Kanske är det för att han aldrig blir riktigt stor och svullen. Kanske för att han aldrig går omkring i baggypants, huvtröja och poliskängor. Men om du frågar Micke Hancic om han betraktar sig själv som en riktig kroppsbyggare så är alltjämt standardsvaret ”nej”.
Precis som vi andra är Micke uppväxt med en dubbelbiceps i spegeln och en dröm att någon gång stå där på scenen, i superform, med publikjublet i öronen och en guldmedalj runt halsen. Den stora skillnaden mellan Micke och vi andra är dock, förutom det kanske allra mest uppenbara – det fysiska [(1)], att Micke levererar. Inför den här säsongen ståtade han med tre segrar i meritförteckningen, varav två raka på SM. Jodå – som kroppsbyggare.
Like a pro...
Nu har första halvåret av 2015 passerat. På fyra starter i år har Micke raden etta, trea, tvåa och etta igen. Och nu tycker man – vän av ordning – att självbilden hos herr Hancic borde vara mer realistisk?
– Ja, kanske. Lite. OK, då. Jag måste kanske börja se mig själv som en kroppsbyggare nu… Kanske, säger han, det sista med ett litet skratt.
Fotboll första flamman
Mickes första idrottsliga pulshöjare var fotbollen. Redan från fem års ålder var han en de som sov, åt och levde fotboll. Men inte ens den mest intensiva passion kan betvinga skadedemonen. I Mickes fall tvingade den honom till långa rehabperioder, vilket naturligtvis innehöll styrketräning. Fotbollskarriären fick till slut ges upp helt, men som tur var fanns en annan där i stället. En där huvudpersonen själv först i år kan definiera sig som kroppsbyggare.
– Vi var ett gäng kompisar som tränade hårt på gymmet och tävlade mot varandra i olika styrkemoment. För mig var ändå alltid det primära målet på gymmet att bygga och skulptera en schysst fysik , minns Micke.
Hammer curls...
Men kompisarna på gymmet på gymmet tjatade. ”Du måste tävla”, sa de och Micke föll till slut för trycket. Efter en krogrunda 2007 bestämde han sig. Över en pizza. Sex veckor senare klev han upp på Luciapokalen och vann i klassen under 80 kg, strax före klassatleten Patrik Kasra. Själv minns jag den tävlingen och den versionen av Micke av en speciell anledning. Det var nämligen första gången som jag sett en tävlande så sjukt hård att jag helt enkelt inte kände igen honom veckan efter, när han kom hit till Västerås för en plåtning.
– Jag hade varit på diet i sex veckor och min spontana känsla efteråt var "aldrig mer!"… Jag kände dock ganska snabbt efteråt att jag behövde ett tydligt mål med min träning för att behålla motivationen. Sedan dess har det blivit ytterligare några tävlingar och även om jag ännu inte helt riktigt känner mig som en kroppsbyggare, har jag så sakteligen börjat acceptera att jag ändå kanske är en sådan.
Bäst i Sverige
Bland dessa tävlingar finns även två SM-guld, där det första – 2012 – kom till under radarn för de flesta av oss. Att han var bra visste vi, men bästa i Sverige? Ja, ju längre vi satt där och tittade, desto klarare blev det. Micke vann.
– Ja, det är nog den tävling jag är mest stolt över. Dels för att det var första gången jag vann ett SM-guld, men också för att det var så oväntat och absolut ingenting jag ens vågat hoppats på. Men främst för att jag veckan innan SM året dessförinnan drabbats av tarmvred och fick akutopereras dagen före den tänkta tävlingen. Vägen tillbaka till gymmet kändes då ganska lång och i synnerhet till att tävla.
Axlar och armar är Mickes kanske starkaste sida.
Micke följde sedan upp sitt SM-guld med att bli trea på Nordiska, och kunde bara fyra veckor efter det genomföra sin kanske mest imponerande prestation. Han bantade nämligen bort närmare 8 kg från en redan dränerad och stenhård fysik för att representera Sverige på VM i Classic Bodybuilding i Sofia. Själva tävlingen är väl inget han väljer att skriva hem om (han blev 12:a) men resan dit, som också inkluderar att tre man fick dra ut honom på längden innan invägningen, förtjänar minst en Aladdin-ask.
Året efter var det dags för Micke att bärga sitt andra raka SM-guld, denna gång lite tydligare och med mer eftertryck. Micke var favorit redan innan och det han visade upp på scenen var också betydligt bättre än tidigare. Mer homogent, mer komplett. Och mer guld. Som byggare.
Ambitiös satsning
Planen för 2015 var minst sagt ambitiös. Fyra tävlingar skulle genomföras, där det formen och prestationen sakta men säkert skulle finslipas fram mot det definitiva slutmålet: att knipa en plats i EM-truppen. Och även om Micke inte fick den slutliga nicken (The Nod) till EM från förbundsledningen är det svårt att inte vara nöjd med utfallet. Etta på Battle of Scandinavia, trea på Sweden Grand Prix, tvåa på Better Bodies Championships (Dallas), och etta på Tyngre Classic.
Hårdhet har aldrig varit en trång sektor.
– Jag är nu rätt sliten, men samtidigt oerhört nöjd med min vårsäsong. Jag känner mig fortfarande faktiskt ganska ny i sporten och känner att jag fortfarande har mycket kvar att ge. Jag känner till mina svagheter och jag ska försöka jobba på dem samtidigt som jag givetvis vill förbättra hela min fysik. Jag jobbar långsiktigt, stressar inte utan låter allt tar sin tid. Nästa gång jag tävlar vill jag också kunna presentera min fysik på ett bättre sätt – mer poseringsträning helt enkelt. Jag har inte alls varit särskilt nöjd med min posering på tävlingarna – mina starkaste poser har därför ibland blivit mina sämsta. Jag brukar säga att jag inte känner mig själv som en "bodybuilder". Delvis för att jag inte tränar för att tävla, men också för att jag inte delar synen många har på "bodybuilding". För mig har det aldrig handlat om storlek, mest massa, mest vaskularitet, jaga vikt på vågen eller vikter på stången. Utan en den mest tilltalande fysiken, den mest estetiska fysiken, att bevara en smal midja, hårdhet & balans.
Kloka ord från en klok kille. Som numera även klarar av att benämna sig själv som byggare.
° ° °
Fakta
Namn: Mikael Hancic
Ålder: 33 år
Längd: 176 cm
Vikt: On 87-89,5 kg Off 93-96 kg
Bor: Jönköping
Arbete: Behandlingsassistent, personlig tränare, ordningsvakt
Familj: Bor med min fästmö Ann
Sponsorer: Swedish Fitness (Better Bodies & Gasp, Ultimate Nutrition, Nanox), Gourmet Fisk AB, NOCCO, Body Nutrition Nordic Wellness Team Better Bodies
Coach: Anders Lundgren
Förebild: Jag har haft många förebilder på det idrottsliga planet genom åren, i diverse olika sporter. Någon jag alltid sett upp till är dock min mamma.
Köttigt värre.
Tävlingsmeriter
1:a Luciapokalen BB -80kg (2007)
5:a Svenska mästerskapen BB -90kg (2009)
1:a Svenska mästerskapen BB -90kg (2012)
3:a Nordiska mästerskapen BB -90kg (2012)
12:a VM CBB (2012)
1:a Svenska mästerskapen BB -90kg (2013)
15:e Arnold Classic Europe BB -90kg (2013)
1:a Battle of Scandinavia BB -90kg och overallsegrare (2015)
3:a Sweden Grand Prix BB -90kg (2015)
2:a NPC TEXAS, Better Bodies Championships - light heavyweight (2015)
1:a Tyngre Classic - öppen klass (2015)
Micke på Luciapokalen 2007 (bild lånad från body.se).
Micke på SM 2012 (bild lånad från muscle.se).
Micke på SM 2013 (bild lånad från muscle.se).
Micke på Battle of Scandinavia 2015.
Micke på Sweden Grand Prix 2015.
Träningsschema
Måndag: Bröst/Axlar
Tisdag: Ben (framsida) & vader
Onsdag: Rygg
Torsdag: Vila
Fredag: Baksida ben (hamstrings), vader, mage (bålstabilitet).
Lördag: Armar
Söndag: Vila
Yeah buddy...
Ett typiskt armpass
Sittande hantelcurl
Stående bicepscurl med stång
Sittande scottcurl
Stående hammercurls (en arm i taget, inåt kroppen)
Smalbänk i smithmaskin
Push downs
French press med hantlar
Dips mellan bänkar med vikt i knät
Jag kör oftast 3 set med varierande repetitions antal, avslutat med två drop set till varje övning. Jag fokuserar mycket på den negativa fasen (3 sek) samt att träna med god teknik i varje repetition.
Matintag en vanlig dietdag
Frukost: Havregrynsgröt (100 g okokta havregryn). Blandar ner (50 g) frysta bär, en tsk kakao och sedan häller jag min proteindrink över alltihop.
Lunch: 220 g Kyckling, 100 g ris (okokt) samt 100 g grönsaker.
Middag: 250 g Skreitorsk, 100 g ris (okokt) samt 100 g grönsaker.
Middag 2: 250 g Skreitorsk, 100 g ris (okokt) samt 100 g grönsaker.
Kvällsmål: Samma som frukost.**
**
En vanlig dietdag
(Om jag inte jobbar, jag jobbar hela dygn och dessa dagar blir då helt träningsfria).
08.00 Vaknar - 30min PW längs med vätterstranden.
09.00 Frukost
10.00 Svarar på diverse mail
11.00 Lagar mat
12.00 Lunchdags
13.30 Styrketräning samt förbränning
16.00 Middag
17.00 Umgås med nära och kära
18.00 Lagar mat
19.00 Middag 2
20.00 Slappar framför tv:n
22.00 Kvällsmål
23.00 Somnar (ofta framför tv:n :D)
Mr Hancic 2015.**
**
5 tips för bra armar
- Inte träna FÖR tungt. Biceps & Triceps är relativt små muskelgrupper.
- Försöka isolera muskeln (använda färre synergister i övningen)
- Träna med en kontrollerad rörelse - inte slänga upp vikten utan fokusera på att bibehålla kontakten under utförandet.
- Inga halva repetitioner!! Utför övningen i dess fulla längd - full range of motion.
- Hög intensitet!! Tappa aldrig "pumpet" mellan seten och övningarna.
° ° °
Träningsbilderna tagna på Atletic City, Örebro.