If you rest, you rust

Om att vila inte bara är överskattat utan ibland även kontraproduktivt.

Alex Danielsson

För många tränande är begreppet vila‌ en av de viktigare parametrarna. Fullt jämförbart med de kanske mer självklara träningen‌ och kosten‌ . Och för en del typ av atleter är behovet av vila också ett verkligt och påtagligt förhållande. Nyligen berättade Gunde Svan‌ i TV att han ett år efter att han lagt av minskat ned träningen till ungefär hälften och då plötsligt fann sig i ett läge där han för första gången på flera år inte var övertränad.

Nu är Gunde Svan ingen som någon annan någonsin ska jämföra sig med. Inte på något sätt. Men för de allra flesta, inte minst oss vanliga gymråttor, är den träningsmängd som skidåkare på elitnivå underkastar sig ett rent och skärt vansinne. Timme ut och timme in, mil efter mil. Allt på en fysisk och mental nivå som gränsar till det övermänskliga. Muskler, lungor, hjärta, blodkroppar, mjölksyretålighet, allt utsätts för en belastning som extremt få av oss klarar av.

För Gunde stannande det dock inte där. Precis allt i hans elitidrottsliv skulle optimeras in i absurdum. Maten var såklart exceptionellt sammansatt, det fattar vem som helst. Men Gunde lade också ner massor av energi på att exempelvis aktivt träna på tekniken för att dricka så effektivt som möjligt där ute i spåren. Han utvecklade till och med ett fiffigt system för att så snabbt och med så få drag som möjligt torka sig med handduken när han duschat. Ja, du fattar.

Tvärt emot vad många tror och rent av hävdar är det dock få av oss iron heads som kommer upp i en träningsdos som gör oss övertränade. Absolut – om vi får för oss att totalt bomba sönder biccarna med 38 arbetsset till failure, och upprepar detta för samtliga muskelgrupper alla dagar i veckan, ja då händer det förmodligen saker i kroppen och i hjärnan som sakta men säkert gör mer skada än nytta. Men för resten av oss är behovet av vila ofta rejält överskattat.

Våra kroppar är liksom gjorda för rörelse. Slita, släpa, bära, slåss. Kanske inte på någon Gunde-nivå, men ändå i en omfattning som är väldigt långt ifrån det pralinätande fjärkontrollsviftandet som fortfarande utgör mångas vardag. Och vi behöver röra oss varje dag. Varje.

Med förvånande tydlighet kan jag notera att ingenting gör mig så glad, stark, nöjd och upprymd som träningen. Hårt ska det vara, såklart. Ju mer utmanande den blir desto större blir också belöningen efteråt. Träningen är som bekant bland det roligaste vi kan ägna oss åt, och det är enligt mig också den tydligaste markeringen på att vi mår bra i våra ansträngningar.

Samtidigt är det också nästan skrämmande så krum och gnisslig jag känner mig när jag inte tränat. Vi är som varsin Ferrari där i garaget. Vi kanske inte måste sätta varvrekord där ute på banan varje dag, men det mesta talar för att motor, förgasare, kylsystem, styrning och annat rent mekaniskt mår bra av att användas som det är tänkt.

Därför ser jag till att starta upp den tänkta V12:an och ge den minst en åktur varje dag. Jag vrider om nyckeln med marklyft och knäböj vanligtvis på måndagar, onsdagar och fredagar. Gasar på med bänkpress, militärpress och armar oftast på tisdagar, torsdagar och lördagar. Söndagarna då? Ja, då kör jag mest runt med lite gott blandat.

Och mig veterligen är jag så långt ifrån överträning man kan tänka sig. Har man kraften måste man använda den.

I dina växande musklers tjänst!

° ° °

REDAKTÖREN LISTAR‌
5 tips för din träning‌

1. Använd grunderna‌
Knäböj, marklyft, bänkpress, chins och miltärpress – det är i princip de övningar du behöver. Visst du kan komplettera med annat lite blandat. Men låt de mest verkningsfulla övningarna spela huvudrollen. 

2. Var frekvent‌
"Man måste låta musklerna vila i 72 timmar innan nästa pass!" brukar det låta. Nej, så är det inte. Tränar du smart så kan du ha förmånen att få återvända betydligt oftare än du tror. Och det är det som ger resultat.

3. Öka kraven‌
En annan framgångsfaktor stavas progression. Försök att från ett pass till annat öka ansträngningen lite. Kanske en repetition till på samma vikter, kanske ett halvkilo till på stången. En starkare muskel är ofelbart också en större dito. 

4. Tänk långsiktigt‌
Tålamod är en dygd. Se dig, din fysisk och din hälsa som ett alltid pågående projekt. Med det tänket blir du aldrig klar, aldrig färdig. Låt istället träningen bli en naturlig del av dig och ditt liv.

5. Ha kul‌
Kan inte nog understrykas. Gör det som gör dig glad. Mår du bra av pausböj, kör pausböj. Pirrar det till av viktade chins, häng på dig bältet och kör. Se de små framstegen och gläds med dom.

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022