Jag blev idag påmind om ett äldre inlägg jag skrev på tränastyrka kring kinesiotape och andra former av tejpning med färgglad elastisk tejp, Kinesiotejp och styrka. Den studien jag skrev om då var en av de första studierna på den här typen av tejp, vilket redan då var lite sent med tanke på den hype som fanns, och i mångt och mycket fortfarande finns, kring tejpen.
Det här är det gamla vanliga mönstret när det gäller mycket kring träning och kost. Det kommer något nytt som påstås vara helt fantastiskt och många hoppar på det medan forskningen först börjar komma när det hela väl är i rullning och redan har fått stor spridning. Det finns en väldig massa exempel men det jag kommer att tänka på just nu liknar väldigt mycket situationen om barfotalöpning och framfotalöpning, som var väldigt populärt för en 4-5 år sedan. Då fanns det knappt någon forskning alls, vilket jag skrev om i mina inlägg kring just detta på Träningslära, Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 1 av 7).
Efter att jag skrev det inlägget har forskningen på det ämnet formligen exploderat och all den gråzon där det inte fanns någon bra fakta som förespråkarna för barfotalöpning och framfotalöpning rörde sig inom har sakta men säkert börjat utforskas, och resultatet är inte direkt någon större vinst för förespråkarna.
Kinesiotejpen följer precis samma mönster och om du följer mig via twitter eller facebook så vet du redan detta då jag länkat till en hel del artiklar om ämnet; nu senaste den här artikeln i NY Times: ”Does Kinesiology Tape Really Work?”. I den artikeln länkar man till en meta-analys från 2012 som kommer till slutsatsen att "In conclusion, there was little quality evidence to support the use of KT over other types of elastic taping in the management or prevention of sports injuries" (1).
I samma analys säger man dock att kinesiotejp kanske kan öka styrkan men att resultaten är oklara. I en annan meta-analys publicerad online förra sommaren kommer man däremot fram till att kinesiotejp inte har någon inverkan på styrkan (2):
"CONCLUSIONS: While the application of Kinesio tapes may have some therapeutic benefits, the usage of these tapes does not promote strength gains in healthy adults."
Det var, av naturliga skäl, fler studier inkluderade i analysen i den senare meta-analysen då den publicerades två år senare.
Summering
Kinesiotejp verkar alltså inte ha någon större effekt på styrkan hos försökspersoner när man jämför det med någon form av kontroll, vanligen placebotejpning vilket innebär att personerna blir tejpade men inte med rätt teknik enligt det som lärs ut.
Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat" , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2" , som du hittar här.
[
](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)
Den tidigare meta-analysen från 2012 pekar också mot att kinesiotejp inte har någon evidens bakom sig i andra former av rehabilitering heller men som jag påpekade i mitt förra inlägg så upplever i alla fall jag att elastisk tejp i någon form kan ha sin nytta i vissa situationer. Delen med blåmärken är ju också cool. Du kan se den typen av linjer från strumpor och lindor med vid ett stort hematom (blödning som ger blåmärke) men då trycker ju dessa mer än vad tejpen gör, så kanske finns det någon nytta där?
Om inget annat så kan det fortfarande kännas coolt med lite färgglad tejp på kroppen :)