5BX det senaste inom snabb intensiv träning… eller?

Allt är inte nytt under solen. Inte ens det allra senaste.

Jacob Gudiol

Vad skulle du säga om jag sagt att du kunnat komma i väldigt bra form med endast 11 minuters träning varje dag? Så startar nog de flesta infomercials som sänds på tv-shop och liknande sedan tidernas begynnelse, men det är också något som har vuxit i popularitet det senaste decenniet. ACSM,‌ som står för American College och Sports Medicine, rangordnar varje år de största fitnesstrenderna i USA och på topplistan hittar du både övningar med kroppen och högintensiv träning.

Den här typen av träning är dock ingenting nytt egentligen. Redan på 50-talet fanns ett väldigt populärt träningsprogram kallat för 5BX som togs fram av en fysiolog för det kanadensiska flygvapnet. Målet med träningsprogrammet var att piloter och andra inom flygvapnet skulle kunna hålla sig vältränade med en kort tidsinvestering och att de skulle kunna utföra träningen var som helst.

För att uppnå det målet tog man fram ett träningsprogram som endast bestod av fem enklare kroppsövningar och programmet blev även döpt efter detta, 5 Basic Exercises‌ (5BX). Här under kan du se en gammal film från 50-talet framtagen av kanadensiska flygvapnet där träningen introduceras.

[youtube code="NpGGr1OpK3E?feature=oembed"]

Till skillnad mot program av den här typen som blir populära idag så var det här programmet faktiskt baserat på en ganska god grund. För att veta vad som behövde tränas gjorde man mätningar och tester på över 600 personer inom flygvapnet för att försöka hitta svagheter och brister. Utifrån detta kom man sedan fram till vad man ansåg behövde tränas mest och sen efter det så testade man en mängd olika övningar där man valde bort de som man ansåg ineffektiva för syftet.

Det går utan tvekan att diskutera hur man vet vad som är en svaghet och behöver tränas upp men oavsett så är det i alla fall någon form av rationell tanke bakom upplägget. Frågan är ju dock om det blivit precis samma brister man fann så som man skulle funnit idag?

5BX blev snabbt populärt och XBX för kvinnor togs fram

Det här programmet ökade fort i popularitet och ska ha sålts i flera miljoner exemplar under 60-talet. Det verkar även som att det var någon som visste hur man tränade pengar på fitnesstrender på den tiden med eftersom det senare även släpptes en version anpassad för kvinnor (som om de egentligen behövde en egen) som fick namnet XBX vilket var en förkortning för ”Ten basic exercises” där ten då var utbytt mot X som är tio med romerska talsystemet. Kvinnorna skulle alltså utföra dubbelt så många övningar som männen fast den totala träningstiden var endast en minut längre, 12 minuter istället för 11.

Orsaken till att man tog fram 5BX var för övrigt för att man ansåg att för många av piloterna var för otränade för att kunna utföra sina jobb på ett bra sätt. I en grov uppskattning satte man antalet otränade till ungefär en tredjedel av alla piloter. Så att folk är dåligt tränade trots att de har fysiskt krävande arbeten kanske inte är något nytt det heller J

Där finns även en hel del guldkorn när det gäller citat i boken om varför människor behöver träna där jag tror att vi idag skulle vara nöjda om vi var på den nivå som de var i Kanada på 50-talet men redan då var de alltså oroade för trenden med inaktivitet och mer och mer tv-tittande.

Research has indicated that Canadians—male and female, young and old—are in need of some form of regular, vigorous, physical activity. As more and more labour-saving devices are put into general use as more and more people watch more and more television, movies and sports events, the amount of physical effort expended by the average person decreases continually

Om du vill läsa igenom boken eller kanske rent av ge dig på träningsprogrammet så finns hela boken att ladda ner gratis via Internet Achive.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Hur värmer man upp inför en repsmaxning?

Jacob och Wille diskuterar lyssnarfrågor. Kring RDI av näringsämnen, om skillanderna i att löpa på löpband och utomhus, samt om repsmaxning.

31 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Varför finns det sådan förvirring kring vad som är tröskelträning?

Wille och Jacob svarar på lyssnafrågor i Tyngre Träningssnack. Om tröskelträning och när benen ger upp före flåset, och om covid-19 hos idrottare.

23 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Finns det en maxgräns för vad knäna orkar med att bära vid löpning?

Avsnitt 404 av Tyngre Träningssnack och vi diskuterar tre lyssnarfrågor. Dels om det finns någon gräns i kilo där knäna inte längre klarar belastningen vid löpning.

9 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Profilering av idrottare via tester med Peter Glas

Vi tar tillbaka en favoritgäst i podden för att diskutera hur man kan försöka profilera olika idrottare så att deras träning kan bli mer personligt anpassad trots att de tränar i större grupper.

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023