10 fantastiska upptäckter om smärta du måste känna till

Tyngre Rehabs Erwin Lindén presenterar en knippe nyckelkoncept som borde ligga till grund för den allmänna förståelsen för hur smärta fungerar, men också utgöra inlärningsmål i en rehabiliteringsprocess mot återhämtning från smärta.

Erwin Linden

De senaste 20-30 åren av forskning har likt utvecklingen av tekniken i samhället inneburit en explosion av framsteg inom en rad olika områden. För att göra en relativt lång historia kort så har dessa framsteg inneburit att de områden som ingår under den biologiska vetenskapen, även kallad livsvetenskapen (life sciences), gjort såna framsteg att vi kan uttala oss om smärta på ett annorlunda sätt än vad vi gjort förut. Den samlade bilden av den biologiska vetenskapen har gett 10 fantastiska upptäckter gällande smärta som vi nu utan tvivel kan berätta för allmänheten men i synnerhet för personer som lider av smärta, oavsett vart på kroppen, oavsett anledning och oavsett hur länge smärtan funnits där.

Dessa fantastiska upptäckter är sammanställda som 10 nyckelkoncept som i huvudsak bör ligga till grund för den allmänna konceptuella förståelsen för hur smärta fungerar men kan lämpligen utgöra inlärningsmål i en rehabiliteringsprocess mot återhämtning från smärta. Sammanställningen är gjord utav Lorimer Moseley och David Butler i deras bok Explain Pain Supercharged som starkt kan rekommenderas både till den intresserade vårdgivaren som arbetar med smärta men även till vemsomhelst som är nyfiken och intresserad av att verkligen veta mer om smärta.

Vi har med tillåtelse från upphovsmakarna tagit oss frihet att översätta dessa 10 målkoncept vilka du finner här nedan, men innan du tar dig an dessa så tåls det att ta en titt på och minnas den här gamla godingen:

Redo? Då kör vi!

1. Smärta är normalt, personligt och alltid på riktigt.
Alla upplevelser av smärta är normala och fantastiska -men obehagliga- slutprodukter av vad din hjärna bedömer är en hotfull situation. All smärta är verklig.

2. Det finns varningsreceptorer, inte smärtreceptorer.
Varningssystemet är enbart ett varningssystem som likt ett brandalarm inte innehåller någon värdering när det tjuter – det finns inga smärtreceptorer, smärtsignaler, smärtnerver eller smärtcentra.

3. Smärta och vävnadsskada är inte alltid relaterade.
Smärta är ett opålitligt mått på förekomsten eller graden av vävnadsskada – det ena kan existera utan det andra.

4. Smärta beror på balansen mellan fara och säkerhet.
Du kommer uppleva smärta när din hjärna gör den samlade bedömningen att det finns mer trovärdiga bevis för fara mot din kropp än vad det finns trovärdiga bevis för säkerhet och drar sedan slutsatsen om att du är i behov av att skyddas.

5. Smärta involverar utspridd hjärnaktivitet.
Det finns inget enskilt "smärtcentrum" i hjärnan. Smärta är en medveten upplevelse som ovillkorligt involverar flertalet delar av hjärnan samtidigt och utmed tiden. Precis som minnet av din mormor eller minnet av ditt första hångel, så är det ett fyrverkeri av aktivitet i hjärnans olika delar.

6. Smärta beror på kontext.
Smärta kan influeras av saker du ser, hör, känner, rör vid, luktar eller smakar på, saker du tror eller tänker på, saker du gör, situationer du befinner dig i, platser du är på, personer i ditt liv och saker som händer inuti i din kropp.

7. Smärta är en av flertalet försvarseffekter.
Om kroppen är hotad, så är den kapabel att aktivera flertalet försvarssystem vilket inkluderar immunförsvar, hormonsystem, motoriska systemet, autonoma funktioner, andning, kognition, känslor och smärta. Några eller alla av dessa system kan bli överbeskyddande.

8. Vi är bioplastiska – vi förändras!
Trots att alla försvarssystem kan bli överbeskyddande, upptrissade och på alerten, så innefattar begreppet om bioplasticitet det faktum att de kan förändras genom hela livet. Biologi förändras hela tiden och det är därför biologiskt osannolikt att smärta inte kan förändras.

9. Att lära sig om smärta kan hjälpa individen och samhället.
Att lära sig om smärta är terapeutiskt. När du förstår varför det gör ont, så får du mindre ont. Om du har problem med smärta så är du inte ensam – miljontals andra människor har det också. Men det finns många forskare och kliniker som hela tiden arbetar med att hitta sätt att hjälpa till.

10. Aktiva behandlingsstrategier understödjer och förstärker återhämtning.
När du väl förstår din smärta, då kan du börja sätta upp mål, göra planer och utforska olika sätt att röra på dig. Du kan förbättra din kapacitet och hälsa, äta bättre, sova bättre, förstöra DIM:s, hitta SIM:s och gradvist göra mer.

Förvirrad? Ja, det var jag också första gången när jag läste detta. Vad har det här med MIN smärta att göra tänkte jag. Tipset är att verkligen försöka förstå hur dessa 10 nyckelkoncept relaterar till din smärta. För tillsammans med förståelse kommer möjligheter. Men för att förstå så hjälper det att vara nyfiken.

FÖR KUNSKAP ÄR KRAFT

Du kan börja med att skriva ner koncepten och ta med dom till någon som arbetar med smärta, såsom din läkare, fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat vilka alla har i sitt ansvar att känna till detta och kan hjälpa dig i din resa att förstå och bli bättre.

Vi kommer med tiden att utforska och utveckla dessa koncept både via inlägg, Tyngre Rehabs instagram och podcasten. Är du redan intresserad av att veta mer så kan du klicka dig in på min och Adrians portal ’Talking about Pain’. Du hittar även Talking about PainFacebook, Instagram, Twitter och Youtube.

Håll utkik och håll dig nyfiken!


Liknande artiklar
Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Tyngre Rehab – The End

Allt som har en början har också ett slut. Här är avslutningsavsnittet av podden Tyngre Rehab.

16 apr. 2023

Paul Ackermann om senor, tendinopatier och rupturer

I detta avsnitt pratar Kenneth med Paul Ackermann, om senor i allmänhet och tendinopatier och rupturer i synnerhet. Paul är professor på KI och hans forskargrupp bedriver forskning kring besvär från senor och rupturer av senor, framför allt på hälsenan.

2 apr. 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 2

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har, som han säger, ”inte en akademisk cell i hela kroppen”.

19 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 1

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har ”inte en akademisk cell i kroppen”.

5 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Läkemedel vid olika typer av smärta med Karsten Ahlbeck

Avsnitt 176 är här och åter är den fantastiska smärtläkaren, Karsten Ahlbeck, som vi snart kanske vågar kallas Tyngre Rehabs husdoktor (åtminstone om Erwin fick välja).

19 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023