Hungrig mage ger klena lyft.

Jadå. Jag ska gå ner i vikt. I podden har jag och Andreas snackat om det länge, och sedan en tid har vi också myntat själva processen till Ninja-projektet. Vi ska helt sonika bli lättare, smidigare och mer ninja-lika versioner av oss själva. Fin idé, såklart. Främst ur hälsoperspektiv, men även för rörelseberoende prestationsmoment som golf, skidåkning och all form av konditionsträning.

Men ur ett styrkeperspektiv? Not so much. I dagsläget har undertecknat skalat närmare 5 kg sedan första riktiga vägningen. Dessvärre övertrumfas dessa tappade kg med råge av motsvarande tapp på stången. I bänk, som är en erkänd tjockisgren, är jag knappt norr om tresiffrigt numera. Och i knäböj, som precis som bänk, ger extra favörer till den rundnätte, märks samma nedåtgående trend. 

När det kommer till det viktigaste av alla lyft (jag är säker på att du håller med); det där stången väl ligger på marken, lika hotandes som lockades, är förhållandet lite mer svårdefinierat. Man pratar ofta om att vinklar och räckvidd försämras av en alltför knubbig silhuett, och det må så vara. Men har du väl nått stången så får du ingen märkbar fördel av att vara en typ 5% lättare version av dig själv. Tro mig. 

I sammanhanget kan det också vara värt att nämna följande: jag beskylls ofta – och då alltid med rätta – att ha ett sämre dietpsyke än många andra. Kanske för att jag så ohyggligt tydligt ser att det finns alltför många parmesanostar och spänstiga rödvinsbuteljer kvar för mig att vältra mig i där ute. 

När det kommer till marklyft så är kroppen och vad den är kapabel till bara en del av ekvationen. Faktum är att lejonparten av ansträngningen i att bända upp en bågnande skivstång utgörs av vad som äger rum mellan öronen. Är du där i märgen övertygad om att du kan betvinga vikten, och dessutom vet var gasreglaget sitter, så klarar du såklart uppgiften. Men om du mentalt sviktar… om än bara lite. Ja, då är du körd, och stången förblir då kvar i samma golv där både bälte, vattenflaska och mobiltelefon under illa kvävda könsord strax därefter slungas med full och förödande kraft.

Så för att summera: Jag tappar vikt. Både på vågen och stången. Än så länge, trots ost och rödpang, har jag dock inte tappat livslusten riktigt lika mycket.

Tyngre IX

Kanske har du noterat att vi ansåg det nödvändigt att ställa in vår fitnesstävling Tyngre Classic IX? Ända sedan den första utgåvan av tävlingen 2015 har vi försökt addera nya element och nya infallsvinklar för att ta det till nya nivåer av flärd, glädje och upplevelse. Med Tyngre Classic IX ville vi ta det ännu ett stag i den riktningen.

Av flera orsaker valde vi till slut att genomföra tävlingen utan förbundssanktion. Det betyder från vårt perspektiv att vi inte är emot någon, utan istället för alla, vilket är en världsåskådning som tydligen inte gillas av alla. Kanske allra minst av förbundet IFBB Sweden.

När vi under 13-helgen officiellt presenterade tävlingen försökte vi också förutse ett antal självklara motargument, och dessutom bemöta dessa. Förbundet svarade då med att vi ”vilseledde”, och fortsatte dessutom med vad vi betraktar som grundlösa medel att försöka låsa in atleter och funktionärer.

Vi formulerade därför ett öppet brev till förbundsstyrelsen där vi sammanställt några kompletterande frågor och ett antal ifrågasättanden. I skrivande stund har det nu förflutit mer än tre veckor sedan dess, men ännu ingen respons.

Och av den anledningen kände vi oss till slut tvungna att helt sonika ställa in Tyngre Classic IX. Med den politik som nuvarande styrelse för IFBB Sweden verkar fast besluten om att driva så går det helt enkelt inte att lita på att atleter och funktionärer får en rimlig och rättvis behandling ifall de deltar på Tyngre Classic IX. Och därigenom faller ett av våra huvudargument med egentligen allt vi gör: det ska vara roligt.

Grejer på gång

Som du vet så flänger vi lite också. Kvar under den här svängen av Meet & Greet är följande event:

21 februari   ICA Kvantum, Åkersberga
22 februari   Nya Pulsen, Flemingsberg

Har du lust att springa förbi på någon av dessa så vore det förbaskat trevligt.

Jag vill också passa på att slå ett slag för en fantastisk kurs i Evidensbaserad Axelrehabilitering för både sjukvårdspersonal och stundenter som killarna i Team Tyngre Rehab håller i. Den 28 mars kör de den på Handens Sjukhus, och det finns fortfarande några biljetter kvar.

För dig som gillar smarriga grejer: nyligen lanserade vi ett proteinpulver i den nya smaken Chokladboll. Som vanligt finns den både som vassle och kasein. Vi visste såklart att den skulle vara populär, men reaktionerna och intresset har med råge överträffat alla förväntningar. Testa den idag du med, vetja.
 
Och du – håll utkik i nästa vecka för en annan riktigt skön nyhet vi tagit fram! Mighty proud of this one!

Med det önskar jag dig en fantastisk träningsvecka!


I dina växande musklers tjänst!
Alex

PS! Signa gärna upp dig på vårt nyhetsbrev. Det kostar gratis och du får där alltid både exklusiva erbjudanden och en försmak av vad som är på gång.