Näthat. Det är en relativt ny term men ändå har den snabbt vuxit sig stor och välanvänd. Det finns överallt. På skolorna, i politiken, inom sporten och såklart även hos oss som brinner för träningen. Ordet i sig har ännu ingen riktig definition eftersom det är så pass nytt så var är det lämpligt att man drar gränsen mellan kritik och vad är hat? För visst måste man tåla en viss kritik, speciellt i en sport som är så subjektiv som just fitnessporterna där allt handlar om det visuella. Oavsett var så finns det tillfällen då man helt enkelt gör bäst i att knipa igen, jag tar till det gamla citatet: ”Har man inget bra att säga kan man vara tyst.”‌

Till skillnad från förr då det var väldigt få personer som kunde få sina röster hörda i sociala medier, vilket på den tiden var tidningar, radio och TV, så har idag precis vem som helst den möjligheten. Instagram, Twitter, Facebook, you name it, alla kanaler finns redo för att du ska kunna bli den person du alltid velat vara utåt. En underbar frihet, eller hur? Men som i alla fall med frihet finns det de som inte klarar av att hantera den på ett bra sätt. Det tycks finnas personer som känner sig trängda, osedda och avundsjuka där ute som gör allt de kan för att dra ner andra i sin egen mörka håla. Det är såklart tomtarna och trollen där ute. Näthatarna.


Det tycks finnas personer som känner sig trängda, osedda och avundsjuka där ute som gör allt de kan för att dra ner andra i sin egen mörka håla.

Näthatarna tycks alltid ta sikte på de som vill åstadkomma någonting med sina liv, de som är på rätt bana och jagar sina egna mål vilka de än må vara. Det är ofta här hatet kommer in i bilden i ett försök att antingen höja upp sig själv eller för att njuta av att se hur personen i fråga tar åt sig och krymper en smula i självförtroende. Om du som utsatt tar åt dig av kritiken och därtill visar din uppgivenhet blir det ett direkt kvitto på att nättrollet har lyckats och denne stoltserar då nöjt vidare till nästa offer. Om det är en sak du aldrig ska göra är det att ta åt dig av den skit du får, aldrig. För vem har rätten att klanka ner på dig? Det är bara du själv som kan bestämma vem som ska lyckas påverka dig och inte. Detta kräver såklart en stark mental grund och en sådan är inte alltid så lätt att bygga upp. Ha som grund att alltid försöka filtrera bort det negativa och ta in det positiva oavsett om det är svårt eller inte, du kommer må så mycket bättre!

De som hatar har förmodligen för mycket fritid eftersom de har så många råd och tips att dela med sig av till andra. Om de skulle försöka applicera sina teorier på sig själva istället kanske de också kunnat visa sig på stranden i sommar men det är tveksamt så länge de inte byter hobby för näthat är fel väg att gå. Det är ju sällan det är någon med ett riktigt namn som klankar ner på andra. Det är inte Christofer Nober som lurar bakom skärmen och småler medan han klurar på några elaka ord till nybörjarPelle 17 år, för han är fullt upptagen med att bygga en fysik värdig VM-guld. Inte heller är det Mikael Hancic för han har fullt upp med att slamma… ja, vikter på gymmet alltså. Nej, inse att kommentarerna helt enkelt oftast kommer från de som har minst att komma med så de är inget att ta ta åt sig av.

Det tycks finnas vissa ting som dessa skärmryttare alltid tycks gilla att klanka ner på. Här är tre av de delar som oftast får hårdast kritik:

Fysiken
”Dina armar släpar” eller ”dina ben suger” är kommentarer som kanske har en grund i din fysik men det finns tusen olika sätt att uttrycka sig på och de ovannämnda är fel, fel och fel. Det går alltid att skriva saker på ett bra och schysst sätt, men ärligt talat, behöver du verkligen påpeka att hen har små armar? Hen är förmodligen mer än medveten om detta och krigar förmodligen också för fullt på gymmet för att förändra det. Uppmärksamma istället slitet och låt bli att skriva saker som kan tolkas negativt, det bidrar bara till dålig stämning även om du kanske från början menade väl. Och om du inte menade väl så vänligen avsäg dig ditt Instagram-konto för dig vill vi inte veta av mer!

Se till att bara ta åt dig kritiken från de som du verkligen litar på. Jag pratar domare, duktiga coacher och framgångsrika atleter. Att mamma säger att du är finast i världen kommer inte räcka till SM-guld den här gången heller, så håll ryggdunket i en avlägsen ände och fokusera på den kritik som du vet är sann och som således kommer göra dig bättre för framtiden. Vad gäller tomtarna och trollen? Ta inte åt dig.

Tekniken
”Welcome to snap city”, ”kallar du det där knäböj” och ”använd full röreslebana” är några av många tips på hur just DU bör och ska träna. För om det är en sak du ska veta är det att på internet är alla proffs! Alla vet vilken övning som är bäst för dig, vilket respintervall, vilken vila och vilken teknik du måste ha trots att de inte ens bor i din kropp som du gör. Häftigt med sådana spågummor till instagramanvändare! Till och med de som aldrig tränat en gång i sitt liv har saker att säga när det kommer till träning. För alla har ju tränat någon gång i sitt liv, eller hur? Det är på samma sätt som alla tycks ha åsikter om skolan idag. Alla vet hur bäst en sådan bör drivas eftersom alla själva har gått i den en gång i livet. Om det var 50 år sedan eller 10 verkar de dock inte bry sig om, att skolan förändras i takt med samhället och dess invivider gör det lite mer komplicerat än så tyvärr, och detsamma gäller träningen.

INGEN kan säga hur just du ska träna för bäst resultat för ingen går i dina skor. Ingen känner till de eventuella skador och problem du kan ha i bagaget. Ingen känner till hur du bäst upplever att du får pump och resultat. Ingen känner till hur du bäst bör lägga upp din split och hur långa dina pass ska vara. Det kommer alltid finnas rekommendationer och det kommer alltid finnas studier eller folk som säger ditten och datten. Men i slutändan handlar allt om dig själv och vad du själv upplever fungerar bäst, så pröva dig fram.

Det ska såklart tilläggas att det finns gränser för bra och dålig teknik där man riskerar skador, och då är det givetvis viktigt att lyssna. Lyssna dock på rätt person dock som du verkligen har koll. Det kan vara en person som tränat länge och gjort det rätt, en PT eller en styrkelyftare som själv tävlar i momentet och då vet du att du får rätt information från start.

Så om du inte vill knäböja fulldjup pga dåliga knän eller för att du känner att du tappar kontakten med låren så gör inte det, det vet ingen så bra som du själv. Vad gäller tomtarna och trollen? Ta inte åt dig.

Kvinnligheten
”Du ser ut som en man”. Fler och fler styrketränande tjejer idag får någon gång höra de orden eller något i liknande stil. Betyder det då att en man som inte tränar ser ut som en kvinna? Logiken i utttalandet är totalt avsaknad och respekten för andra människor som bortblåst. Ingen har rätten att tala om för någon annan hur den ska eller bör se ut, och inte heller vad man själv tycker om hens utseende. Berättar samma personer för överviktiga att de är just överviktiga? Förmodligen inte. Men att berätta för en tränande person att den har för mycket muskler, börjar förlora sin kvinnlighet, att det inte är attraktivt längre, det går bra? Gör om, gör rätt tack.

Många har läst blogginlägget av Amanda Larsson, ”Och vem fan ger dig rätten att kommentera hur jag ser ut”,‌ vilket behandlar precis det här. Amanda fick nog av de dumma kommentarerna och sade ifrån och ju fler som gör det desto bättre genomslag kommer det ha. Ta ingen skit, du gör det här för din egen skull och inte för andras. Deras åsikter kan göra dig detsamma för det är här är ditt liv fyllt av dina val och allt är helt upp till dig. De som misstycker med vad du gör har egna val och kan därmed stå över sin egen träning men lägga sig i dina eller andras liv, det har de inget med att göra.

Det räcker med att surfa in på en bild från superatleten Dana Linn Bailey som vann Ms Olympia i Womens Physique 2013 för att se att den här typen av kommentarer är så mycket vanligare än man både vill hoppas och tro. ”You will die alone”, ”gross”, ”where is your penis?” osv är saker som folk slänger ut sig helt utan att blinka. Var inte den personen. Var personen som stöttar oavsett om det är en kvinna eller man som tränar stenhårt för sina mål. Vi brinner alla för samma intresse och tillhör alla en och samma familj! Därför är det så viktigt att vi håller ihop och stöttar varandra mot de mål vi har och gläds ihop när någon av oss uppnår nya resultat. Sporra mer, spotta mindre. Ganska enkelt, eller hur? Vad gäller tomtarna och trollen? Ta inte åt dig.

Summa summarum så finns näthatet överallt, i allra högst grad hos oss som tränar. Det kommer alltid sticka lite i ögonen på folk när du gör något bra, är starkare, större, hårdare eller rentutav bara en riktig härlig person att följa. Det kommer alltid finnas de som ogillar dig och gör allt de kan för att dra ner dig. Det handlar sällan om dig utan om den personen bakom skärmen som på något sätt är missnöjd över sig själv och sina egna livsval. Det är med andra ord ingenting du någonsin ska lyssna till eller ens uppmärksamma. Fortsätt göra din grej. Du brinner för det här, du älskar det, du har mål att nå och du vet att du klarar av det! Vad gäller tomtarna och trollen? Ta inte åt dig. Någonsin.