"Persona non grata"

På förekommen anledning minns vår podcastproducent Marcus Syvertsen sina unga år.

Marcus Syvertsen

"Persona non grata"
Som underviktig tonåring började jag träna för ungefär 15 år sedan. Jag gillade Photoshop och var tillsammans med en tjej som fick en systemkamera när hon fyllde år, en EOS 400D. Jag lärde mig hennes kamera för att kunna fota saker att retuschera själv, och via träningssvängen (främst internetforum på den tiden) kom jag i kontakt med några tävlingsbyggare som ville vara med på bild.

2007 träffade jag Alex Danielsson, dåvarande chefredaktör på BODY, första gången när jag följde med och fotade mingel på MTGP 2007 i Västerås och fick mer betalt än jag var värd. Jag och Andreas var polare från BODY-forumet där jag efter fler provocerande inlägg än rimligt blev bannad (No hard feelings Jörgen), för att snart efteråt bli avbannad och vidare tillsättas som moderator istället. Jag följde med Alex på några fotograferingar, vår första var Henrik Jansson på ett gym i Flemingsberg och även om jag inte ännu fattade vad Alex menade med boom och rim-ljus så var det jätteroligt.

Jag började, vårdslös som jag är, jobba extra på BODYs tidningsredaktion med lite bildsortering och editering, och efter någon månad missförstod jag som vanligt hela situationen och fick ta ett mer vuxet samtal med Alex om att hitta på något att tillföra till tidningen om jag ville jobba där så mycket som jag tänkte mig. Självklart hade jag inget att komma med förutom några rätt korkade idéer som jag inte ens vågade presentera och slutade kort därefter att dyka upp på kontoret.

Något år senare när mina färdigheter utvecklats lite mer fick jag förtroendet att fota åt tidningen för helt egen maskin och krigade ihop 1200 dollar för att köpa min första proffskamera i en butik i Las Vegas. Jag köpte en likadan som Tobias "Hubas" Karlsson, som på den tiden var väldigt duktig på att fota tävlingsbilder och lärde mig, helt osjälviskt, en del av det han kunde.

Trots att jag nu i efterhand ärligt kan säga att jag inte levererade så fortsatte Alex stötta mig, tro på mig och ge mig ansvar över uppdrag som blev mer och mer seriösa och fick till och med ta mina första omslag och blev tagen på mycket mer allvar än jag förtjänade.

Ett par år senare brast jag psykiskt och behövde avregistrera firman, stuva undan kameran under sängen och jobba lite mer inåt ett tag. I bilen på väg hem från psyket plockade jag upp telefonen och ringde, gråtandes, till Alex och bad honom att inte ge mig fler uppdrag. Alex svarade "men kära, lilla gubben, vad har du gjort mot dig själv egentligen?" och efter det samtalet skildes våra vägar åt.

2014, 3-4 år senare, var jag precis hemflyttad igen och påbörjade en långsam resa mot ett självständigt liv och läste av en slump på Dagens Media att "Egmont förlorar flera tyngre chefer". Alex och Andreas förekom på bild och en kort artikel om den nystartade konkurrenten Tyngre följde. Eftersom de inte hade så djupa fickor som nystartade ringde jag upp Alex, som jag var och är skyldig nästan allt, med erbjudandet att ta all min foto/studio-utrustning gratis tills de hade råd att köpa egen. Alex frågade lite försiktigt om det fanns någon chans att jag kunde ingå i erbjudandet och snart därefter började jag långsamt att "arbetsträna" eller vad man ska kalla det på tyngre mot en högst symbolisk peng.

Nu, med ytterligare 6 år på hakan, sitter jag i ett väldigt litet hus för mig själv och producerar nästan alla Tyngres podcasts för era nyfikna öron, jag fotograferar fortfarande Tyngre-tävlingarna (bildbombsartiklarna är mitt fel, förlåt om du inte blev bra på bild).

Det jag vill säga med hela den här, inte särskilt relevanta, klagosången är att det här är den sortens människor som ligger bakom Tyngre och dess engagemang. De gav mig en chans att gå från avstängd vanartig yngling till moderator, från gymnasieelev med tveksam närvaro till egenföretagare och från psykpatient till självständig podcast-producent. Allt för att de valde att tro på mig och ha min rygg när jag behövde det, mer än en gång.

I ljuset av den senaste turbulensen vill jag att du som atlet frågar dig själv var du vill lägga ditt skålpund lojalitet och vem som har gjort vad för dig. Du är viktigast, det är aldrig uppe för diskussion, och vill du vinna SM för att representera lilla landet lagom på internationella mästerskap är ingen stoltare än vi oavsett om SBFF/IFBB tillåter dig höja våra event med din närvaro eller inte. Glöm aldrig det.

Men glöm aldrig heller att det är det Tyngre står för också; dig, mig och alla andra som söker ett hem i svenska fitnessbubblan på det sättet de vill.

Kram,

Marcus


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022