Nyttigt?

Kom inte här och påstå att det finns någon som äter mörk choklad för att enkom få i sig några extra vitaminer och mineraler.

Erik Sander

Om du roar dig med att slå upp ordet ”nyttig” i Nationalencyklopedin kommer du få följande förklaring av ordets rätta bemärkelse: ”som har fördelaktig kvarstående verkan för visst syfte”.

Tack Nationalencyklopedin, ni satte precis huvudet på spiken. Det måste alltså finnas ett visst syfte. Jag tror det är lätt att glömma just det där med syftet när man med vässade armbågar, näbbar och klor ger sin in i den laddade debatten kring vilken kost som är nyttig för ”oss”. Min gissning är att de flesta helt glömmer bort att ta hänsyn till att alla är unika, således även syftena.

Det finns ingen universellt nyttig mat. Punkt och slut. Det finns mer eller mindre nyttiga val för varje enskild individ i varje enskilt ögonblick. I ett annat givet ögonblick, för samma individ, behöver dessa val inte nödvändigtvis vara det nyttiga alternativet längre. Det beror på vad som föregått det givna ögonblicket.

Tidningarna försöker i desperat jakt på läsare skapa sensationsrubriker för att fånga läsarens intresse, generera klick på hemsidor och föda delningar i sociala medier. Jag både hoppas och tror att rubriksättarna inte har så dålig insyn i näringslärans värld att de verkligen tror att näringsrikt nödvändigtvis är detsamma som nyttigt. Det mest troliga är att de rider på vågen av okunskap hos läsarna och sätter en rubrik, mot bättre vetande, för att locka läsare. Jag hoppas det i alla fall.

Jag tror, och rätta mig om jag har fel, att många som läser rubriken ”näringsrik mat” läser in det som ”nyttig” eller ”bra mat”. Redan där är det första felet begånget då syftet inte tas i beaktning. Att nyttig mat i sig är ett flytande begrepp hoppas jag vi redde ut i det inledande stycket. Min poäng är att näringsrik och nyttig inte nödvändigtvis är begrepp som delar innebörd.

Mat är alltid, förutom god eller äcklig, en tvådelad kombination av fyra olika faktorer:

  1. Näringsrik.
  2. Näringsfattig.
  3. Energirik.
  4. Energifattig.

Då en maträtt eller ett livsmedel av logiska förklaringar inte kan vara både näringsrik och näringsfattig vid ett och samma tillfälle är maten vi äter möjlig att kategorisera via fyra olika konstellationer:

  1. Näringsrik och Energirik.
  2. Näringsrik och Energifattig.
  3. Energirik och Näringsfattig.
  4. Energifattig och Näringsfattig.

I något av ovanstående fyra fack kan all existerande mat och enskilda livsmedel placeras och samtidigt känna sig som hemma. För att enklare förstå innebörden av vart och ett av facken följer nu en begreppsförklaring:

Näringsrik mat – innehåller höga nivåer av vitaminer och mineraler.
Näringsfattig mat – innehåller låga nivåer av vitaminer och mineraler.
Energirik mat – innehåller höga nivåer av kalorier.
Energifattig mat – innehåller låga nivåer av kalorier.

För att klargöra ska jag nu sätta det vi precis lärt oss i kontext.

Nötter är…

Energirika – de innehåller höga nivåer av kalorier. Och…
Näringsrika – de innehåller höga nivåer av vitaminer och mineraler.

Broccoli är…

Energifattigt – det innehåller låga nivåer av kalorier. Och…
Näringsrikt – det innehåller höga nivåer av vitaminer och mineraler.

Godis är…

Energirikt – det innehåller höga nivåer av kalorier. Och…
Näringsfattigt – det innehåller låga nivåer av vitaminer och mineraler.

Kalorifria sötningsmedel är…

Energifattiga – de innehåller låga nivåer av kalorier. Och…
Näringsfattiga – de innehåller låga nivåer av vitaminer och mineraler.

Att säga att naturgodis, nötter dränkta i mörk choklad eller rostade i olja, är nyttigt är kanske inte att föredra. Naturgodis är en kombination av näringsrikt och energirikt, varken mer eller mindre. Att det sedan, i de flesta fall, är att föredra framför vanligt godis är en annan femma. Men att äta ett halvkilo naturgodis (en bedrift de flesta av oss utan problem mäktar med) innebär för många av oss att trycka i sig väl över dagsbehovet av kalorier – och många gör det med gott samvete då det inte är traditionellt godis. Jag gissar att syftet många gånger är att vara just nyttig, eller mer konkret undvika en oönskad viktuppgång orsakad av ett kaloriöverskott. I så fall vill jag påstå att misslyckandet är ett faktum.

Hade man ätit lika mycket plockgodis hade man till och med fått i sig färre kalorier, om än även färre vitaminer och mineraler likaså, men med den stora skillnaden att det hade förpassat en till gråtande fosterställning, varsamt inlindad i en filt av ångest och skrikgråtandes vända sig mot högre makter – but why, hur kunde jag!?

Min stora förhoppning och mest genuina önskan är att alla som tragglat sig igenom texten hela vägen hit ska ha lärt sig vad begreppet ”nyttigt” egentligen står för. Det ska vara kristallklart nästa gång du läser, ser eller hör något påstående kring ett livsmedels innehåll eller egenskaper. Du ska då veta exakt vad det innebär och ha lärt dig att näringsrikt inte nödvändigtvis behöver innebära nyttigt, eller vice versa heller för den delen. Vi måste alltid först och främst utvärdera syftet.

Om Charlotte Kalla kämpar sig igenom femmilen och fyller på med en efterföljande gurksallad utan dressing fyller det inte syftet. Då kommer nämnda sallad vara direkt onyttigt för henne och uttrumfas av dubbla menyer på valfri hamburgerrestaurang. För någon som kämpar med övervikt och har ett stillasittande jobb gäller det omvända. Allt tack vara syftet.

Avslutningsvis måste jag bara få nämna att mörk choklad må vara näringsrik på grund av dess höga halt kakao, men den är lik förbaskat fortfarande i grova drag lika energirik som dess ljusa motsvarighet. Och kom inte här och påstå att det finns någon som äter den mörka chokladkakan för att få i sig några extra vitaminer och mineraler. Då hade man suttit och ätit potatisskal och hånglat med en stam broccoli.

Tack för ord.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023