Suck

De som påstår att man blir fet av att äta kolhydrater har fel.

Erik Sander

För ett tag sedan kom jag på mig själv mitt uppe i tanken att det var länge sedan jag hörde någon som var rädd för kolhydrater. Sedan hörde jag det igen. Och sedan igen, och igen och en gång till. Suck.

Jag både trodde och hoppades för en liten stund att det äntligen skulle glömmas bort nu när allt verkar handla om tarmbiotan. Men folk har inte glömt bort sin rädsla för kolhydraterna, tyvärr dör man fortfarande av dem, eller blir tjock i alla fall. Under en period när det var som allra mest moderiktigt att rädas kolhydraterna vill jag minnas att jag blev uppriktigt förbannad. Jag minns att jag då funderade på om det verkligen kunde vara så svårt med grundläggande näringsfysiologi att det ens var möjligt att frammana ett så starkt avståndstagande. Det var det tydligen, och tyvärr verkar det hänga kvar än idag. Nu har jag hört det så länge och så ofta att jag valt att bli trött istället för att bli arg. Men jag blir så vansinnigt trött bara.

Att någon självutnämnd expert på området råkar hata kolhydrater och lyckats nästla sig in i morgonsoffan på TV4 med agendan att sälja sin nyskrivna bok kan jag någonstans ändå ha full förståelse för. Klart man vill tjäna pengar. Det jag inte förstår är när folk i ens omgivning vägrar ta till sig en mer nyanserad bild, de vill inte ens försöka lyssna på ens förklaringar till varför det är direkt felaktigt att svartmåla en hel grupp av livsmedel.

Om jag har en bekant som är utbildad och jobbar med pensionsförsäkringar som berättar vad det är som gäller, vad man bör ta i beaktning vid sitt sparande och hur de olika pensionssparandena fungerar – då lyssnar jag – för den här personen kan rimligen mer om ämnet ifråga än jag. Om jag sedan väljer att följa råden jag fått, det är en annan sak, men jag förkastar ju inte informationen och kategoriserar den som felaktig baserat på noll och ingenting. Men när det kommer till vad man ”ska” och ”inte ska” äta har spelreglerna skrivits om. Att äta allt med måtta är för osexigt och kan i rimlighetens namn helt enkelt inte stämma, hela tanken på att det skulle vara så enkelt är inte tillräckligt tillfredsställande – något måste bort!

De som påstår att man blir fet av att äta kolhydrater (eller något annat för den delen, välj vad du vill) är antingen:

  1. Dumma i huvudet.
  2. Vet inte bättre.
  3. Vet bättre men vill provocera.
  4. Vet bättre men har en agenda.
  5. Återigen dumma i huvudet.

Det är så oändligt många fler faktorer och vägval än sakandet av en enskild makronutrient som över tid, och tillsammans, avgör huruvida en människa är eller kommer bli överviktigt eller inte. Vi vet idag att övervikt, eller kanske snarare en persons riskbenägenhet att bli överviktig i allra högsta grad är en multifaktoriell fråga. Att då påstå att en enda kostrelaterad faktor gör oss feta är som att säga att en fotbollspelare är bra på fotboll på grund av personens förmåga att knyta skorna. Att vara skicklig på att knyta superstabila dubbelknutar är en av många faktorer som tillsammans i perfekt harmoni med bland annat egenskaper som snabbhet, agility, spänst, styrka, teknik, explosivitet, spelsinne, kondition och förmågan att hantera sitt humör kan förklara spelarens framgång och förmåga.

Jag vågar påstå, med torrt på fötterna, att vad som i slutändan förpassar en människa till en oönskad övervikt aldrig är en enskild faktor utan snarare en serie av faktorer som tillsammans – inte var och en för sig – resulterar i övervikt.

Att påstå att man blir fet av att äta kolhydrater är att se på ett extremt komplext problem med ytterst onyanserat cyklop, måla glaset svart och sedan ta en nålsudd och skrapa fram ett hål att titta ut genom. Det är att jämföra med, vid frågan hur stort universum är, att svara ”typ asstort” och sedan förnöjt leva i tron om att du precis satte huvudet på spiken.

Man blir fet av allt, oavsett ursprung, så länge det man äter över tid representerar ett överskott i förhållande till vad ens livsstil kostar. Oberoende av om du väljer att äta enbart fett, kolhydrater, protein, upp och ned, sent på kvällen, få eller flera gånger om dagen, med kniv och gaffel, pinnar, sked, med händerna, med fötterna eller med ögonbindel kan du gå upp i vikt om ekvationen slutar med positiv energibalans.

Om vi roar oss med att se till distansidrottare får vi fram en grupp av människor som inte bara äter mycket mer mat än resterande del av befolkningen – de äter i regel också mycket mer kolhydrater. Och inte blir de feta för det. Nej, snarare är det dem vi väljer att avundas på grund av deras atletiska och fettbefriade kroppar.

Gunde Svan åt, enligt utsago, ungefär 10 000 kalorier om dagen under sin aktiva karriär, varav en abnormt stor del utgjordes av kolhydrater. Det motsvarar ungefär fyra dagars ätande för en genomsnittlig person. Gjorde det Gunde fet?

Nej.

Men varför inte? – han rörde på sig motsvarande den mängd mat som konsumerades.

Slutsatsen blir följande:

  • Räds inte kolhydraterna – men ät heller inte för mycket av dem. Framförallt inte om du är en fysiskt inaktiv person.
  • Räds inte någon mat – men ät heller inte för mycket av det du väljer att äta.

Fet kan du bli av allt, det är bara att välja och vraka. Men om målet är att lura kroppen är jag rädd att du kommer misslyckas – den enda du lurar är dig själv.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023