Du sover för lite

De allra flesta av oss skulle må som herrskapsfolk om vi bara fick för oss att sova lite mer.

Sebastian Avindell

"Hustlers never sleep‌ ".‌ Känner ni igen citatet? Det finns en uppsjö av motiverande memes och filmklipp som ska rikta sig till de som vill bli framgångsrika. En riktig klassiker i sammanhanget är när muskelnestorn himself, Arnold Schwarzenegger‌ , svarar på frågan om hur man ska göra om man inte klarar sig på endast sex timmars sömn per natt: "Sleep faster‌ ". Sömn har i vårt moderna samhälle blivit synonymt med lathet och misslyckande. De som sover lite ses som superhjältar och ambitiösa. Det skojas friskt om att "inatt sov jag bara tre timmar, blir minst tio koppar kaffe idag‌ ". I all den stress och press som är vår verklighet knuffas sömn allt längre ned på listan över prioriteringar. Du ska ju bara fixa färdigt det där dokumentet, se klart de där två sista avsnitten på Netflix‌ eller kolla Instagramflödet en extra gång. Sova? Det kan du ju göra sen. Förresten klarar du dig på fem-sex timmars sömn. Så det så.

Vi som älskar muskler gör allt för att få så optimala förutsättningar till att växa som möjligt. Vi köper tillskott, tränar som tokar, väger och räknar likt Nasa‌ matematiskt på hur vårt födointag bäst ska se ut samt blir masserade, stretchar och foamrullar som vi vore besatta. Allt för att nå de där resultaten vi så innerligt önskar. Men sömnen då? Den är något som kanske de allra flesta av oss helt bortser ifrån. Sömn ses oftast som något nödvändigt ont, något som tar tid från allt det där andra. Dessutom finns det ju koffein i alla dess former! Vem behöver sova, liksom? Faktum är att de allra flesta av oss (ja, även du och jag) med stor säkerhet sover alldeles för lite. Särskilt om vi tränar mycket. Och när du läst färdigt den här artikeln kan jag lova dig att du kommer börja fundera kring dina sömnvanor. Det finns nämligen otroligt många fördelar med att börja sova mer.

Forskning inom sömn har länge varit ett relativt eftersatt område, särskilt när det kommer till optimal sömnmängd och vikten av att sova tillräckligt mycket. Alla vet att det är dumt att sova för lite, men kanske inte riktigt hur dumt. Alla vuxna individer behöver faktiskt sova minst mellan sju och åtta timmar per natt. Ja. Du läste tyvärr rätt. Men vänta lite säger du nu, jag klarar mig minsann på fem timmars sömn per natt!‌ . Jag är aldrig trött! Du har fel!‌ Sant är att det finns personer som forskningen kallar för så kallade supersleepers‌ . Kort är det som så att dessa individer klarar‌ sig på mindre sömn, men, de undviker‌ inte de negativa aspekterna av sömnbrist. De tacklar dem bara bättre. Och du kanske inte känner dig trött, men det kan helt enkelt bero på att du vant dig vid att ständigt gå runt att vara trött. Det har blivit ditt normaltillstånd. Det har visat sig att personer som sätts under strikt sömnschema, alltså att de ska sova så mycket det går varje natt, i flera veckor, sover i snitt 12-13 timmar per natt i ett par veckor. Först efter detta har de betalat av sin sömnskuld‌ och stabiliserar sig kring ca åtta timmar per natt. Så, handen på hjärtat, när gick du senast seriöst in för att sova ordentligt?

Men, säger du nu, jag har inte tid att sova så mycket! Jag har massor jag måste göra och vem tusan har tid att sova åtta timmar per natt?! Och tro mig, jag förstår ditt dilemma. Alla vi som har jobb, träning och kanske barn vet hur svårt det är att få ihop livspusslet. Ibland känns det som om man skulle behöva fyrtioåtta timmar per dygn för att hinna allt. Men, då känner man nog inte riktigt till de nackdelar som finns vad gäller sömnbrist. Redan vid två timmars‌ mindre sömn än det mest optimala 7-8 timmar, drabbas din kropp av begränsningar. Hjärnans område som sköter beslutsfattande, konsekvenstänk och logik blir kraftigt eftersatt. På många sätt liknar faktiskt symtomen vid sömnbrist dem som personer med ADD har. Det är vidare viktigt att poängtera att samma‌ område i din hjärna som drabbas av nedsatt förmåga vid sömnbrist också är det område som blir eftersatt vid stress. Och i dagens samhälle, där nästan allt handlar om tidsoptimering, resultat och ständigt stresspåslag är det kanske ett område vi vill avlasta i den mån det går. Jag menar, det är inte underligt att folk går in i väggen mest hela tiden. Vi befinner oss ju som individer i ständigt "fight-or-flight-mode". Då är det rätt självklart att vi inte vill överbelasta det området med att sova för lite, eller hur? Nackdelarna är vidare inte enbart kognitiva. Sover du för lite blir till exempel din insulinkänslighet kraftigt eftersatt. Du ligger således i risken för att lägga på dig ofrivillig fettmassa, om du sover för lite.

Du kanske ändå inte är övertygad? Kanske kan då argument om att mängden fritt testosteron i blodet kan öka flera hundra procent hos en person som går från sömnbrist till sömnoptimering hjälpa till. Eller att kroppens naturliga tillväxthormon till 85% utsöndras när vi sover. Synnerligen intressanta fakta för oss som vill få optimala träningsresultat, eller hur?

Men. Kan jag bara förmedla en sak med denna artikel så måste budskapet vara detta: det är inte coolt att sova lite. Det är inte ett tecken på att man arbetar hårt och är mer framgångsrik än alla andra. Snarare tvärtom, faktiskt. Som ovan beskrivet så går de människor som sover för lite i sin vardag omkring med bortslösad potential. De kan vara duktiga nu, men vem vet hur bra de skulle kunna bli inom sitt område om de värdesatte sin sömn bättre? Och de kanske tycker att de mår bra nu, men hur bra skulle de inte kunna må på optimal mängd sömn? Hur starka skulle de inte kunna bli, hur snabba och hur smarta? Vi atleter försöker ju som sagt hela tiden bli bättre, men när testade någon utav oss senast att sova mer? Förutom då att ta en sovmorgon en lördag alltså? Vi upprepar ständigt att vi inte har tid, men, om vi ska skala bort något i livet så är det snarare andra saker än just sömnen. Vill vi uppnå vårt fulla potential, ja då måste vi sova. Så enkelt är det. Så varför inte testa? Måste du välja, ja träna då lite mindre ett tag. Lägg tiden du får över på sömn. Utvärdera sedan hur du mår. Jag törs nästan lova att du kommer må bättre än du gjorde innan. Och, det här gäller inte bara oss som tränar. Det gäller alla. Det är dags att ta tillbaka sömnen som något naturligt i vårt liv, snarare än något vi ser som nödvändigt ont.

Mer rörelseglädje (och mer sömn!) åt folket!


Ett litet tips till dig som vill djupdyka lite i vad sömnbrist gör med kroppen, är att se Kirk Parsleys TedTalk om ämnet. Länkhär!


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Kallvattenbad och träningsvärk – hur man använder det

Kallvattenbad för att försöka påverka återhämtningen vid träning har varit en grej ganska länge nu. Jacob Gudiol reder här ut vad den senaste forskningen säger.

Jacob Gudiol

12 jan. 2023