Det är nog inte någon med ens det minsta intresse av styrkelyft som har lyckats undgå att stora skägg är en populär accessoar hos många manliga lyftare. Ett stort skägg är också vanligt inom flera kampsporter och rent anekdotisk har jag hört flera påståenden om att många verkligen upplever att skägg ger kraft, eller än mer vanligare är nog att jag fått höra att en del upplever att de tappar kraft när de precis har rakat sig.

Hafthor Julius Björnsson, här som “The Mountain” i Game of Thrones, hade förmodligen varit lika brutalt stark nyrakad.
Jag har sökt runt lite för att leta efter om det finns några faktiska studier på det hela och jag har hittat en som faktiskt undersökt det (1). Innan jag ska berätta om resultatet så tänkte jag berätta att man i introduktionen till den studien också tar upp att en del tror att orsaken till att skägg och huvudhår fått den status det har också kan ha att göra med historien om Samson‌ i gamla testamentet. Om du inte känner till historien om honom så var han enligt legenden en väldigt stor krigare vars magiska kraft fanns i just håret. En dag blev han dock lurad av en kvinna som rakade av honom allt hår och sedan förlorade han i strid.

Så i flera tusen år tillbaka har många män, i alla fall de i kulturer som baserat sin religion på gamla testamentet, i alla fall fått höra en del skrock där hårväxt kopplas samman med styrka.

Ingen rakning på en och en halv dag och styrka i bänkpress

Som jag nämnde ovan så har jag hittat en studie som faktiskt verkligen undersökt effekten av att inte raka sig på styrka. Eller rättare sagt så mätte man effekten (power på engelska) i bänkpress.

Totalt inkluderade man 20 tränade studenter med en medelålder på 23 år till studien. Av förklarliga orsaker var det endast män som inkluderades i den här studien. Dessa män fick sedan genomföra ett bänkpresstest vid två olika tillfällen. Vid det ena tillfället var de nyrakade innan de tog sig till labbet och vid det andra tillfället så hade de inte rakat sig på 36 timmar.

Resultatet – ingen effekt alls

Resultatet i den här studien blev att man inte såg någon effekt alls på kraftutveckling, hastighet i lyftet och effekten hos deltagarna beroende på om de var nyrakade eller inte.

Summering och tankar kring resultatet

Att rakning inte skulle ha någon negativ effekt på mäns styrka är föga förvånande. Dock tycker jag att de verkligen varit snåla med tiden för den orakade gruppen – en och en halv dag är enligt mig ingenting. De kunde i alla fall låtit det gå 2-3 veckor… Inte för att jag på något sätt tror att det hade ändrat resultatet så tycker jag väl ändå att när man gör en sådan här studie får man ju ändå se till att göra det helhjärtat 😉

Men tills vidare finns det i alla fall inga belägg för att skägg eller hårväxt överlag gör någon starkare…


Jacob Gudiol‌  är expert på kost och träning och författare till boken “Skitmat”‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken “Forma Kroppen 2″‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)