Foto: Martin Rosberg

Stockholmskillen Chris Harnell har sedan debuten 2008 [(1)] alltid tillhört de främsta. Eftersom han är sällsynt begåvad rent fysiskt och även har både karaktär och en utmärkt arbetsmoral så är hans framgångar inte alls särskilt förvånande. Att Chris dessutom generellt sett är en förbaskat grann karl har säkert heller inte skadat.

Chris väg genom de olika tävlingsgrenarna är av det långa slaget.

– Jag började faktiskt min tävlingskarriär, om man kan kalla det så, med Athletic Fitness. Jag tävlade ett par år där, och gjorde bland annat två SM med ett silver och ett brons i bagaget innan jag bestämde mig för att hoppa på Classic Bodybuilding‌ , berättar Chris.

Redan tidigt som var Chris framgångsrik också som kroppsbyggare. Topplaceringar i både Norge och Danmark varvades med stabila insatser även här hemma. På det hela taget var Chis Harnell redan då en sorts arketyp på vad Classic Bodybuilding handlar om. Om linjer, om balans, om harmoni och om att presentera ett visuellt komplett totalpaket. Klassiskt, liksom. Trots dessa framgångar blev Chris ändå sugen på att prova lyckan i Men’s Physique.

– Det var faktiskt flera saker som samverkade i det beslutet. På EM i CBB 2014 [(2)] upplevde jag att jag kanske var aningen för liten mot de bästa i min klass. Och jag hade ingen lust att jobba livet ur mig för att lägga på mig särdeles mer muskler. Samtidigt såg jag dessutom hur MP bedömdes internationellt, och jag kände nog att min fysik och min look skulle göra sig bra där‌ , säger Chris.

Och vi håller med. Utifrån de kriterier som verkar gälla, inte minst internationellt, är det Chris representerar i väldig hög grad förenligt även med Men’s Physique. Så länge han inte flexar.

Precis. Jag fick efter min MP-tävling [(3)] höra att jag hade för stor rygg, och att det satte ner mig lite i domarprotokollen. Och det är ju ett problem, även om det är ett angenämt sådant.‌

Att vara buskablyg är inget man kan beskylla Chris för. Att göra sin MP-debut på Olympia Amateure, som redan är en av de större och mer prestigefyllda tävlingarna vi har här i Europa, är inte direkt en smal sak. Trots startfält och en av allt att döma för stor rygg (!) blev Chris 9:a. Av 36 tävlande.

– Jag ska inte säga att jag var nöjd, jag har lite för mycket vinnarskalle för det. Men jag var i fall inte missnöjd med varken omdömet från branschkollegor eller domarna. Och det var just därför jag bestämde mig för att göra ännu en MP-start lite senare, denna gång i USA.‌

Sagt och gjort. Chris förberedde sig minutiöst, reste över till Los Angeles [(4)], och var taggad till tänderna när beskedet kom: tävlingen inställd.

– Det var, ska vi säga, snopet. Första tanken var såklart att hitta en annan tävling där i LA när jag ändå var där, men det fanns inget som passade riktigt.‌
 

Som man ofta säger – det finns nästan inget ont som inte har något gott med sig. Istället för att anse säsongen förbrukad så kunde tanken om SM i Classic Bodybuilding ta en tydligare form. Det var några veckor kvar till sista anmälningsdagen, och Chris bestämde sig innan han satte sig på planet hem.

– Någonstans hade jag den tanken svävande inom mig redan innan, men lusten och motivationen växte mångfalt när det inte blev någon tävling i USA.‌

Inför SM samarbetade Chris med coachen Fredrik Carlsson, vilken utarbetade en laddningsplan som var tydlig men aningen läskig.

– ”Du kommer se ut som skit på invägningen, aningen bättre på förbedömningen, men du kommer vara sylvass på finalen…”, sa Fredrik till mig, och jag har ett enormt förtroende för hans förmåga att förstå hur min kropp fungerar‌ , berättar Chris.


Du kommer se ut som skit på invägningen, aningen bättre på förbedömningen, men du kommer vara sylvass på finalen…

Och i SM-tävlingarnas tuffaste klass (den var sanslöst bra) var det också märkbart hur Chris blev allt bättre ju längre tävlingarna pågick. Under förbedömningen höll undertecknad Chris som tvåa-trea, typ. Men till finalen kom han ut både hårdare och torrare. Dessutom med överlägset bäst presentation. Med det kunde Chris rättvist ta sitt hett eftertraktade SM-guld, och det var en på flera sätt viktig milstolpe.

– Hela äventyret med Men’s Physique var en rolig grej, en inte alltför seriös satsning på något aningen mer oklart. Men det är helt klart i CBB jag hör hemma. Även om Men’s Physique vinner mark mer och mer, vilket är jättekul, så saknade jag poseringen jättemycket. Och därför är CBB rätt val för mig.‌

Chris Harnell, SM 2014. Världsklass.

Framtiden är dock långt ifrån klar. Chris känner själv att han har en hel del ogjort på tävlingsscenen fortfarande, inte minst internationellt, men det är mycket som måste stämma för att ge plats för en ny satsning.

– Livet har många faser och många delar, som alla måste få plats och näring att utvecklas. Inte minst familjebiten, som just nu är prioritet 1. Dessutom ska företagen [(5)] ha sin del av min uppmärksamhet. När allt detta fungerar som det förtjänar så är jag absolut beredd att göra ännu en tävlingssatsning.‌

Att den då skulle ske i något annat än Classic Bodybuilding är dock inte särsksilt troligt.

– Haha… man ska aldrig säga aldrig, men som det känns nu så är borta bra men hemma bäst.‌


FAKTA‌
Namn: Chris Harnell
Ålder: Född 1977
Längd: 185 cm
Vikt: 96–99 kg off / on 91–92 kg
Familj: Sambo Anna-Maria Lacatus, döttrar Leonie och Keyla
Bor: Stockholm
Arbete: Egen företagare: Ägare av Fitness Lifestyle-butikerna i Stockholm samt webshop (http://www.fitnesslifestyle.se), samt svensk representant för Scitec Nutrition
Bästa muskelgrupp: Mage och Axlar
Sämsta muskelgrupp: Ben – även om de blivit mycket bättre
Vill tacka: Fredrik Carlsson för allt stöd, kunskap och din tro på mig, Martin Rosberg för pep stöd samt att du förevigar mina tävlingssatsningar i bild, mina samarbetspartners Scitec Nutrition. Dcore.

MERITER‌
2008 SM i Athletic fitness, 2:a
2009 SM i Athletic Fitness, 3:a
2010 Oslo Grand Prix, CBB, 1:a
2010 Norway Open, CBB, 2:a
2010 Pepa Opava Grand Prix, CBB, 6:a
2011 SM, CBB, 3:a
2012 Battle of Scandinavia, 1:a
2012 Loaded Cup, 2:a
2012 Oslo GP, 3:a
2014 Battle of Scandinavia, 1:a
2014 Loaded Cup 2:a 
2014 EM CBB 12:a
2014 Olympia Amature, Men’s Physique, 9:a
2014 SM, CBB, 1:a