En ängel i speedos

Ynglingen Calle Bolund sprider ljus bland både tävlande och vanliga motionärer.

Alex Danielsson

Han är svår. Nej, inte som person, som koncept, eller ens ur ett fysiskt perspektiv. Men att med endast några få ord beskriva honom är i det närmaste omöjligt. Calle, eller Carl-Christian som han egentligen är döpt till, är med allt han har i väskan ett sällsynt välkommet nytillskott på den svenska fysikscenen. Helt befriad från både attityd och hybris, men med stark integritet och en naturlig tro på sig själv. Ännu spjuveraktigt nyfiken och uppfriskande valpig gör han sig själv inte det minsta märkvärdig. Men det han representerar är i högsta grad just det.

Calle under sina sista förberedelser inför VM i Mexiko.
Jag minns tydligt när jag såg honom första gången, det var på Tammerpokalen 2012. In kom en kille som inte såg ut som någon annan. Han var nämligen helt vit. Men han hade lår från en annan planet, och efter en lite bynglig inledning visade han dessutom att han hade talang för posering.

”På Tammerpokalen får man ju inte ha tävlingsfärg, och jag hade ingen kläm på brun-utan-sol som en del körde med, och som kritvit kunde jag ju inte sola i solarium heller. Faktum är att jag knappt visste vad bodybuilding var. Jag fick liksom lärde mig under tiden jag stod på scenen. Jag kollade på mina motståndare och gjorde som de. Därför var det extra kul att komma bland topp 3, och jag kände att detta kanske är något jag har en chans i. Så jag bestämde mig för att börja satsa.”, berättar Calle.

Calle på SM 2014.
En aspekt som utmärker Calle rent fysiskt är att han är grundatletisk, spänstig och explosiv, och samtidigt smidig som en katt. Föga förvånande finns där en bred träningsbakgrund. Calle var naturligt stark som liten, han studsade, klängde och klättrade överallt. Han har bland annat en bild på sig själv som 6-åring där han klättrat på ett rep ända upp i taket i badhuset.

Hockey blev Calles första naturliga tillflyktsort, och då som målvakt (därav vigheten). Under en hockeyträning som 17-åring blev han dock skadad, och tillfälligt konvalescent. Och där kom styrketräningen in. Från början var det tänkt som rehab för hockeyn, men och intresset för styrka, muskler, kost och träning växte snabbt för unge herr Bolund. Hans framfart bland hantlar och stänger uppmärksammades, och hans muskulära utveckling gick i rekordfart, vilket gjorde att även Calles motivation växte snabbt. Men att tävla i bodybuilding var Calle inte riktigt beredd på.

”Nej, jag tyckte det såg väldigt fjantigt ut att stå i ett par speedos & olja och flexa. Jag ville satsa på styrka, helt klart. Jag tränade på SAK [(1)] ett tag, lärde mig mycket av grunderna där. Provade även Fitness Five 2012, men jag var inte så stark som jag trodde, och kom väl på nedre halvan.”, berättar Calle.

En av favvoövningarna.
Det sistnämnda hände ca 4 veckor innan Tammerpokalen 2012. Det var då herrar Lars Berglund och Anders Graneheim satte igång operation övertalning. Calle skulle tävla på Tammer.

”Mjo, men jag var tveksam. Men, ja. Jag körde. Fick hjälp av Lars med tömning och fyllning sista veckan, men han ville inte hjälpa mig med kosten eftersom jag åt hamburgare och glass hela tiden.”, säger Calle med ett skratt.

Och trots solbrist och poseringserfarenhet stod han där som trea. Två år senare – sommaren 2014 – kliver Calle upp på SM-scenen i Karlstad och, vad ska man säga, levererar. Eftersom få ord inte funkar så väljer jag att citera mig själv i omdömet från Calle vid den tävlingen:

”Jag säger det med en gång. Fan vad jag älskar Calle Bolund! Nej, jag känner honom inte, och har väl bara sprungit på honom någon gång på gymmet i Sundsvall. Men jag älskar honom ändå. På rätt sätt, måste jag kanske tillägga. Killen är fjunigt ung men klarar ändå av att fatta modiga och mogna beslut i en rad olika frågor. Främst i valet av poseringsmusik: ingen Rammstein, ingen Avicii, ingenting som någon under 65 år någonsin frivilligt skulle lyssna på. Ett lugnt stycke (faktiskt introt till Daft Punks "Within"), till vilket han poserar som han inte gjort annat. Inte en krabba som inte var där med flit, faktiskt inte en enda rörelse för mycket. Bara det som skulle vara där. Som den episka spliten han avslutade med… Sedan är han så där ystert lycklig över att få vara med, men på ett moget sätt, nästan. Och när han ropas ut som segrare så ser jag riktigt att han inte riktigt kan greppa det. Skulle han ha vunnit? Ja, det var nästan som att se sina barn rafsa upp en på tok för dyr julklapp. Episkt. Och som byggare då? Ja, lika episkt även där.” ‌

Calles egen kommentar efteråt var föga förvånande lite mer jordnära:

”Det var riktigt skönt, jag hade verkligen satsat allt. Mitt mål var att känna att jag kunde ge allt, hålla en strikt kost osv. Jag ville komma till tävlingen och känna mig nöjd, känna glädje på scenen. Allt detta upplevde jag och det var riktigt roligt.”

Glad men inte riktigt nöjd över sin VM-prestation.
Med SM-segern klev Calle rakt in i den svenska VM-truppen till Mexiko, och blev där sexa. Han är såklart stolt som en ungtupp, men inte riktigt helnöjd med sin prestation:

”Det var superhäftigt att komma till final på VM, självklart. Allt runtomkring, att få åka till Mexiko, att få representera landslaget, med mer. Så sjukt. Men själva prestationen var jag inte riktigt nöjd med. Jag kan väl säga så mycket som att jag är inte klar än. Om jag hade prickat formen som på SM så hade det gått bättre. Men nu vet jag vad jag gjorde fel och vad jag kan trimma till nästa gång.”

SM-formen hade sannolikt räckt ännu längre på VM.
Livet på hemmaplan för en ung man efter en lång tävlingssatsning som Calles är heller inte det enklaste. Calle satsar för fullt på sitt eget företag som personlig tränare och massör, och ägnar sig förutom åt det åt att just nu äta.

”Haha, jag åt säkert 1,5 kg glass igår. Spårat lite på grund av mycket jobb. Jag har ju mitt eget företag så det har blivit arbetsdagar mellan 08.00 och 20.00 för att sedan fortsätta med pappersarbetet under kvällen/natten, samt utbildningar och möten. Detta har gjort att min egen träning har kommit i andra hand, och jag har samtidigt passat på att njuta av allt det goda jag längtat efter under dieten. Bland annat sjuka mängder glass…:D”

Tro nu inte att Calle väger 100 kg sofftjock till våren.

”Nä, nu har jag börjat komma ikapp. Styrt upp kosten lite igen och kommit igång med träningen. Alltså, vilken träningsglädje och vilket tryck man har i kroppen efter tävling, sjukt! Så träningen är ungefär densamma som under diet. Fast jag kör 6 pass i veckan istället för 5, samt byter ut morgonpromenaden mot till exempel mage eller vader eller bara en större frukost.”

Kvalitet.
Tyngre är inte den enda mediekanal som uppmärksammat denne solskensspridare. SVT, lokalradio och allehanda tidningar har varit där och frågan är hur det kan påverka en fyr som Calle.

”Det har varit jätteroligt verkligen, men jag är noga med att jag inte ska segla iväg. Jag har sagt till bland annat mamma och min närmsta vän att om de skulle märka minsta lilla skillnad på mig så får dem ryta till. Men jag känner inte att jag förändrats. Jag är lilla jag, fortfarande. Dock är det superroligt med denna mediala uppmärksamhet med radio, tv och tidningar. Jag passar på att ta åt mig allt jag kan, både för företagets skull, samt för min egen del. Framöver kan man inte leva på gamla meriter så jag passar på nu. Många gånger när jag gick hem från skolan, tror jag kan ha varit 9-10 år, tänkte jag att "när jag blir stor ska jag bli kändis, jag ska vara i tidningen, dom ska läsa om mig och ångra att de retar mig". Så på sätt och vis är det ett mål jag haft sedan många år och nu har jag lyckats med det.”

Som sagt.
Calle Bolund är du som märker ingen dussinvara. Att han utvecklats till vad han idag står för är dock ingen slump.

”Mamma & pappa har alltid jobbat mycket vilket har gjort att jag lärde mig ta hand om mig själv i tidig ålder, samt att min äldre bror har asperger och är autistisk, vilket gjorde att jag tidigt fick ta ansvar och hjälpa honom. Detta har även gett mig stor respekt för alla, att se det fina hos alla. Jag har också haft det lite jobbigt under skoltiden, vilket har gjort att jag behandlar alla som jag själv vill bli behandlad och sedd. Jag gillar utmaningar och att testa mig fram. Man måste våga chansa för att vinna, livet är för kort för att inte pröva sig fram.”

Vi sa ju att killen är en ängel.


Fakta
‌ Namn: Carl-Christian Bolund
Ålder: 21 år (född 1993)
Längd: 177 cm
Vikt, on/off: 79/95 kg
Bor: Sundsvall
Utbildning/yrke: Personlig Tränare & Massör
Tränat sedan: Barnsben - all typ av träning
Tränar på (gym): Ironworks, som även är min arbetsplats
Civilstånd: Haha… "det är komplicerat"
Sponsorer: Celsius & Tillskottsbolaget
Förebilder: Kimmo Kapanen
Favoritövning: Hantelcurl (Biceps)
Bästa muskelgrupp, andra styrkor: Ben, rörlig & vig sedan tiden som hockeymålvakt.
Behöver utveckla: Bröst!
Meriter, alla i CBB, junior:
3:a Tammerpokalen 2012
2:a SM-kval, 2013
4:a SM, 2013
1:a SM, 2014
6:a VM, Mexiko

Träningsupplägg‌
‌ Mån: Ben, mage
Tis: Bröst, mage
Ons: Vila
Tor: Axlar, vader
Fre: Bröst, mage
Lör: Rygg, biceps
Sön: Axlar, triceps

Kostupplägg, inför tävling:
‌ Ett ord - TORSK! I övrigt väldigt basic: potatis & torsk / kyckling, proteinpulver, omega 3, vitamintillskott och PWO. Inga konstigheter. Mycket grönsallad, tomat & broccoli.

Calles 5 träningstips till nybörjare‌
‌ * Ha roligt

  • Glöm inte sömn och kost
  • Fråga gärna
  • KÖR INTE FÖR TUNGT
  • Fastna inte i gymmet, det kan vara bra att variera då & då med andra träningsformer.

Vad blir nästa steg & mål för Calle?
‌ Det håller jag hemligt. Dock kan jag säga så mycket som att jag ska köra Chins-SM på Fitnessfestivalen och siktar på att inte komma sist... haha!



Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Tävlingen avgjord – här är årets pepparkakshus!

Här är de smarriga segrarna i årets pepparkakshustävling.

Alex Danielsson

27 dec. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson

28 okt. 2020

Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

13 okt. 2020

Fred Hatfield – knäböjsfenomenet

Fred "Dr Squat" Hatfield knäböjde fyra gånger kroppsvikten, i fyra olika viktklasser.

Josef Eriksson

7 okt. 2020

Mot 400 kg i marklyft

Emil Norling berättar om vägen fram till att bli världens bästa marklyftare.

Alex Danielsson

4 okt. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Pat Casey – 60-talets starkaste man

Pat Casey var först i världen med att böja 363 kg (800 lbs), bänka 272 kg (600 lbs) och nå en total på 907 kg (2000 lbs). Det här är hans historia.

Josef Eriksson

29 sep. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Slipa fram ditt 6-pack! Effektiv magträning med Sebastian Jansson

Effektiv magträning med segermaskinen Sebastian Jansson.

Alex Danielsson

15 juli 2020

Vill du bänka 250 kg? Lär dig av Joel Sundelin.

Lär dig hemligheten till en stark bänkpress. Och en stor hylla.

Alex Danielsson

5 juli 2020

Så får du en stark överkropp – med Simon Mäntylä

Möt en de bästa crossfit-atleter vi har, Simon Mäntylä, och lär dig mer om hans träning, ambitioner och framtidsplaner.

Alex Danielsson

2 juli 2020