För många tränande är begreppet vila en av de viktigare parametrarna. Fullt jämförbart med de kanske mer självklara träningen och kosten . Och för en del typ av atleter är behovet av vila också ett verkligt och påtagligt förhållande. Nyligen berättade Gunde Svan i TV att han ett år efter att han lagt av minskat ned träningen till ungefär hälften och då plötsligt fann sig i ett läge där han för första gången på flera år inte var övertränad.
Nu är Gunde Svan ingen som någon annan någonsin ska jämföra sig med. Inte på något sätt. Men för de allra flesta, inte minst oss vanliga gymråttor, är den träningsmängd som skidåkare på elitnivå underkastar sig ett rent och skärt vansinne. Timme ut och timme in, mil efter mil. Allt på en fysisk och mental nivå som gränsar till det övermänskliga. Muskler, lungor, hjärta, blodkroppar, mjölksyretålighet, allt utsätts för en belastning som extremt få av oss klarar av.
För Gunde stannande det dock inte där. Precis allt i hans elitidrottsliv skulle optimeras in i absurdum. Maten var såklart exceptionellt sammansatt, det fattar vem som helst. Men Gunde lade också ner massor av energi på att exempelvis aktivt träna på tekniken för att dricka så effektivt som möjligt där ute i spåren. Han utvecklade till och med ett fiffigt system för att så snabbt och med så få drag som möjligt torka sig med handduken när han duschat. Ja, du fattar.
Tvärt emot vad många tror och rent av hävdar är det dock få av oss iron heads som kommer upp i en träningsdos som gör oss övertränade. Absolut – om vi får för oss att totalt bomba sönder biccarna med 38 arbetsset till failure, och upprepar detta för samtliga muskelgrupper alla dagar i veckan, ja då händer det förmodligen saker i kroppen och i hjärnan som sakta men säkert gör mer skada än nytta. Men för resten av oss är behovet av vila ofta rejält överskattat.
Våra kroppar är liksom gjorda för rörelse. Slita, släpa, bära, slåss. Kanske inte på någon Gunde-nivå, men ändå i en omfattning som är väldigt långt ifrån det pralinätande fjärkontrollsviftandet som fortfarande utgör mångas vardag. Och vi behöver röra oss varje dag. Varje.
Med förvånande tydlighet kan jag notera att ingenting gör mig så glad, stark, nöjd och upprymd som träningen. Hårt ska det vara, såklart. Ju mer utmanande den blir desto större blir också belöningen efteråt. Träningen är som bekant bland det roligaste vi kan ägna oss åt, och det är enligt mig också den tydligaste markeringen på att vi mår bra i våra ansträngningar.
Samtidigt är det också nästan skrämmande så krum och gnisslig jag känner mig när jag inte tränat. Vi är som varsin Ferrari där i garaget. Vi kanske inte måste sätta varvrekord där ute på banan varje dag, men det mesta talar för att motor, förgasare, kylsystem, styrning och annat rent mekaniskt mår bra av att användas som det är tänkt.
Därför ser jag till att starta upp den tänkta V12:an och ge den minst en åktur varje dag. Jag vrider om nyckeln med marklyft och knäböj vanligtvis på måndagar, onsdagar och fredagar. Gasar på med bänkpress, militärpress och armar oftast på tisdagar, torsdagar och lördagar. Söndagarna då? Ja, då kör jag mest runt med lite gott blandat.
Och mig veterligen är jag så långt ifrån överträning man kan tänka sig. Har man kraften måste man använda den.
I dina växande musklers tjänst!
° ° °
REDAKTÖREN LISTAR
5 tips för din träning
1. Använd grunderna
Knäböj, marklyft, bänkpress, chins och miltärpress – det är i princip de övningar du behöver. Visst du kan komplettera med annat lite blandat. Men låt de mest verkningsfulla övningarna spela huvudrollen.
2. Var frekvent
"Man måste låta musklerna vila i 72 timmar innan nästa pass!" brukar det låta. Nej, så är det inte. Tränar du smart så kan du ha förmånen att få återvända betydligt oftare än du tror. Och det är det som ger resultat.
3. Öka kraven
En annan framgångsfaktor stavas progression. Försök att från ett pass till annat öka ansträngningen lite. Kanske en repetition till på samma vikter, kanske ett halvkilo till på stången. En starkare muskel är ofelbart också en större dito.
4. Tänk långsiktigt
Tålamod är en dygd. Se dig, din fysisk och din hälsa som ett alltid pågående projekt. Med det tänket blir du aldrig klar, aldrig färdig. Låt istället träningen bli en naturlig del av dig och ditt liv.
5. Ha kul
Kan inte nog understrykas. Gör det som gör dig glad. Mår du bra av pausböj, kör pausböj. Pirrar det till av viktade chins, häng på dig bältet och kör. Se de små framstegen och gläds med dom.
° ° °