Vi är alla sneda och obalanserade

Är det ovanligt att dras med fysiska obalanser, och är det förenat med ökad skaderisk?

Jacob Gudiol

Det finns idag inom vissa fitnesskretsar en väldig fixering vid att analysera i princip allting och att aktivt leta efter fel. Ord så som asymmetrier, obalanser, kompensationer, snedhet, korrektion, prehab med mera sprids friskt och ofta undrar jag stillsamt om det är någon som verkligen får lov att träna om man tror på allt det som sägs.

Att kunna analysera rörelser är verkligen inte fel. Att försöka hitta saker i en viss persons rörelser som orsakar problem eller rent av skada är något som jag personligen tror att du kan ha stor nytta av, och för fysioterapeuter är det för många en betydande del av yrket. Problemet idag är dock att det är enormt många människor som läser saker på internet eller går någon helgkurs som sedan är ”experter” på att hitta ”saker”, men de saknar förmågan att sätta det i någon form av relation till verkliga risker.

Om risken att du ska skada dig med en väldigt fin rörelse är extremt liten, och du sedan utför rörelsen lite fel så risken blir hela dubbelt så stor, är risken fortfarande extremt liten. Ett annat sätt att se på det är som att du köper en lott där en av 100 miljoner vinner när du utför rörelsen rätt, och när du gör det fel så är det som att du köper två lotter. Du ska nog inte lägga så stort hopp vid en vinst oavsett.

Asymmetrier som är som sagt väldigt vanligt. I en nyligen publicerad studie gjorde man 3D-analyser på gången hos 182 smärtfria och friska personer i arbetsför ålder, och fann att över hälften hade en asymmetri mellan benen när de gick på 10 procent eller mer (1).

När jag skriver 3D-analys så menar jag inte att en person stod och observerade någon annan. Det handlar om väldigt avancerade videoanalyser där man fäster mängder av markörer på olika bestämda punkter på höft, ben och fötter hos försökspersonerna som sedan blir filmade när de går. Speciella videokameror som bara snappar upp markeringarnas positioner för att sedan föra den informationen vidare till en dator som gör en 3D-animering av rörelsen.

Här under kan du se resultaten mer specifikt indelat efter lite olika grupper. Den enda trenden man möjligen kan se är att idrottarna, i det här fallet amerikanska fotbollsspelare, hade större variation i sitt gångmönster jämfört med normalbefolkningen. Orsaken till att det är staplar som täcker ett visst spann av procenten är för att diagrammet visar medelvärde och standardavvikelse. Så vill du veta medelvärdet är det bara att ta mitten på en viss stapel.

Så alla har asymmetrier – men är det ett problem?‌
Det faktum att de allra flesta har någon form av asymmetri är ju intressant att veta men det säger ingenting om den asymmetrin på något sätt är negativ. Det kan ju faktiskt vara så att alla personerna som hade mer än 10 procent asymmetrier vid sin gång är i större skaderisk om de till exempel skulle börja gå eller jogga väldigt mycket.

Det saknas dock stöd även för detta i de allra flesta fall. Functional Movement Screen, FMS, är nog den testmetod som de är mest känd inom fitnessbranschen idag, och på senare år har det kommit ut väldigt många studier som undersökt om detta test kan användas för att förutspå vem som är i ökad risk för skada. Den korta summeringen på alla dessa studier är nej, FMS fungerar inte för att förutspå vem som är i högre risk att åka på en skada. Det finns ett visst samband mellan bra resultat på FMS och att vara vältränad rent allmänt. Att vara vältränad rent allmänt innebär i sig en lägre skaderisk när folk ska träna så där finns oftast ett litet samband, men som screeningverktyg för att hitta ”fel” som sen behöver ”fixas” innan du börjar träna, är FMS inte till någon nytta.

För mer läsning om FMS kan du titta på följande inlägg på Träningslära och TränaStyrka:

Asymmetrier är inte ointressanta – men utan kontext går de inte att tolka‌
Min poäng med den här artikeln är inte att säga att du kan skita i alla former av obalanser eller asymmetrier du har i kroppen. Det jag istället vill ha sagt är att du inte kan hänga upp dig på alla små skillnader eller ”dåliga” (oftast är det bara någon som hittat på vad som är dåligt) rörelsemönster som du kan tänkas ha.

I de allra flesta fall spelar det ingen roll. Din kropp hittar 99 av 100 gånger lösningar som fungerar bra för din kropp ändå. Det svåra är att avgöra när det kan tänkas att det verkligen spelar roll. På den frågan finns det tyvärr inget svar. Det enda vi vet för närvarande är att alla har vi ”fel” och om vi pekat ut alla ”fel” som ett problem så hade ingen kunnat träna vidare.

Det finns också en reell risk med att hålla på att försöka leta upp fel och brister. För när du efterhand intalat dig själv att du har någon form av fel som kommer ge dig en skada eller leda till smärta så ökar risken för att du faktiskt kommer råka ut för det. Det här är den tråkiga och mindre kända sidan av placebo som kallas för nocebo. Om du säger till människor att något kommer göra ont så kommer fler att uppleva att det gör ont jämfört med om du säger att samma sak är smärtfritt (2).


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Tankar kring att introducera styrketräning för äldre tonåringar

Gudiol och Valkeaoja diskuterar styrketräning för nybörjare med fokus på vad de tycker är ett vettigt sätt för att introducera styrketräning för äldre tonåringar.

31 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023