev alltså en ledare, som inte granskas för vetenskaplighet, där de sedan refererar sig själv i en annan ledare som om det skulle vara bevis. Det här sättet att försöka framföra åsikter som evidens blev dock påtalat av andra forskare i kommentarer likt den här under.

Den här typen av försök att missrepresentera forskningen går sällan obemärkt förbi hos akademiker på området. Tyvärr gäller dock sällan detsamma för gemene man då en krönika likt den ovan där det görs en massa lösa påståenden ofta framställs som vetenskaplig fakta i vanlig media.

När ingen vetenskap förändras men folk ändå börja tro annorlunda

Artiklar likt de här ovanför medias återberättande av dem har skapat en bild hos många idrottare, framför allt uthållighetsidrottare, att vetenskapen på området håller på att vända. I verkligheten är det dock så att det i princip inte har kommit några nya studier på området. Det finns ingenting som stödjer lågkolhydratkost för konditionsidrottare mer idag än det fanns för 10 år sedan förutom ett par högljudda forskare som påstår saker utan evidens.

För några dagar sen publicerades en artikel som belyser det här väldigt bra (4). Som författare till den här artikeln står en av de mest framstående forskarna kring just kost och kondition i världen idag, Louise Burk‌ . Hon har även utfört flera av studierna som faktiskt finns publicerade kring lågkolhydratkost och träning. Titeln på hennes översiktsstudie är ”Re-Examining High-Fat Diets for Sports Performance: Did We Call the ‘Nail in the Coffin’ Too Soon?”‌ .

Om titeln kan få det att låta som en spännande artikel så försvinner snabbt den uppfattningen när man läser slutsatserna:

Recent re-emergence of interest in LCHF diets, coupled with anecdotes of improved performance by sportspeople who follow them, has created a need to re-examine the potential benefits of this eating style.Unfortunately, the absence of new data prevents a different conclusion from being made‌ .‌

Med andra ord så är vetenskapen idag den samma som den var för 10 år sen.

Det återstår givetvis frågor att besvara

Den här texten är inte menad att säga att lågkolhydratkost och träning är meningslöst. Förra julen var det vissa utvalda som fick en ebook av mig där de kunde läsa om flera eventuella fördelar (och nackdelar) med lågkolhydratkost och idrottande. Hela artikeln ovan av Louise Burk‌ ovan är även fri för alla att läsa om du är intresserad kring konditionsträningen specifikt. Där kan du också läsa om att det finns möjliga fördelar med lågkolhydratkost i vissa situationer, men de är alla än så länge otestade hypoteser.

Summering – när evidens förändras men en PR-maskin sätter igång

Det jag ville göra med den här texten är att belysa någonting som är väldigt vanligt inom framför allt fitnessvärlden men även inom träningsvärlden i stort – att tro går långt före evidens. Det är helt okej att tro på saker med dålig evidens, jag skulle säga att du inte kommer särskilt långt när det gäller träning om du inte gör det. Men det är stor skillnad mellan att tro att någonting är bättre och att påstå att det finns evidens för att någonting är bättre.

Problemet när man inte skiljer på de här två sakerna är att vad som är ”sanningen” helt plötsligt verkar pendla från ett håll till ett annat. Något som var jättepopulärt för ett år sen är helt plötsligt värdelöst och vice versa. Många tappar sen bort sig i den här röran och de missar den forskning som verkligen kommer, den som verkligen leder oss framåt mot en bättre förståelse och ofta även bättre träningsmetoder och kostvanor. Istället för att följa ny kunskap så fortsätter de istället hoppa från trend till trend utan någon som helst koll på vad som verkligen är visat och vad som bara är påhittat av någon PR-firma eller ”guru” på internet.

Så om du hör börjar märka av att någonting som ansetts vara dåligt eller ointressant förr helt plötsligt börjar bli populärt så stanna upp och fråga dig själv varför det är så? Finns det verkligen ny forskning på området som berättigar det hela eller är det bara ännu en trend?

Ett annat exempel utöver lågkolhydratkost och träning är kokosolja. Från att ha varit en produkt som väldigt få nyttjat är det många idag som tror att det är någon form av livselixir. Rent forskningsmässigt har det dock inte hänt något speciellt, det är bara en massa marknadsföring.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023