Tusen nyanser av naturligt

Om hur vi använder faktumet att något är naturligt som utgångspunkt för egna feltolkningar. Krönikören Marianne Randers lägger ut texten.

Marianne Randers

Ett av de mest svårfångade begrepp som finns i vårt språk är ironiskt nog ordet naturligt‌ . Begreppet förekommer i de mest kreativa sammanhang, så även inom tränings- och hälsobranschen. Där är det ofta ackompanjerat av kollektiva hyllningskörer vars lovsånger sjungs till naturliga‌ rörelser, naturlig‌ kost eller naturliga‌ livsstilar. Den häpnadsväckande förvirring som råder kring begreppet skapar inte några små variationer i dess användning, ibland ter det sig diametralt motsatt. Men var dras egentligen gränsen mellan det som är naturligt‌ och det som är onaturligt‌ ? Om det alls finns någon sådan gräns?

Definitionen av naturlig kan i strikt mening beskrivas som något "som skapats av naturen utan mänsklig hjälp av eller inverkan från människan". Ibland kan det betyda “det som sker i enlighet med naturlagarna” eller ungefär "vanligt förekommande". Orsaken till begreppets luddighet och tusentals nyanser beror till stor del på naturens oförmåga att kommunicera med oss människor. Vi behöver därmed tolka‌ naturen. Det leder till tolkningar som skapas utifrån våra individuella uppfattningar och beror således på vår historia, våra värderingar och våra erfarenheter. Och som med all tolkning; vi tolkar‌ olika.

Hur vi väljer att tolka själva naturen är ett sådant exempel. För det som vi idag uppfattar‌ som natur är något tämligen nytt i historien. Naturen utanför din husknut är med största sannolikhet en uppfinning av den urbaniserade medel- och överklassen under de senaste två århundraden. Eftersom naturen en gång i tiden både var ett hot och ett hinder för oss som människor utvecklade vi en mängd fiffiga strategier för att försöka övervinna den. Uppbyggandet av våra städer var en av dem. Den urbana livsmiljön är en form av kontrollerad natur, anpassad efter våra specifikt mänskliga behov.

Genombrottet för samhällets dyrkan av naturen som kulturell näringskälla och kroppslig och själslig bot skedde framförallt under romantiken. Till grund för dessa förändrade attityder låg vår framgång i att en gång ha lyckats fjärmat oss ifrån naturen. Med den nya inställningen började människor skilja på stad och land. Parker och friluftsområden anlades som rekreation för stadens invånare och utformades som tillrättalagda avbildningar av naturen. Stadsborna började även bege sig ut i den avlägsna vildmarken‌ och beskådade den som en slags teaterföreställning. Med beskrivande guider och information, tillkomna infrastrukturer och kommunikation runtomkring naturens besöksmål, kunde man uppleva lämpliga delar av naturmarken.

Tolkningen av naturen och det naturliga har visat sig vara i ständig förändring. Vår uppfattning om naturen skapas inte från själva naturen, utan från den sociala kontext i det samhälle vi lever i. Och det är någonstans här, mellan det konstruerade och det naturliga, som vi försöker hitta naturens gränser vilket inte visar sig vara så lätt.

För en tid sedan befann jag mig på en kost- och livsstilsföreläsning där kostrådgivaren med tydlig ideologisk inriktning, berättade hur han brukade råda sina klienter att utesluta ett antal livsmedelsgrupper ur sin kost, på grundval av hans existentiella föreställningar. Eftersom jag själv, som allergiker, upplever att min frihet emellanåt begränsas av att behöva välja bort‌ olika livsmedelsgrupper, frågade jag intresserat hur han lyckats motivera sina klienter till denna drastiska förändring. Hans svar löd: “Nej, det är inte alls särskilt svårt. Det är bara att tala om att det och det är helt onaturligt‌ att äta. Det brukar räcka”. En obehaglig insikt slog mig då om hur enkelt det är att med pedagogisk grumlighet driva egna ideologiska övertygelser genom att sätta det naturliga mot det onaturliga. Övertygelser som dessa riskerar, att trots goda avsikter, vara byggda på mängder av felaktigheter. För med onaturligt‌ och naturligt‌ kan vi bygga argument liksom luftslott, där vi med enkelhet placerar lämpliga nödutgångar när vi blir ifrågasatta eller motsagda. 

För vem ska ges tolkningsföreträde i att tyda naturligheten? Utöver själva tolkningen måste vi även kunna svara på varför det som är naturligt‌ fått normativ tyngd. Varför ska vi framhålla det naturliga‌ som något bra, önskvärt eller rätt? Och varför ska vi förkasta det onaturliga‌ som något dåligt eller fel? Med samma självklarhet som begreppen används måste vi ständigt utmana oss att våga ifrågasätta dess gränser, tolkningar och värderingar. Vi behöver skapa goda skäl för våra ståndpunkter och basera våra uppfattningar på andra grunder än vad som med hast förklaras som naturligt. Och som med alla uppfattningar; vi måste respektera varandras‌ .

Marianne Randers‌
Landskapsarkitekt LAR/MSA
Lic. Eleiko Personal Trainer‌

*** 

Referenser:
‌ ‌ Corbett,Julia 2006, Communicating nature. Washington, Corvelo, London, Island press
Johansson Ella (Red.) 2006, Mångnatur - Friluftsliv och naturssyn i det mångkulturella samhället, artikel av Sörlin S. - Vildmark som kultur. Tryck Roos tryckerier AB, Bromma
Svensson, Nicklas 2012 Naturlig skönhet – En studie om hur naturen används i reklam för skönhetsprodukter. Södertörns högskola, Institutionen för kultur och kommunikation‌


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023