Krökkalorier

Erik, eller snarare "Erik", salderar intaget under en för många rätt vanlig lördagkväll.

Erik Sander

Det har skrivits många texter om alkoholens inverkan på prestation. Ett vinnande koncept som det verkar. Antagligen till stor del på grund av att merparten av den vuxna, träningsintresserade samt läskunniga befolkningen tycker att det är ganska så trevligt att avnjuta ett glas berusande dryck med jämna mellanrum – dess eventuellt negativa effekter till trots.

Först en kort summering av rådande konsensus inom vetenskapen gällande alkoholens effekter på träning:

  • Antagligen inga negativa effekter på konditionsträning.
  • Troligtvis något försämrade effekter på styrketräning som tillskrivs lägre nivåer av tillväxthormoner som i sin tur begränsar den efterföljande proteinsyntesen en smula.

Alkohol och träning är ett av få förunnade ämnen inom kost- och träningsvärlden där det inte råder särskilt stora meningsskiljaktigheter. Ganska lustigt kan tyckas, det finns väl egentligen inte något annat ämne, eller ens sidoämne, inom kost och träning där någon debatt knappt ens existerar? Inom de flesta ämnen finns det annars i regel två sidor som bråkar med varandra om vem som har rätt. Kanske att det beror på att ingen (än så länge) försökt paketera och kapitalisera på någon superdiet eller magisk träningsmetod där alkoholen skulle vara avgörande.

Värt att nämna för protokollet är att alkohol givetvis inte på något sätt är essentiellt för människokroppen och dess prestation (annat än på dansgolvet) och med stor sannolikhet skulle vi alla må bäst av att aldrig inmundiga det överhuvudtaget – åtminstone rent fysiologiskt.

– Men hallå, måttliga mängder rödvin då? Det ska ju ha en preventiv inverkan på både hjärt- och kärlsjukdomar och fan och hans moster har i alla fall jag både hört och läst!‌

Ja, det kan så vara, men det finns väsentligt bättre och vettigare substitut till rödvin om det verkligen är samma preventiva effekt du vill uppnå och inte en lättare salongsberusning. Typ skalet på druvor och äpplen som exempel. Så ät då hellre en fruktsallad istället för att läsa ut att det är ”bra för dig”‌ att ta ett glas vin med jämna mellanrum, som ligger farligt nära att spilla över i att övergå till en bättre förfest flera gånger i veckan.

Eventuella prestationsförsämringar och prevention i alla sin ära, men det är inte vad följande stycken ska handla om. Nu ska här snackas kalorier istället. 

Jag har en kompis som vi inte behöver nämna vid namn, men vi kan kalla han för ”Erik”‌ … För några helger sedan var Erik‌ ute med goda vänner på stan och drack bira på ett sunkigt hak väl värt sitt epitet. När ölen är billig och sällskapet av god kvalitet är det lätt att ”ett par bira”‌ blir några fler än vad uttrycket skvallrar om. Mycket riktigt blev så fallet och ett par förvandlades till slut på något mystiskt vis till siffran tio‌ .

Kvällen avslutades, som så många andra kvällar på lyset, med en väl tilltagen måltid på McDonalds‌ . Ett klassiskt felbeslut som gjorts så många gånger av så många och som kommer göras av desto fler även i fortsättningen.

Att Eriks‌ stackars huvud dagen därpå blev ofrivilligt beklätt med en, likt det Magnus Uggla‌ sjunger om, blyinfattad luva hela dagen lång är inget annat än en ren och skär underdrift. Erik‌ har nämligen, liksom många andra med honom, dessvärre passerat den magiska perioden i livet då det inte alls är konstigt att vinna ett shotrace klockan fyra på morgonen för att sedan knappa fem timmar senare genomföra en hockeyträning utan nämnvärda känningar från nattens bravader.

Jodå.
Det tåget har gått, lämnat perrongen, nått ändstationen och tagits ur bruk. Tuff, tuff.

Huvudvärk och självömkan till trots lyckades Erik‌ ändå sammanställa en grov uppskattning över vad kvällen genererade i form av kalorier. Kvällen och nattens kalorifacit (i grova drag, någon liten rackare kan ha passerat radarn):

  • 10 st stora stark = 2330 kcal (Jämnt fördelat under kvällen)
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  • En kebabpizza = 1300 kcal (Bra grund för vad som komma skulle)
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  • Big Mac Co + två cheeseburgare = 1600 kcal (Klassiskt feltänk kl. 03.50)
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  • Lite chips och nötter = 600 kcal (Några nävar här och där)
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Tutti balutti landade hela kalaset på i runda slängar 5830 kcal – och då är dagen efter inte inräknad. Och det vet alla partyprissar hur den brukar spenderas:

‌ Tutti balutti landade hela kalaset på i runda slängar 5830 kcal – och då är dagen efter inte inräknad.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Nästkommande morgon vaknar du gråtandes i fosterställning med huvudet mot entrégolvets kalla, hårda och oförlåtande klinkers, något som lämnar ett rutmönster på höger ansiktshalva fram till en bra bit in på eftermiddagen. Du skulle ju bara sätta dig ned på golvet för att knyta upp skorna vid hemkosten igår, men måste ha somnat mitt under uppluckringen av en hårt åtdragen dubbelknut. Efter det mindre trevliga uppvaknandet väntar en förflyttning, som för stunden med enkelhet kvalificerar in bland dina topp tio mest smärtsamma och ansträngande förflyttningar någonsin, till soffan i vardagsrummet. Väl framme är du redo att beställa din andra hämtpizza på två dagar (föregående intogs i syfte att ”ge en bra grund”‌ kvällen före).

03.50
Framåt sen eftermiddag är du lite sugen på något gott igen och masar dig således ut på en promenad som skulle få vilken giktbruten sengångare som helst att se ut som världsrekordhållare i sprint. Promenaden, vars mål är ICA‌ , Coop‌ eller annan matvaruhandel, resulterar i ett kilo lösgodis, två påsar chips och ett storpack piroger. Pirogerna vet du egentligen inte ens varför du köpte, men du vill minnas att tankegången i matvarubutiken handlade om att hitta något som på kortast möjliga tid och med minimal ansträngning kunde skänka ditt tomma innanmäte något varmt beståendes av bröd, kött av något slag och självfallet smält ost. När du sedan värmer pirogen inser du att du inte orkar vänta de korta minuterna som krävs, avbryter micrandet i halvtid och äter den ljummen.

När du sedan (äntligen) åter får parkera din trötta rumpa i soffan och svettas självantändliga ångor efter vad som känts som en pilgrimsfärd, förblir du halvliggandes i soffan fram till läggdags.

Någon som känner igen sig?‌

Det är häri jag tror att en stor del av problematiken med alkohol och träning gömmer sig. Som bakfull är risken stor att man inte bara sakar träningen som kunde blivit av – man rör sig inte alls. I tillägg till den fysiska inaktiviteten tenderar även antalet intagna kalorier dubbleras (om det ens räcker) både dagen efter men också samma kväll som alkoholen intas.

Min tanke är inte att glorifiera eller uppmuntra ett intag av alkohol. Inte på något sätt. Men för många är alkohol en del av livet. En kvalificerad gissning är att merparten av den vuxna befolkningen imorgon, om tio år från nu och för all framtid kommer dricka alkohol i olika former, färger och mängder. Det har sedan urminnes tider varit synonymt med sociala sammankomster och kommer troligen alltid att vara det.

Berättigar det faktum att alkohol är synonymt med sociala sammanhang ett intag av den? Självklart inte, men vem som helst har valmöjligheten att avstå från den.

Är det inte till syvende och sist en mängd- och frekvensfråga? Självklart, det fattar väl vem som helst att ett glas vin inte förpassar dig till tidigare uppmålat scenario, förtida död eller omedelbar fetma.

Det enda jag vill ha sagt med inlägget är: alkohol gör inte att man tappar träning som redan är gjord, men man riskerar gå miste om träning som inte blir av. Samt att du på grund av ”följdbeteendet” antagligen blir en liten tjockis.‌

Skål.Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022