Jag ingen motståndare till sociala medier. Jag gillar dem på många sätt. De har revolutionerat vårt samhälle på oändligt många vis och ger oss möjligheter som tidigare inte fanns. Som 90-talist och därmed digital inföding kanske jag snarare hyllar sociala medier för mycket. Jag begriper ju knappt hur det är att leva utan dem. Men att jag gärna belyser de positiva sidorna innebär inte att de negativa ska sopas under mattan. För negativa sidor finns det. Och den största av alla skapar vi själva genom våra egenkonstruerade profiler, som är tänkta att avspegla våra liv i digital form. En bild vi ofta väljer att försköna och krydda rejält.

Alltid i toppform, ständigt bekymmerslös, och med kloka citat som summerar livet i positiv klang. Fint. Men det finns en baksida av den bekymmerslösa bilden som du dränker dina följares flöden med. Din tanke kanske är att inspirera och sprida positiva vibbar, vilket såklart är bra. Men om du inte visar dig mänsklig någon gång blir du en del i det som driver folk mot osunda ideal och en ouppnåelig tillvaro. När allt ser lätt och perfekt ut för dig blir andra frustrerade över att de själva inte lyckas med samma bedrifter. Hos dessa personer kommer en känsla av otillräcklighet infinna sig och växa. Och även om man som följare innerst inne vet att det som publiceras bara är en bräcklig fasad är det svårt att inte påverkas.

Du känner nog igen dig. Antingen för att du själv sysslar med falsk marknadsföring gällande din form och tillvaro genom filter och selektivt utvalda inlägg. Eller för att du själv dagligen möter detta i ditt flöde från andra individer som förefaller vara felfria. Personligen känner jag ibland att vissa personer kan köra upp sina citat och kvarg-bilder där solen inte skiner. Inte för att de äter kvarg. Utan för att de via sociala medier glorifierar den och ett i övrigt perfekt och felfritt leverne som inte är verklighetsförankrat.

Visst. Att avfölja går naturligtvis att göra. Men det ska inte behövas. Du som är stor på sociala medier har ett ansvar kring vad du förmedlar. Inte bara mot andra, utan också mot dig själv. Någon dag kanske du inte är stor på Instagram längre. Förr eller senare kan du hamna i ett skede där du inte kan logga in och få en tsunami av bekräftelse gällande hur snygg, stark eller rolig du är. Då kan det vara bra att inte ha byggt hela sin tillvaro på en påhittad identitet. För vad händer när du inser att du inte kan uppfylla den bilden du skyltar med utåt? 

Jag antar att det inte bara är dina följare som känner sig otillräckliga då.

° ° °

Daniel J Larsson

Förutom att vara krönikör på Tyngre.se är Daniel J Larsson verksam som chefredaktör för tidningen och sajten SportHälsa. Han jobbar som föreläsare och driver den populära podcasten FitnessPodden. Finns också på Instagram: @danieljlarsson

° ° °