Skit i vad som motiverar – du måste bry dig

Först då kan vi särskilja mellan det vi gillar och ogillar, mellan kvalitet och skräp, mellan idioti och fakta och mellan dåliga kopior och sanna mästerverk.

Erik Sander

Något av det svåraste som finns, både att göra själv men också att få andra att göra, är att ta i ordentligt. Och då talar jag inte om att greppa tag i stången, andas djupt ett par gånger, ta ifrån tårna och säga ”åhej”. För det finns en stor skillnad mellan att bli ansträngd och att ta i så ordentligt att den upplevda ansträngningen och den faktiska muskulära ansträngningen står sida vid sida. Om vi inte tar i tillräckligt mycket när vi tränar är det problem, åtminstone om vi önskar bli bättre.

Förmågan att ta i till nivån som krävs är inte mer eller mindre viktigt om man råkar vara en glad motionär eller seriös atlet, det är precis lika viktigt, då detta ”tillräckligt” alltid är ett relativt värde satt i förhållande till rådande status. Ansträngningsgraden är också densamma dessa personer emellan, om vi räknar bort att en vältränad person rimligtvis är mer motiverad, bättre förberedd och invand med att det smärtar lite att ta i ordentligt. Därför blir det heller inte särskilt mycket lättare med tiden att träna hårt, vi måste hela tiden påminna oss om att det måste få vara obekvämt, det måste skrika till i musklerna eller lungorna. Och det är inte något som alla gånger är så värst njutbart eller roligt. Ska man lyckas med detta vill jag påstå att var och en måste lokalisera och ta till sig det som gör att just du aldrig slutar ta i ordentligt, oavsett vad det kan tänkas vara för katalysator. Men framförallt måste du samtidigt ta dig en funderare på hur mycket du faktiskt bryr dig. Hur mycket bryr du dig egentligen om huruvida du gör de där sista två repsen som tar dig till failure eller inte?

Jag tror att det vi inom oss själva måste leta efter, vad det än må vara, är nära sammanfogat med hur mycket vi i slutändan bryr oss. Har du inget att förlora spelar det inte särskilt stor roll om du vinner. Frågan är bara vad eller vem du vill vinna mot? Eller kanske snarare hur mycket du bryr dig? Tillåt mig utveckla genom en liknelse.

Jag personligen varken värderar, prioriterar eller bryr mig om konst särskilt mycket i jämförelse med många andra delar av min vardag, även om konst på något plan ändå är en del av mig och mitt liv. Jag kan uppskatta en konstutställning, men om sanningen ska fram kunde jag egentligen inte by mig mindre. Min delvis likgiltiga inställning till konst har medfört att jag inte besökt nämnvärt många utställningar, jag är inte särkilt duktig på konst och jag kan troligen inte särskilja mellan ett mästerverk och vad en drogpåverkad apa har målat. Skulle jag ställas mot väggen hade jag antagligen haft en femtio-femtiochans att pricka mästerverket – jag bryr mig helt enkelt inte tillräckligt mycket för att veta bättre.

Skulle någon däremot placera två tallrikar mat framför näsan på mig och be mig analysera innehållet, bryta ned det i näringsämnen och makronutrienter, hade jag med skicklighet kunnat hålla en efterföljande utläggning och motivera varför jag föredrog den ena tallriken framför den andra – jag bryr mig helt enkelt tillräckligt mycket för att veta detta.

En naturlig följdeffekt av att bry sig om något är att vi ser till att bli kompetenta inom ämnet och lär oss att särskilja mellan det vi gillar och ogillar, mellan kvalitet och skräp, mellan idioti och fakta och mellan dåliga kopior och sanna mästerverk. Och kanske mest avgörande av allt får det oss att vilja fortsätta, att lägga ned tid, att vilja utvecklas och att aldrig ge upp.

En naturlig följdeffekt av att bry sig om något är att vi ser till att bli kompetenta inom ämnet och lär oss att särskilja mellan det vi gillar och ogillar, mellan kvalitet och skräp, mellan idioti och fakta och mellan dåliga kopior och sanna mästerverk.

Vi vet hur våra vänner mår utan att fråga dem rätt ut. Det har vi lärt oss genom åratal av vänskap. Vi vet vilka vänner som är dåliga kopior och vilka som är inget annat än just sanna mästerverk.

Vi vet det för att vi bryr oss.

Och när vi bryr oss om något blir den naturliga följden att vi lägger både tid, energi och omsorg på det. I direkt motsats engagerar vi oss inte för att utvecklas inom det i livet vi inte kunde bry oss mindre om.

Vad måste man därför rimligtvis göra för att få sin träning att bli en livslång följeslagare, ta i ordentligt med jämna mellanrum så att man utvecklas och finna viljan att leva sida vid sida med träning för resten av sitt liv?

Man måste bry sig tillräckligt mycket – på riktigt.

Det måste vara äkta och genuint, annars kommer det förr eller senare fallera. Den dagen du verkligen bryr dig, först då kommer alla bitar falla på plats. Samma dag kommer den delen av ditt liv som representerar träning ha växt ikapp och förbi andra delar, delar som tillsammans representerar hundra procent av dig. Först då kommer det att fungera. Summan av dessa delar är du.

Nu måste du bara bestämma dig för om du bryr dig tillräckligt mycket.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022