Gott samvete i soffan

Njut av välbehövlig vila när nu känner att du behöver den.

Erik Sander

Ibland kan jag vara så monumentalt omotiverad att träna. Är jag helt tyst kan jag höra hur varenda millimeter av min kropp formligen skriker efter soffans varma, mjuka och inbjudande dynor och kuddar. Många av er tror sig säkert redan nu veta vad nästkommande mening ska bli. Antagligen tror ni att jag ska skriva något i stil med:

– Men då rycker jag mig bara i kragen, snörar på mig skorna och kör, jag bara kör! För jag vet att jag kommer vara så nöjd med mig själv efteråt. Jag kommer vara stolt, glad och ha den där härliga känslan av välbehag ut i hela kro…‌

Fuck that shit.

De gånger jag känner mig monumentalt omotiverad att träna skiter jag i att träna. Och vet ni vad – det är helt fantastiskt.

Nu kanske ett gäng pösiga munkar sjunker ytterligare några centimeter längre ned i soffan, korslägger benen, knäpper upp en knapp i gylfen och med gott samvete korkar upp ytterligare en långburk av modell Pripps‌ eller annan kvalitetsleverantör. Det är den sista reaktionen jag eftersöker.

Vad jag menar är att man inte ska tvinga sig ut och träna om det är det sista man vill göra. MEN, och det här är absolut avgörande, detta gäller bara de som de facto tränar regelbundet – och reflekterar åtminstone en millisekund kring vad de smular ned i kakhålet på regelbunden basis. Alla ni andra ska ut. Bara ut med er. Punkt.

Jag inser att jag i och med detta, om man läser mellan raderna, riskerar att uppfattas som aningen självgod. Jag får ta den risken. För jag kan med handen på hjärtat, med pistolen mot huvudet och under översikt av högre makter och med gott samvete säga att jag är en av de som alltid tränar regelbundet. Soffan är därmed inte min fiende, den är min vän.

Grunden till att jag kan ha en god relation till min rosafärgade kretongsoffa, inhandlad av en mycket trevlig dam i villa på Lidingö‌ , är att jag vet att även om jag väljer att inte träna alls på två, kanske till och med tre, veckor så kommer jag ändå inte ha några svårigheter att motivera mig tillräckligt för att börja igen och ta vid där jag slutade. Förklaringen till det är inte att jag, eller ni andra där ute som fungerar som jag gör, på något sätt skulle vara bättre än de som aldrig kommer igång med sin träning eller som känner att det är så obeskrivligt svårt att motivera sig att träna på en regelbunden basis.
Förklaringen är med stor sannolikhet multifaktoriell och lika komplex som den är nyanserad och svår att sätta ord på. Och jag kan inte tala för alla som idag lyckats skapa sig goda tränings- och kostvanor, jag kan bara tala för mig själv och spekulera kring vad jag tror att det beror på.

En kvalificerad gissning är att det bottnar i hur mina föräldrar valde att uppfostra mig (suck, ska han dra barndomskortet nu?) och vilka värderingar de bankade in i mitt förvirrade pojkhuvud, vilka val och möjligheter de presenterat mig för under alla år som omyndig och ickekapabel att helt på egen hand reflektera kring mina beslut samt dess påverkan på mig, min omgivning och allra helst mitt framtida jag.

Jag ska inte skriva om att allt var bättre förr – för det var det inte. Det mesta är med stor sannolikhet bättre nu. Men en sak jag faktiskt tror var bättre förr var att det helt enkelt inte fanns lika många häftiga leksaker som förpassade barn till att sitta inne och förtrollas i timmar av stillasittande. Redan då fanns det spelkonsoler som lyckades väldigt väl med att förpassa skrikande ungar till väluppfostrade kollin i soffan, men utbudet var litet och variationen likaså. De var helt enkelt inte lika roliga lika länge. Och när konsolerna blev tråkiga var det bandyklubbor, fotbollar, cyklar och hopprep som stod och väntade på att lekas med. Dessa leksaker som fanns passade utmärkt att leka med utomhus, och det var mycket riktigt dit vi förpassades av våra föräldrar när vi skulle nyttja dem.

”Ut och lek pojkar”‌ är en fras som mina föräldrar yttrat oräkneliga gånger under min och min brors uppväxt. Om det sedan handlade om landbandy, palla äpplen eller kasta grus på varandra är, och var, av mindre betydelse. Att som barn förpassas utomhus är detsamma som att aktivera dem fysiskt då man inte gärna bara kan sätta sig med benen i kors på gatan och sedan förbli där i timmar utan att röra en fena. Även den suraste av ungar som sätter sig i gruset med moloket anletsdrag kommer förr eller senare nå insikten att morsan och farsan skiter fullständigt i att du sitter där som en citron – för de har äntligen fått lite lugn och ro inne i huset.

Hartsfiol följer senare.
De tycker att livet är kanon när de kan sköta sitt vuxengöra utan att två pissråttor till ungar stör dem. Och jag kan förstå att det är enkelt att förr eller senare uppnå samma tillstånd idag genom att lämna över paddan till ungarna av samma anledning. Man vill ha lugn och ro, man pallar helt enkelt inte allt ståhej. Det finns tusen grejer att göra, räkningar att betala, samtal att ringa och har man möjlighet att få göra det ostört är alla medel tillåtna. Det är rimligt.

Hur som helst, förr eller senare kommer man som litet barn glömma bort att det är tråkigt att förpassas till världen utanför huset. Det är helt enkelt tråkigare att sitta och ha tråkigt än att aktivera sig. Så man lär sig att gilla läget, uppfinna nya lekar eller bara springa runt planlöst i jakt efter att något ska hända.

Såhär fungerar det såklart även idag med små barn men, och rätta mig om jag har fel, antagligen inte i samma utsträckning som när jag var liten. Och garanterat i än mindre utsträckning är när Alex‌ och Andreas‌ var små… Sedan att risken för bortfall från rörelseglädje ökar för varje steg barnen tar under uppväxten, det är något som förtjänar en egen krönika och som vi inte hinner gå in på här och nu, men så är det givetvis. Nya lockelser, trender och ”måsten” som riskerar minska den spontana fysiska aktiviteten finns ständigt närvarande under samtliga steg av ens uppväxt. Men kan man som förälder lokalisera och föregå dem med alternativ som främjar till spontan rörelse och/eller så småningom organiserad idrott är jag övertygad om att det kommer bättra på oddsen för den framtida vuxenmänniskans fysiska välmående som för stunden stöps i en form som i mångt och mycket speglar föräldrarnas val där och då.

Så, ursäkta den långa utläggningen ovan, har du liksom jag haft turen att växa upp med föräldrar som stöpt dig till en aktiv vuxenmänniska och idag inte har några problem att träna regelbundet år ut och år in – se då till att tacka dem för det. För med stor sannolikhet är det på grund av dem du är som du är idag, och gör de val som du gör.

Och gör du i regel goda tränings- och kostval merparten av året tycker jag att du med jämna mellanrum ska njuta av att sitta och fisa i soffan med handen så djupt ned i chipsskålen att armbågen är klädd med dill – du vet trots allt att du snart är ute och tränar igen.

Tack mamma och pappa.Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022