”Det funkar för mig” . Ett citat du säkert kommit i kontakt med. Antagligen genom en sensationellt tramsig TV-reklam där en viss B-kändis sjöng detta citat tills tittaren i fråga blev hjärntvättad. Men argumentet ”det funkar för mig” hörs i betydligt fler sammanhang än så.
Det används bland annat för att kränga kosttillskott, där en oftast osedvanligt vältränad individ påstår sig tagit ett specifikt tillskott, som gjort att dennes numera imponerande fysik mejslats fram. Det används också i diverse TV-debatter där programmet inte sällan utformas så att forskare med faktakoll möter hobbybloggare som upplever att de fått vissa effekter av en kostregim. Problemet med dessa är ofta att forskarna som framför fakta, ironiskt nog inte blir lika trovärdiga i allmänhetens ögon som en högljudd Katrin Zytomierska. Anledningen är enkel. Upplevda effekter och historier om folks framgångssagor är bra mycket attraktivare än en forskare som pratar fakta. Personer som vet väldigt mycket, som är extremt kunniga, är ofta mindre dogmatiska i sina råd och åsikter då de är öppna för att det finns fler vägar.
Men att ”det beror på” eller att det finns fler stigar till samma resultat är inget vi som människor vill höra. Vi vill få riktningen utstakad och informeras om vilken väg som är korrekt. Någon som ger oss det litar vi på. Personer som är svartvita i sina råd låter därför i allmänhetens öron mycket säkrare och mer trovärdiga, än någon som är mer diplomatisk.
Men upplevda effekter är inte samma sak som fakta. Framförallt eftersom du sällan kan veta vad de upplevda effekterna kommer ifrån. Därför är heller inte alla så kallade åsikter lika mycket värda gällande sanningshalt i den här typen av diskussioner. Att du upplevde dig själv bli starkare när du åt ett visst tillskott innebär inte att det var tillskottets förtjänst, framförallt inte om du använt en produkt helt utan vetenskapliga stöd. Det kan däremot mycket väl bero på att du tack vare din tro på tillskottet blev mer benägen att träna hårdare eller oftare. Du kanske i samband med din nya satsning började äta bättre eller mer. Men framförallt är det som så att om du tror på tillskottet innan du börjar med det, kommer du sedermera leta efter resultat för att bekräfta din tro. Även om tillskottet inte fungerat överhuvudtaget.
Den förklaringen du inbillar dig är sann, och de självupplevda effekterna du litar på kan du göra nästan vad som helst för att skydda om du börjat tro på dem tillräckligt mycket. Information som motsäger dina förklaringsmodeller duckar du då för och avfärdar som trams, utan att ens ha bedömt dem på ett objektivt sätt. Sådant som däremot ger stöd åt din egen bild är information du gärna viftar med så det syns från grannkommunen.
Om du som tanig kille vill öka i muskelmassa och en stor kille påstår att han blev så enorm tack vare gainers – kommer du troligtvis vilja köpa gainers. Om du sedermera får bättre resultat är det heller inte otroligt att du tillskriver gainern en nästan magisk effekt. Skulle någon ifrågasätta din tilltro till gainern och påpeka att du lika gärna kunnat öka intaget av energi från mat är risken att du inte vill lyssna, då de oliktänkande kraschar din världsbild. Det du gjort kan alltså ha fungerat, men inte nödvändigtvis av den anledningen du tror. Eller så har det i värsta fall inte fungerat alls, men din tro till produkten gör att du vägrar inse det.
° ° °
Daniel J Larsson
Förutom att vara krönikör på Tyngre.se är Daniel J Larsson verksam som chefredaktör för tidningen och sajten SportHälsa. Han jobbar som föreläsare och driver den populära podcasten FitnessPodden. Finns också på Instagram: @danieljlarsson
° ° °