Digital detox

Att tillfälligt lägga ner alla krav om att underhålla mail, mess och sociala medier borde betydligt fler av oss prova på.

Daniel J Larsson

Jag tycker detox är bland det löjligaste ordet som finns, men man kan säga att jag tog en digital sådan ganska nyligen. Det innebar helt enkelt att jag totalt undvek sociala medier och e-mail under en bestämd tid. Tre dagar var längden jag beslöt mig för denna gång. En futtig period, kan tyckas. Fascinerande då att jag på fullaste allvar upplevde detta som svårt.

Jag är betydligt mindre aktiv på mina sociala medier nu jämfört med för ett år sedan. Trots detta upplevde jag hela min vardag som begränsad utan tillgång till dessa kanaler. Jag kände mig utesluten, isolerad från omvärlden. Kanske inte så konstigt då denna alltid är tillgänglig via sociala medier. Dessutom var jag inte på samma sätt konstant kontaktbar, vilket retade både mig och andra i min närhet. Men mitt motstånd till att avstå den digitala världen grundade sig säkerligen också i de uteblivna likesen och internetbaserade ryggdunkandet som blivit vardag. Vi människor vänjer oss snabbt. Den digitala bekräftelsen är inget undantag. För varje like och kommentar på dina medier får du en viss dopaminbelöning‌ . Att sociala medier potentiellt kan vara beroendeframkallande förstår nog därför de flesta.

Min digitala detox blev därför intressant. För första gången på länge hade jag flera dagar där jag inte spenderade massa tid med att klicka på irrelevanta saker och lägga upp bilder på min vardag inför allmänheten. Eftersom jag är allt annat än teknikfientlig så tog det emot att inse hur oförskämt bra jag mådde av detta. Jag uppfattade min stressnivå som lägre, min sömn som bättre och min hjärna som snabbare. Att vara utan den enorma mängden intryck jag dagligen annars tar in kändes som en mental avslappningsövning. En bra sådan.

Tidigare har jag ansett att varje tillfälle jag åker tåg eller står i en hiss är perfekta för att besvara mail och Facebook‌ -meddelanden. Nu bara stod jag där istället. Tänkte på ingenting, gjorde ingenting. Det var en av de större mentala befrielserna jag känt på länge. Jag kunde tänka på en sak i taget och slutföra alla tankegångar – utan ständiga intryck. Något som numera bara enbart förbehålls till duschen eller löparspåret.

‌ Nu bara stod jag där istället. Tänkte på ingenting, gjorde ingenting.

Missförstå mig nu inte. Jag gillar sociala medier. De har massvis med fördelar och positiva sidor. Men de kan också bli distraherande moment som får oss att fokusera på fel saker. Vad andra tycker, snarare än vad man själv tycker, exempelvis. Tänk efter en sekund. Hur många gånger har du lagt upp något med anledning av att du tror detta kommer få stor uppmärksamhet på dina sociala kanaler? Aldrig? Driv inte med mig.

Men nu behöver detta inte nödvändigtvis vara fel. Använder du de sociala kanalerna i jobbet så är det mer eller mindre din uppgift att lägga upp sådant som renderar i hög trafik.

Det jag vill säga är att det inte handlar om huruvida sociala medier är dåligt eller ej. Det handlar om att du ska kontrollera dina kanaler – inte tvärtom. Känner du samma motstånd som jag gjorde när jag klev ifrån dessa under en period kan det vara värt att fundera över hur det ligger till med den saken. Själv har jag därför satt regler för mig själv kring mitt brukande av sociala medier. Jag har även tagit bort alla former av notiser från dessa. Efter denna åtgärd har jag automatiskt använt mina medier betydligt sparsammare. Utan dessa ständiga påminnelser om att någonting har hänt på mina kanaler känner jag helt enkelt inte samma behov av att gå in där. Istället ser på mina sociala medier som min arbetsmail – någonting jag går in på och rensar av. Sen är det nog för den dagen.

Har du inte varit utan dina sociala medier en längre period på ett tag kan det vara värt att testa. Det kommer tala om för dig hur ditt förhållningssätt till dessa är. Upplever du att det är svårt så har du nog svaret.


Daniel J Larsson‌ är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022