Kan dina gener påverka hur du reagerar på koffein?

Ny forskning antyder att det finns genetiska förklaringar till varför vi upplever effekten av koffein olika.

Jacob Gudiol

Häromdagen satt jag och Wille och spelade in ett nytt avsnitt av podden Tyngre Träningssnack tillsammans med Tommy Lundberg‌ som vi haft med tidigare. Vi diskuterade då en hel del nyare information som togs upp under American College of Sports Medicine (ACSM) stora kongress som nyligen avslutats och en av de saker som Tommy tog upp då var hur stor skillnaden var mellan hur olika personer reagerar på koffein och att man ha isolerat en enskild gen som verkar styra mycket av den effekten.

Det här var ganska ny information för Tommy och jag hade inte heller hört talats om det sedan tidigare så jag valde därför att försöka sätta mig lite djupare in i frågan och samtidigt skriva en artikel om det här.

CYP1A2 och din metabolism av koffein

Genen det handlar om har namnet CYP1A2 och den verkar bland annat ha en stor inverkan på hur snabbt vi bryter ner koffein i levern efter att vi har fått i oss det. Om du har två så kallade A-allel så bryter du ner det snabbt men om du istället har en eller två C så bryter du ner det långsamt. Fördelningen mellan människor med de olika anlagen skiljer sig lite från land till land men det ligger omkring 50 procent.

Så ungefär hälften av befolkningen bryter ner koffein långsammare än andra hälften. Det som är intressant här är att hälsoeffekterna från kaffedrickande verkar variera beroende på hur snabbt du bryter ner koffeinet. De som bryter ner koffein långsammare verkar få helt andra effekter än de som bryter ner det snabbt där resultaten i epidemiologiska studier allt som oftast är sämre för de som bryter ner det långsamt (1, 2, 3). Till skillnad från de som bryter ner koffein snabbt där kaffe allt som oftast verkar vara positivt eller neutralt så verkar effekten alltså mer vara mot neutral och möjligen negativ för de som bryter ner det långsamt. Samtidigt så finns det även en studie sär man visat att de som bryter ner koffein snabbt och dricker kaffe har lägre bentäthet än de som bryter ner koffein långsamt som dricker samma kaffemängd (4)

Jag har endast länkat de tre studier med negativa resultat som jag hittat ovan och det finns en del studier som tittat på till exempel cancer och Parkinsons där man inte sett någon skillnad i risk. Än så länge är antalet studier på området inte heller så imponerande och resultaten är som sagt lite blandade, så jag skulle inte lägga för stor vikt vid det här ännu. Men det är onekligen intressant.

Påverkas även effekten av koffein på prestationsförmågan av samma gen?

Det som hade väckt Tommys intresse som mest på konferensen var en studie där man funnit att personer som bryter ner koffein snabbt får en positiv effekt på prestationen av att nyttja protein medan man i samma studie fann det motsatta resultatet för personer som bryter ner koffein långsamt.

Då det här är ett studieresultat som än så länge bara är publicerat på konferens så vet vi egentligen ingenting kring upplägget och de faktiska variationerna i resultat, men med hjälp av Twitter så hittade jag i alla fall en bild som visar på skillnaderna i resultat i studien.

I den här studien verkar man ha testat på ett annorlunda sett mot de studier jag refererat ovan och som du kan se var det endast gruppen AA med 8 av de 100 deltagarna som fick en försämrad prestation.

Som jag skrev ovan används vanligen AA för att beteckna de som bryter ner koffein snabbt, inte långsamt som det var i studien ovan. Man verkar helt enkelt ha testat lite annorlunda i den här studien för att avgöra vem som bryter ner koffein snabbt eller långsamt jämfört med de flesta andra studier på området.

Så med bara den här bilden från en konferens så kan jag helt enkelt inte säga mycket mer än att om deras resultat stämmer så är det omkring kanske 10 procent av befolkningen som kan få en negativ effekt på sin prestationsförmåga från koffein medan övriga får en positiv effekt och där vissa möjligen får än ännu större effekt än andra (GG verkar få en lite bättre effekt än GA ovan).

Jag sökte runt en hel del efter andra studier där man tittat på om den här genen påverkar effekten från koffein på prestationsförmåga och jag lyckades hitta fyra stycken.

I en mindre studie, där man endast delade in deltagarna i snabb nerbrytning (AA) eller mer långsam (C), fann man ingen skillnad i effekt mellan från koffein mellan grupperna (5). I en annan studie testade man tennisspelare och fann då att personer som bröt ner koffein snabbt verkade reagera annorlunda på koffeinet sett till deras puls men man fann ingen skillnad i faktiskt prestation (6). Jag tycket inte man kan dra några egentliga slutsatser från de här två studierna för sig själv.

I den andra studien jag hittade tittade man på cyklister på lite högre motionsnivå som även tävlade en del. Där fann man att koffein hade en tydlig positiv effekt hos de som bröt ner koffein snabbt (AA) medan resultaten var mer tveksamma för gruppen med deltagare som bröt ner koffein långsammare (CA eller CC) (7). Du kan se de individuella resultaten för alla deltagarna i grafen här under där en prick ovanför strecket i mitten innebär en förbättrad prestation med koffein och en prick under innebär en försämrad.

I den fjärde studien som utfördes av samma forskargrupp som som den tredje studien här ovan inkluderade man personer som tränade lite cykling men på en låg nivå (8). Istället för 40 km cykling testade man även endast deltagarna över 3 km. I den här studien inkluderade man sedan förutom samma analys som i den tidigare studien även en där man tittade på om tiden på dygnet påverkade effekten samtidigt som man även undersökte effekten av att bara skölja munnen med en dryck som innehåller koffein och sedan spotta ut det igen.

Resultatet i den här studien gick då rakt emot det resultat som de funnit tidigare och här fann de att personer som hade en eller två kopior av C fick aningen bättre resultat än de som hade AA. Forskarna hade ingen egentligen förklaring till det här resultatet mer än att de spekulerar i att skillnaden i träningsnivå mellan deltagarna i de två studierna kan ha spelat in.

Utöver de här publicerade studierna lyckades jag även hitta en avhandling där man undersökte effekten av koffein under ett triathlon där man dessutom tittade på om deltagarnas gener som påverkar nerbrytningen av koffein hade någon inverkan på effekten (9). I den här studien såg man ingen effekt av deltagarnas gener men som vanligt förbättrade koffein prestationen för gruppen i stort.

Summering

När man är på konferenser likt ACSM är det ofta att man får ta del av information som ännu inte är publicerad. Studien där jag endast lyckats skaka fram en bild ovan är ett sådant exempel men det kan ju även vara så att det finns mer opublicerat material som jag inte känner till. I podden nämner också Tommy Lundberg‌ att det ska vara en ny review på väg att publiceras på ämnet som ska bli intressant att titta igenom när den släpps.

För närvarande verkar det dock som att det är studieresultatet som presenterades på ACSM som är det som sticker ut i att man såg en faktisk försämring i prestationsförmågan för vissa deltagare med ”fel” varianter av den nämnda genen. I de fem studier som jag lyckats hitta verkar resultaten dels vara blandade och framför allt så verkar det som att alla grupper faktiskt får en förbättring. Så det här är definitivt ett område där ”mer forskning krävs” passar in väldigt bra och än så länge väljer nog jag att tro att ta en kaffe eller NOCCO fortfarande fungerar för i alla fall nästan alla människor.

° ° °


Liknande artiklar
Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Allt om koffein – det vi vet och det vi behöver lära oss mer om

Jacob och Wille går på djupet kring ämnet koffein och prestation. Inledningen av avsnittet handlar dock om nyhetsrubriker i veckan där man varnat för energidrycker.

10 maj 2023

Kaffe – det vi vet och det som är påhittat

Jacob och Erik börjar med att diskutera forskningen på kaffe. De utgår från en krönika från DN med ett antal påståenden.

25 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023