Borta bra men hemma bäst

Han gjorde en tillfällig utflykt till Men’s Physique som blev just tillfällig. Chris Harnell är nu inte bara tillbaka som CBB-atlet. Han är dessutom bäst i Sverige.

Alex Danielsson

Foto: Martin Rosberg

Stockholmskillen Chris Harnell har sedan debuten 2008 [(1)] alltid tillhört de främsta. Eftersom han är sällsynt begåvad rent fysiskt och även har både karaktär och en utmärkt arbetsmoral så är hans framgångar inte alls särskilt förvånande. Att Chris dessutom generellt sett är en förbaskat grann karl har säkert heller inte skadat.

Chris väg genom de olika tävlingsgrenarna är av det långa slaget.

– Jag började faktiskt min tävlingskarriär, om man kan kalla det så, med Athletic Fitness. Jag tävlade ett par år där, och gjorde bland annat två SM med ett silver och ett brons i bagaget innan jag bestämde mig för att hoppa på Classic Bodybuilding‌ , berättar Chris.

Redan tidigt som var Chris framgångsrik också som kroppsbyggare. Topplaceringar i både Norge och Danmark varvades med stabila insatser även här hemma. På det hela taget var Chis Harnell redan då en sorts arketyp på vad Classic Bodybuilding handlar om. Om linjer, om balans, om harmoni och om att presentera ett visuellt komplett totalpaket. Klassiskt, liksom. Trots dessa framgångar blev Chris ändå sugen på att prova lyckan i Men’s Physique.

– Det var faktiskt flera saker som samverkade i det beslutet. På EM i CBB 2014 [(2)] upplevde jag att jag kanske var aningen för liten mot de bästa i min klass. Och jag hade ingen lust att jobba livet ur mig för att lägga på mig särdeles mer muskler. Samtidigt såg jag dessutom hur MP bedömdes internationellt, och jag kände nog att min fysik och min look skulle göra sig bra där‌ , säger Chris.

Och vi håller med. Utifrån de kriterier som verkar gälla, inte minst internationellt, är det Chris representerar i väldig hög grad förenligt även med Men’s Physique. Så länge han inte flexar.

Precis. Jag fick efter min MP-tävling [(3)] höra att jag hade för stor rygg, och att det satte ner mig lite i domarprotokollen. Och det är ju ett problem, även om det är ett angenämt sådant.‌

Att vara buskablyg är inget man kan beskylla Chris för. Att göra sin MP-debut på Olympia Amateure, som redan är en av de större och mer prestigefyllda tävlingarna vi har här i Europa, är inte direkt en smal sak. Trots startfält och en av allt att döma för stor rygg (!) blev Chris 9:a. Av 36 tävlande.

– Jag ska inte säga att jag var nöjd, jag har lite för mycket vinnarskalle för det. Men jag var i fall inte missnöjd med varken omdömet från branschkollegor eller domarna. Och det var just därför jag bestämde mig för att göra ännu en MP-start lite senare, denna gång i USA.‌

Sagt och gjort. Chris förberedde sig minutiöst, reste över till Los Angeles [(4)], och var taggad till tänderna när beskedet kom: tävlingen inställd.

– Det var, ska vi säga, snopet. Första tanken var såklart att hitta en annan tävling där i LA när jag ändå var där, men det fanns inget som passade riktigt.‌

Som man ofta säger – det finns nästan inget ont som inte har något gott med sig. Istället för att anse säsongen förbrukad så kunde tanken om SM i Classic Bodybuilding ta en tydligare form. Det var några veckor kvar till sista anmälningsdagen, och Chris bestämde sig innan han satte sig på planet hem.

– Någonstans hade jag den tanken svävande inom mig redan innan, men lusten och motivationen växte mångfalt när det inte blev någon tävling i USA.‌

Inför SM samarbetade Chris med coachen Fredrik Carlsson, vilken utarbetade en laddningsplan som var tydlig men aningen läskig.

– ”Du kommer se ut som skit på invägningen, aningen bättre på förbedömningen, men du kommer vara sylvass på finalen…”, sa Fredrik till mig, och jag har ett enormt förtroende för hans förmåga att förstå hur min kropp fungerar‌ , berättar Chris.

‌ Du kommer se ut som skit på invägningen, aningen bättre på förbedömningen, men du kommer vara sylvass på finalen…
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Och i SM-tävlingarnas tuffaste klass (den var sanslöst bra) var det också märkbart hur Chris blev allt bättre ju längre tävlingarna pågick. Under förbedömningen höll undertecknad Chris som tvåa-trea, typ. Men till finalen kom han ut både hårdare och torrare. Dessutom med överlägset bäst presentation. Med det kunde Chris rättvist ta sitt hett eftertraktade SM-guld, och det var en på flera sätt viktig milstolpe.

– Hela äventyret med Men’s Physique var en rolig grej, en inte alltför seriös satsning på något aningen mer oklart. Men det är helt klart i CBB jag hör hemma. Även om Men’s Physique vinner mark mer och mer, vilket är jättekul, så saknade jag poseringen jättemycket. Och därför är CBB rätt val för mig.‌

Chris Harnell, SM 2014. Världsklass.

Framtiden är dock långt ifrån klar. Chris känner själv att han har en hel del ogjort på tävlingsscenen fortfarande, inte minst internationellt, men det är mycket som måste stämma för att ge plats för en ny satsning.

– Livet har många faser och många delar, som alla måste få plats och näring att utvecklas. Inte minst familjebiten, som just nu är prioritet 1. Dessutom ska företagen [(5)] ha sin del av min uppmärksamhet. När allt detta fungerar som det förtjänar så är jag absolut beredd att göra ännu en tävlingssatsning.‌

Att den då skulle ske i något annat än Classic Bodybuilding är dock inte särsksilt troligt.

– Haha… man ska aldrig säga aldrig, men som det känns nu så är borta bra men hemma bäst.‌


FAKTA‌
Namn: Chris Harnell
Ålder: Född 1977
Längd: 185 cm
Vikt: 96–99 kg off / on 91–92 kg
Familj: Sambo Anna-Maria Lacatus, döttrar Leonie och Keyla
Bor: Stockholm
Arbete: Egen företagare: Ägare av Fitness Lifestyle-butikerna i Stockholm samt webshop (http://www.fitnesslifestyle.se), samt svensk representant för Scitec Nutrition
Bästa muskelgrupp: Mage och Axlar
Sämsta muskelgrupp: Ben – även om de blivit mycket bättre
Vill tacka: Fredrik Carlsson för allt stöd, kunskap och din tro på mig, Martin Rosberg för pep stöd samt att du förevigar mina tävlingssatsningar i bild, mina samarbetspartners Scitec Nutrition. Dcore.

MERITER‌
2008 SM i Athletic fitness, 2:a
2009 SM i Athletic Fitness, 3:a
2010 Oslo Grand Prix, CBB, 1:a
2010 Norway Open, CBB, 2:a
2010 Pepa Opava Grand Prix, CBB, 6:a
2011 SM, CBB, 3:a
2012 Battle of Scandinavia, 1:a
2012 Loaded Cup, 2:a
2012 Oslo GP, 3:a
2014 Battle of Scandinavia, 1:a
2014 Loaded Cup 2:a 
2014 EM CBB 12:a
2014 Olympia Amature, Men’s Physique, 9:a
2014 SM, CBB, 1:a


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Tävlingen avgjord – här är årets pepparkakshus!

Här är de smarriga segrarna i årets pepparkakshustävling.

Alex Danielsson

27 dec. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson

28 okt. 2020

Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

13 okt. 2020

Fred Hatfield – knäböjsfenomenet

Fred "Dr Squat" Hatfield knäböjde fyra gånger kroppsvikten, i fyra olika viktklasser.

Josef Eriksson

7 okt. 2020

Mot 400 kg i marklyft

Emil Norling berättar om vägen fram till att bli världens bästa marklyftare.

Alex Danielsson

4 okt. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Pat Casey – 60-talets starkaste man

Pat Casey var först i världen med att böja 363 kg (800 lbs), bänka 272 kg (600 lbs) och nå en total på 907 kg (2000 lbs). Det här är hans historia.

Josef Eriksson

29 sep. 2020

Slipa fram ditt 6-pack! Effektiv magträning med Sebastian Jansson

Effektiv magträning med segermaskinen Sebastian Jansson.

Alex Danielsson

15 juli 2020

Vill du bänka 250 kg? Lär dig av Joel Sundelin.

Lär dig hemligheten till en stark bänkpress. Och en stor hylla.

Alex Danielsson

5 juli 2020

Så får du en stark överkropp – med Simon Mäntylä

Möt en de bästa crossfit-atleter vi har, Simon Mäntylä, och lär dig mer om hans träning, ambitioner och framtidsplaner.

Alex Danielsson

2 juli 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Träna ben med Emma Tall

Den bamsiga CrossFit-stjärnan Emma Tall lär dig bygga buggar med bett. Hemligheten? Hårt arbete.

Alex Danielsson

4 juni 2020

Denice Moberg tar världen med storm

Fitness- och numera även TV-stjärnan Denice Moberg berättar om sitt liv och sin träning.

Alex Danielsson

26 maj 2020

Bänkpressens historia

Hur började egentligen allt det här med styrkelyft och bänkpress? Josef Eriksson tar på sig magisterhatten och leder oss med på en rygglägesresa som heter duga.

Josef Eriksson

26 juni 2019

"Det går bort om man tränar hårdare..."

Intervju med Team Tyngre Rehabs Erwin Linden.

Daniel Andréasson

16 okt. 2018