undefined
Tangons förlovade hemland sägs vara Argentina och Finland, men frågan är om inte Sverige nu seglat upp som en bubblare. I alla fall om vi talar om crossfitens Tango, där Tyngre vid det här laget skämt bort oss med stjärnfält efter stjärnfält i den partävling som heter Tyngre Tango. Inte heller i höstens upplaga av tävlingen blev vi besvikna på den fronten. Frågan är om någon annan tävling i Sverige kan stoltsera med en startfält av sådan här kaliber? Det duggade tätt av både Regionals- och Games-atleter och de gjorde sannerligen inte publiken besviken när wod efter wod avverkades. Komplett startfält hittar du här!

WOD 1

undefined

Under helgens Tyngre Classic vankades det både strongman och strongwoman och det avspeglade sig sannerligen i tävlingens första wod, med både farmers walk och däckvält, blandat med lite hederlig crossfit i form av lyftarkomplex och repklättringar. Den nio lagen delades in i tre heat om tre lag och med entréer som gjordes till både rök och dånande musik var bataljen igång. Att samtliga atleter kunde det här med både däckvält och repklättringar som om de aldrig hade gjort annat var uppenbart. Istället skiljdes agnarna från vetet i lyftarkomplexet, där nio lyft skulle utföras i följd, utan missar. Känslorna gick ibland heta, men domarnas insatser var solida. I komplexet utmärkte sig särskilt Jennifer Kokk, vars tyngdlyftning var en fröjd för ögat! Tack vare snyggt samarbete med teamkompisen Hugo Rosas tar paret hem Heat 1, tämligen ohotat.

undefined
Borgstrand dunkar på.

Heat 2 var sannerligen en smällkaramell när det kom till jämna lag. Giganterna Calvin Keyser-Allen och Viktor Långsved lyfte sina komplex med imponerande fart men tack vare att Alice Mille fullkomligt flög fram med sina farmers walk, som om de inte vägde något alls, såg det länge ut som om hon och Calvin skulle ta hem heatet. Långsved och partnern Anna Viggedal ökade dock farten i de sista repklättringarna och i den målfotofinish som följde drog de således det längsta strået. Sophie Jensen och David Borgstrand kämpade tappert, men Jensen fick som en hel del andra atleter se sig besegrad av wodens minst sagt besvärliga komplex. Hon gjorde dock ett bejublat sista försök att klara, där hon till publikens förtvivlan missade den allra sista repetitionen. Vilken kämparinsats och vilket publiktryck!

undefined
Amanda som bonde.
Om heat 2 var en kamp på målsnöret så handlade heat 3 egentligen bara om ett lag, nämligen det tidigare mästarparet Amanda Frändén och Alexander Elebro. Stjärnparet Helena Falk och Simon Mäntylä bjöd visserligen upp till dans, med särskilt vackra komplex från Falk. Simon drabbades dock av samma öde som tidigare atleter och bommade ut sig på komplexet, vilket gav Frändén och Elebro det utrymme som behövdes för att vinna heatet. Det numera skånska stjärnskottet Sara Armanius i par med David Carlsson kunde således hämta in tid och på slutet av woden gå om Falk/Mäntylä. Tight och stabilt, så som det ska vara.

Resultat Wod 1:

 1. Frändén/Elebro 07:45
 2. Viggedal /Långsved 07:47
 3. Mille/ Keyser-Allen 07:48

WOD 2

undefined

Om tävlingens första wod var lite av en skillwod var nummer två snarare något av en håll käften-variant. Visst, här fanns double-unders, men den övningen är något som dessa atleter kan utföra i sömnen. Detta blev således en riktig pannbenswod, med många kalorier på den hemska airdyne-cykeln och tunga thrusters.

Heat 1 satte direkt tonen, just pannben skulle det finnas i överflöd av idag. Kokk/Rosas svarade dock med åter en solid insats, där Rosas cyklade så undertecknad var rädd att cykeln skulle lossna och försvinna iväg. Elin Andersson och köttdjuret från sydkusten Jonas Olsson fick de tunga thrustersarna att se oförskämt lätta ut. Linnea Börjesson och Oscar Andersson krigade på, och inte heller för dem såg de tunga lyften särskilt besvärande ut. Kokk/Rosas håller dock undan och vinner åter sitt heat.

I heat 2 visade powerhuset till team Mille/Keyser-Allen att det minsann kan gå fort, även om Viktor Långsved hoppade sina hopp så fort att jag ibland undrade om han ens hade ett rep i händerna. Viggedal/Långsved jagade Alice och Calvin, men kunde inte riktigt hota. Lag Borgstrand/Jensen stötte på patrull i sina thrusters, med flertalet no-rep.

Heat 3 var åter en oerhört jämn historia, där samtliga tre lag tog sig i stort sett samtidigt till första varvet thrusters. Väl här försökte sig lag Armanius/Carlsson på att tagga varandra i byten genom att använda sina ben och låta stången vila i rackposition. Det såg till en början ut att betala sig, men de andra två lagen ökade istället ut till ett litet försprång. Frändén/Elebro satte åter en perfekt jämn fart under woden, vilket kom att bli ett signum för hela dagen. De vinner även detta heat, följda av de bensparks-bytande Armanius/Carlsson.

Resultat Wod 2:

 1. Frändén/Elebro 07:42
 2. Mille/Keyser-Allen 07:54
 3. Armanius/Carlsson 08:29

WOD 3

undefined

Prepare for the unknown, brukar det så vackert heta på crossfitska. Och, hade du som atlet inte övat på det här med att gå på händer och dessutom ta dig till handstående genom att bryta upp från att stå på huvudet, ja då var du sannerligen ute på okänt vatten. I heat 1 blev det uppenbart att Jennifer Kokk nog går mer på händer än på sina fötter, för hon fullkomligt flög fram. Om det fanns någon som var Kokks övermänniska i denna tävling så skulle det i sådant fall vara Viktor Långsved, som i heat 2 såg ut att jogga i snabbt tempo, fast då på händer. I det tredje heatet visade samtliga atleter att de var relativt bekväma i att gå på händer och här fick det istället avgöras på vilka som kunde synka sina barmuscleups på allra bästa sätt och där visade lag Armanius/Carlsson var skåpet skulle stå.

Resultat Wod 3:

 1. Armanius/ Carlsson 08:01
 2. Frändén/ Elebro 08:30
 3. Falk/ Mäntylä 08:40

WOD 4

undefined

Fråga en rad crossfitfantaster vad de tycker är det roligaste att se på när det kommer till tävling och de flesta kommer nog svara stegar! Själv kan jag bara hålla med, det är något magiskt med alla stänger som ligger i en rad, redo att lyftas under publikens vrål. Event fyra bjöd oss på precis en sådan smällkaramell, i form av en cleanstege. I heat 1 fick lag Börjesson/Andersson något av en revansch, efter att ha haft marginalerna något emot sig under dagen. Båda atleterna lyfte snabbt och effektivt, vilket gav dem sin första heatseger. Heat 2 slog det åter gnistor om, när Mille/Keyser-Allen flög igenom sin stege och vann ohotat, med snygga, konsekventa lyft. Heat 3 var som tidigare jämnt skägg, tills dess att lag Armanius/Carlsson lade i sin sista växel och flög som en oljad blixt genom stegen och tog heat samt grenseger! Men, vackrast i det tredje heatet var nog kämparglöden som lag Falk/Mäntylä visade upp. Helena Falk fick kämpa tappert med de två tyngsta lyften, men klarade dem ändå på ett imponerande sätt. Crossfit när det är som vackrast!

Resultat Wod 4:

 1. Armanius / Carlsson 04:51
 2. Frändén / Elebro 05:25
 3. Mille / Keyser-Allen 05:46

FINAL

undefined

De nio paren skulle till finalen decimeras avsevärt. Endast tre skulle få chansen att göra upp om förstaplatsen, där vinnaren skulle ta allt. Trion som utgjorde finalfältet bestod av Frändén/Elebro, Armanius/Carlsson samt Mille/Keyser-Allen. Finalen blev med råge dagens längsta wod och kom således att handla mycket om vilket lag som kunde hitta rätt pace och hålla sig till den. Toes-to-bar synkroniserat såg för samtliga par ut som en söndagspromenad i parken, så även utfall med hantlar. Det var först när de dubbla hantlarna som skulle förflyttas från golv till ovan huvud gjorde entré som fältet splittrades lite.

undefined
Sandbags är ingen sandlåda.
Med fyra tuffa event i kroppen är det ingen picknick att göra så många repetitioner. Jag nämnde att den sista woden skulle handla om pace och just idag visade Frändén/Elebro en imponerande kyla. De stressade aldrig, fick alla moment att flyta i ett jämnt tempo och kunde genom denna taktik ta hem förstaplatsen. Lag Armanius/Carlsson kämpade visserligen med en frenesi utan sällan skådat slag för att hämta in förlorad mark, men kunde inte riktigt komma ifatt. Mille/Keyser-Allen drabbades tyvärr av skada mot slutet på woden och kunde därför inte utmana så som de velat. Resultatet i finalen av Tyngre Tango föll sig därför som följer:

Pallplatser Tyngre Tango:

 1. Amanda Frändén och Alexander Elebro
 2. Sara Armanius och David Carlsson
 3. Alice Mille och Calvin Keyser-Allen

undefined

undefined
Alex & Amanda vinner Tyngre Tango för andra gången.
Det var en fröjd att bevaka denna tävling, där fantastiska prestationer duggade tätare än ett svenskt duggregn i början av oktober. Undertecknad kan bara lyfta på hatten och redan nu börja drömma om nästa upplaga av Tyngre Tango.

Komplett resultatlista kan du hitta här, och du hittar fler bilder från Tyngre Tango och allt övrigt som hände under Tyngre Classic-helgen här.

undefined