Premiera prestationer

Viljan att vinna i kombination med hatet att förlora är det som får oss att prestera.

Erik Sander

Jaha, idag tänkte jag ta tillfället i akt att göra något så simpelt som att berätta hur vi borde göra för att få alla människor att bli så vältränade som de egentligen vill vara och samtidigt även stoltsera med de yttre attributen de önskar sig ha. Det blir nog inga konstigheter.

Låt oss dra stora växlar. Dels för att det är kul, men också för att det antagligen ligger en viss nivå av sanning bakom det. Sedan är allt lättare att ta till sig med lite raljans.

Jag menar att en övervägande majoritet av alla som i vuxen ålder är så vältränade de vill vara och bär runt på en kroppskostym de är nöjda med har en bakgrund och fostran inom idrottens värld. Givetvis på olika nivåer och inom olika idrotter och grenar, men likförbaskat var det där det startade och idrotten kan till stor del hållas ansvarig för deras fortsatta framgång, rent fysiskt åtminstone, även långt efter den avslutade idrottssatsningen.

Inom idrottens värld är det fokus på prestationer och resultat snarare än goda intentioner. ”The road to hell is paved with good intentions”‌ , det är sedan gammalt. Vikten av att delta framför att vinna är en ständigt het potatis inom ungdomsidrott och en fråga som får mer eller mindre utrymme beroende på vilken förening, idrott, ålder och ambitionsnivå vi talar om. Oavsett vilken approach laget eller föreningen väljer att ha när det kommer till vikten att vinna och prestera finns den ändå alltid närvarande, för alla vill ju trots allt ändå vinna hellre än att förlora – oavsett nivå eller ambition.

Vart inom idrottens fantastiska värld du än hamnar kommer du relativt omgående lära dig att:

- Det är roligt att träna och tävla.
- Vill vi vinna måste vi träna hårt och målmedvetet.
- Vi strävar alltid efter att vinna, även om det inte är det viktigaste.
- Vi vinner och förlorar tillsammans som en grupp.
- Inget kommer gratis eller utan ansträngning.
- Vi kommer inte vara bäst imorgon.
- Kosten och vilan är viktig.
- Min prestation är delvis beroende av mina kamraters prestationer.
- Lyssna på coachen och gör som coach säger.
- Träningar stås inte över utan god anledning. Inom vissa föreningar råder enbart force majeure‌ som fullgod ursäkt att utebli. Om det är rimligt eller inte reder vi inte ut här och nu.

Det går inte att lära gamla hundar att sitta, men barn kan lära sig nästan vad som helst. Att komma viftandes med samma lista till en lätt blekfet medelåldersman med samtliga hälsomarkörer nere i källaren kan bli en utmaning. Men barn och ungdomar kommer enklare att suga åt sig informationen och inse att det är tämligen goda punkter att förhålla sig till, lära sig spilla över till andra delar av livet såsom skola och andra sociala sammanhang och att lära sig att uppskatta och leva efter dem.

Var och en av punkterna på listan förtjänar egentligen en egen fullängdsbok för att göra dem rättvisa. Jag kommer därför inte att behandla dem enskilt utan istället prata om dem gemensamt.

När vi tränar i grupp tenderar vi att pusha varandra till oanade höjder. Mycket på grund av att om någon annan blir bättre kommer även du vilja bli bättre. Varför skulle inte du kunna bli bättre om den jäveln där borta blir det? Och antagligen kommer du inte sträva efter att bli lika bra, du kommer såklart göra allt i din makt för att bli bättre eller till och med bäst av alla. Eller åtminstone inte sämst. Och som worst case scenario är du åtminstone med och kämpar för att det är kul att hänga med polarna.

Viljan att hela tiden bli bättre och utvecklas genomsyrar allt som görs. Oavsett om det är vem som byter om snabbast, vem som gör flest mål, vem som fiser högst i duschen, vem som varit på flest träningar eller vem som lyfter mest i styrkerummet. Man kunde inte bry sig mindre om sina lagkamraters utseende, ursprung, hårfärg eller vilket parti föräldrarna röstar på – man vill bara vinna och lyfta tyngst i laget och tar därför i tills det blir bromsspår i pojk- eller flickkalsongerna vid varje givet tillfälle.

Och det är det här många misslyckas med i hela träningsvärlden, och då allra främst motionärerna, men också många seriösa hobbylyftare – de tar inte i ordentligt. Och varför tar de inte i ordentligt? Antingen vet de inte om att de faktiskt inte tar i ordentligt alternativt att de inte har lärt sig att det är så det fungerar och/eller saknar någon att tävla med eller mot.

För att uppnå bästa möjliga resultat räcker det inte att bara deltaga, man måste åtminstone försöka vinna, göra sitt yttersta för att vinna och ständigt gå runt i tron om att hamna överst på pallen – även om man i slutändan inte når hela vägen vet man trots allt att man gjort allt i sin makt för att vinna. Men om man aldrig tävlar, hur ska man då kunna tända till på alla cylindrar? Viljan att vinna i kombination med hatet att förlora är det som får oss att prestera.

Så ut med er, ger er ut i världen och hitta ett lag, en förening, en klubb, ett sammanhang eller åtminstone en träningskompis att tävla mot, umgås med, ha kul tillsammans, vinna över och förlora mot.

Och viktigast av allt – premiera prestationer, inte lösa intentioner.Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022