Upplevda effekter är inte fakta

Hur hjärnan hjälper till att forma den världsbild vi själva söker.

Daniel J Larsson

Det funkar för mig”‌ . Ett citat du säkert kommit i kontakt med. Antagligen genom en sensationellt tramsig TV-reklam där en viss B-kändis sjöng detta citat tills tittaren i fråga blev hjärntvättad. Men argumentet ”det funkar för mig”‌ hörs i betydligt fler sammanhang än så.

Det används bland annat för att kränga kosttillskott, där en oftast osedvanligt vältränad individ påstår sig tagit ett specifikt tillskott, som gjort att dennes numera imponerande fysik mejslats fram. Det används också i diverse TV-debatter där programmet inte sällan utformas så att forskare med faktakoll möter hobbybloggare som upplever‌ att de fått vissa effekter av en kostregim. Problemet med dessa är ofta att forskarna som framför fakta, ironiskt nog inte blir lika trovärdiga i allmänhetens ögon som en högljudd Katrin Zytomierska. Anledningen är enkel. Upplevda effekter och historier om folks framgångssagor är bra mycket attraktivare än en forskare som pratar fakta. Personer som vet väldigt mycket, som är extremt kunniga, är ofta mindre dogmatiska i sina råd och åsikter då de är öppna för att det finns fler vägar.

Men att ”det beror på”‌ eller att det finns fler stigar till samma resultat är inget vi som människor vill höra. Vi vill få riktningen utstakad och informeras om vilken väg som är korrekt. Någon som ger oss det litar vi på. Personer som är svartvita i sina råd låter därför i allmänhetens öron mycket säkrare och mer trovärdiga, än någon som är mer diplomatisk.

Men upplevda effekter är inte samma sak som fakta. Framförallt eftersom du sällan kan veta vad de upplevda effekterna kommer ifrån. Därför är heller inte alla så kallade åsikter lika mycket värda gällande sanningshalt i den här typen av diskussioner. Att du upplevde dig själv bli starkare när du åt ett visst tillskott innebär inte att det var tillskottets förtjänst, framförallt inte om du använt en produkt helt utan vetenskapliga stöd. Det kan däremot mycket väl bero på att du tack vare din tro på tillskottet blev mer benägen att träna hårdare eller oftare. Du kanske i samband med din nya satsning började äta bättre eller mer. Men framförallt är det som så att om du tror på tillskottet innan du börjar med det, kommer du sedermera leta efter resultat för att bekräfta din tro. Även om tillskottet inte fungerat överhuvudtaget.

Den förklaringen du inbillar dig är sann, och de självupplevda effekterna du litar på kan du göra nästan vad som helst för att skydda om du börjat tro på dem tillräckligt mycket. Information som motsäger dina förklaringsmodeller duckar du då för och avfärdar som trams, utan att ens ha bedömt dem på ett objektivt sätt. Sådant som däremot ger stöd åt din egen bild är information du gärna viftar med så det syns från grannkommunen.

Om du som tanig kille vill öka i muskelmassa och en stor kille påstår att han blev så enorm tack vare gainers – kommer du troligtvis vilja köpa gainers. Om du sedermera får bättre resultat är det heller inte otroligt att du tillskriver gainern en nästan magisk effekt. Skulle någon ifrågasätta din tilltro till gainern och påpeka att du lika gärna kunnat öka intaget av energi från mat är risken att du inte vill lyssna, då de oliktänkande kraschar din världsbild. Det du gjort kan alltså ha fungerat, men inte nödvändigtvis av den anledningen du tror. Eller så har det i värsta fall inte fungerat alls, men din tro till produkten gör att du vägrar inse det.

° ° °

Daniel J Larsson

Förutom att vara krönikör på Tyngre.se är Daniel J Larsson verksam som chefredaktör för tidningen och sajten SportHälsa. Han jobbar som föreläsare och driver den populära podcasten FitnessPodden. Finns också på Instagram: @danieljlarsson

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022